Last news in Fakti

7 Април, 2023 13:45 739 16

Премиерът на Франция Елизабет Борн: Нацията се нуждае от период на изцеление

  • елизабет борн-
  • пенсионна реформа във франция-
  • протести във франция

Франция трябва да "премине през период на изцеление" след седмици на бурни улични протести срещу плановете за повишаване на възрастта за пенсиониране, каза премиерът на Франция Елизабет Борн

Премиерът на Франция Елизабет Борн: Нацията се нуждае от период на изцеление - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция трябва да "премине през период на изцеление" след седмици на бурни улични протести срещу плановете за повишаване на възрастта за пенсиониране, каза премиерът на Франция Елизабет Борн, въпреки че не предложи ясен път за излизане от политическата криза, цитира думите ѝ Ройтерс.

Протестите, които започнаха като водено от синдикатите движение срещу оспорваната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон, обединиха широко разпространен гняв срещу самия Макрон, след като той реши да не подлага законодателството на окончателно гласуване в парламента.

По-малкият брой участници в протестите в четвъртък вероятно показва, че те може би губят сила, реформата е крайно непопулярна и подчертава отслабената позиция на Макрон сега, когато той е лишен от работещо мнозинство в парламента.

"Трябва да бъдем изключително внимателни да не насилваме процесите. Трябва да оставим нещата да си починат... Страната има нужда от успокоение", каза Борн пред Le Monde в интервю, публикувано в петък.

Макрон и неговото правителство решиха да увеличат законовата възраст за пенсиониране с две години до 64 години, за да предотвратят изпадането на пенсионната система в дълбок дефицит. Профсъюзите обаче настояват, че парите могат да бъдат намерени от другаде.

Синдикални лидери и протестиращи казват, че единственият изход от кризата е законодателството да бъде отменено - вариант, който правителството многократно отхвърля.

"Ако наистина искате успокоение, трябва да отложите тази реформа", каза Лоран Бергер, ръководител на умерения синдикат CFDT, пред телевизия BFM в петък.

Противниците на законопроекта сега очакват Конституционният съвет да се произнесе по законопроекта на 14 април. Съветът има правомощието да отмени законопроекта - или части от него - ако сметне, че нарушава конституцията, но рядко отхвърля цял законодателен акт.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Объркано Атлантиче

    14 0 Отговор
    Джордж Галоуей, бивш британски депутат на Втория международен форум за демокрация в Пекин:

    „Нашата система прави хората по-бедни, Франция гори, Англия трепери, 80 милиона души в Америка нямат здравни осигуровки, а след това западняците говорят за правата на човека!“
  • 2 Рико анаграмата

    10 0 Отговор
    Изцелението на Франция както и преди е в ръцете на изобретението на мосю Гилотен.
  • 3 ...

    4 2 Отговор
    Това да си недоволен да работиш толкова години колкото си в пенсия и то такава че получаваш колкото 2/3 от заплатата си е меко казано нагло.
  • 4 Баба Ванга

    8 0 Отговор
    Макрон ке виси на Айфеловата кула.

    Коментиран от #5

  • 5 Що?

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Баба Ванга":

    Щото ги кара да си заработят пенсиите ли? Ти до колко ще работиш и колко ще получаваш?

    Коментиран от #7

  • 6 Токайто

    8 0 Отговор
    Франция има традицията през около триста години селяните да ходят в Париж с брадвите и да убиват властимащите заедно със семействата и даже любовниците им. Свобода, Братство, Равенство!
  • 7 ЛиБеРаст

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Що?":

    Либерастче, десет процента от населението притежава почти всичко. Останалите са само временни притежатели на измислени парични знаци нямащи реална стойност. Заради умелата манипулация на печатане на пари и задлъжняване с лихва тези 10% притежават реални природни ресурси. А за бъдещето няма да ти казвам, че хората ще бъдат доведени до само ползватели според личен рейтинг щото няма да го осмислиш!

    Коментиран от #11, #13

  • 8 Смех 😆🤡🤣

    2 0 Отговор
    Като префърляте заводи от Тулуза в китай така ще е
  • 9 Име

    2 0 Отговор
    При нас - в България, даже не те питат - всичко се приема и - изпълнява.

    Но - ако нямат пари Франция - да им пратим наши специалисти - да им продадат, съответните предприятия, лесно ще се намерят за 1 евро купувачи.

    Требва да имат, ще се съберат пари.

    А може - Франция да продаде някоя колония - ако има.

    Всъщност имат цела Айферова кула - железо има.
  • 10 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Ей нагла бабичка ,такива като тази заслужават изцеление в зоопарк за хора политици !Хората когато си извоюват правата и хубавия живот да минават да ги показват на децата си може и да им хвърлят по някой банан в клетката.
  • 11 Смех 😆🤡🤣

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЛиБеРаст":

    И какви реални ресурси притежават да се посмеем.

    Коментиран от #12

  • 12 ЛиБеРаст

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Смех 😆🤡🤣":

    Викай "Слава на Украйна", "Путин диктатор" , радвай се на "цилизационния ни избор с NATO и EU" , друго ти не требе!
  • 13 Що?

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЛиБеРаст":

    Глупости на търкалета. Тези с акъла имаме, вие глупачетата дето нямате акъл да станете богати - нямате. НЯМА РАВНИ... ТОЧКА. ЩЕ СЕ ТРУДИШ ЗА ХЛЯБА СИ С РЪЦЕТЕ КАТО НЯМАШ В ГЛАВАТА.
    ПИТАХ ТЕ НЕЩО!!!!!!!!!!!!!!!!
    ТИ КОЛКО ГОДИНИ ЩЕ РАБОТИШ и КОЙ КОЙ КОЙ ДО СЕГА Е РАБОТИЛ 40 години и после е получавал пенсия 40 години в твоето семейство????? ИМА ЛИ? Я марш да работиш, вместо да се жалваш тука от предприемчивостта на богатите и бащите им.
  • 14 Пак "може би".

    3 0 Отговор
    Вчера гледах разни стриймове на живо, не забелязах да намаляват тези протести. Пак имаше подпалени коли и т. н. Ще стане забавно, когато и полицаите решат да протестират. Иначе бият по "демократичен и европейски" начин.

    Коментиран от #15

  • 15 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пак "може би".":

    Не са спирали,имаше екшън начупиха стъклата и на една банка вчера в Париж .В 23:30 часа вечерта за последно погледнах по бе еф ем още имаше палежи и игра с полицията на живо .Нещата не върви на добре следваща стъпка ....Дават постоянно и сондаж хората онлайн анкета искат Марин ,Макарончо да си ходи
  • 16 От страни

    1 0 Отговор
    Нацията си е добра - вие сте за лекуване. Един здрав кърпел и наред като почнеш от Макарон и завършиш с теб.
Новини по държави: