Last news in Fakti

7 Април, 2023 09:10 580 1

Турският министър на отбраната Хулуси Акар: Турция се надява, че Швеция ще изпълни обещанията си

  • турция-
  • швеция-
  • министрите на отбраната -
  • сащ-
  • финландия-
  • нато

Двамата са обсъдили също важността на бързото приключване на сделката по искането на Турция за покупка и модернизация на изтребители Ф-16

Турският министър на отбраната Хулуси Акар: Турция се надява, че Швеция ще изпълни обещанията си - 1
Снимка: Туитър/Хулуси Акар

Министрите на отбраната на Турция и САЩ са обсъдили в телефонен разговор въпроси, свързани с Финландия, Швеция и НАТО, съобщава Ройтерс, позовавайки се на турското министерство на отбраната.

По време на разговора турският министър на отбраната Хулуси Акар е казал на американския си колега Лойд Остин, че неотдавнашното присъединяване на Финландия към НАТО показва, че Анкара подкрепя разширяването на алианса и че се надява, че Швеция ще изпълни възможно най-скоро обещанията си във връзка с кандидатурата си за членство в НАТО.

Двамата са обсъдили също важността на бързото приключване на сделката по искането на Турция за покупка и модернизация на изтребители Ф-16.

Финландия и Швеция подадоха през май миналата година кандидатури за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна. Членката на алианса Турция се противопоставяше на тяхното присъединяване, тъй като според нея двете страни са приемали организации, които тя смята за терористични. Стокхолм и Хелзинки отричат да дават убежище на терористи, но обещаха да сътрудничат на Анкара за преодоляването на тези проблеми.

Финландия получи зелената светлина за присъединяването ѝ към алианса в края на март тази година, след като турският парламент ратифицира кандидатурата ѝ, и на 4 април стана 31-вата членка на алианса. Кандидатурата на Швеция обаче е в застой заради несъгласие от страна на Турция.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    6 0 Отговор
    практически с прсъединяването и на Швеция , балтийско море е блокирано за руснаците...
Новини по държави: