Last news in Fakti

7 Април, 2023 14:30 1 007 8

Сергей Лавров е недоволен от "неизпълнението на зърнената сделка"

  • русия-
  • турция-
  • сергей лавров-
  • мевлют чавушоглу-
  • зърнената сделка-
  • лавров и чавушоглу

Лавров обяви "твърдото обещание" на Русия, че износът на храни за нуждаещи се страни няма да бъде засегнат извън зърнената сделка

Сергей Лавров е недоволен от "неизпълнението на зърнената сделка" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че е обсъдил с турския си колега Мевлют Чавушоглу "неизпълнението на условията на зърнената сделка" от страна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, цитира думите му ТАСС.

"Говорихме за изпълнението или по-скоро за неизпълнението на черноморската зърнена инициатива от генералния секретар на ООН Гутериш", каза той в петък на пресконференция след разговори с турския външен министър в Анкара.

Според Лавров бариерите пред застраховането и износа на руска селскостопанска продукция остават и дори се засилват.

"Пречките пред финансирането, логистичното оформяне, транспортирането, застраховането, износа на руска продукция остават и дори се засилват", каза министърът.

Руската федерация ще работи извън рамките на зърнената сделка, ако Западът не прояви конструктивност, Турция и Катар са готови за това, каза Лавров. Руската федерация ще помисли за необходимостта от сделката като цяло, ако няма прогрес в премахването на пречките пред износа на (руски) торове и храни, каза руският външен министър.

Лавров обяви "твърдото обещание" на Русия, че износът на храни за нуждаещи се страни няма да бъде засегнат извън зърнената сделка.

Припомняме, че срокът на действие на сделката за зърно беше удължен за пореден път, но Русия заяви, че това е за срок от два месеца. Останалите страни и по-точно ООН запази мълчание за срока, а украинската страна заяви по-дълъг такъв - 120 дни, или два пъти по-дълъг период, отколкото заявиха от Москва. Турция също запази мълчание по въпросите за срока.

Русия заплаши да прекрати сделката на 18 май, ако руските искания не бъдат взети под внимание. Външно министерство на Русия заявява, че по-нататъшното решение за удължаване на срока ще зависи от напредъка по условия, които не са нито нови и са в рамките на меморандума Русия - ООН.

Русия изброи тези условия: възстановяване на връзката на Руската земеделска банка със SWIFT; възобновяване на доставките на селскостопанска техника, резервни части и услуги по поддръжка; отмяна на ограниченията за застраховане и презастраховане плюс забраната за достъп до пристанища; възстановяване на тръбопровода за амоняк Толиати - Одеса; деблокиране на чуждестранните активи и сметки на руски компании, участващи в производството и транспорта на храни и торове.

Източник: ТАСС


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошко

    2 10 Отговор
    Клъцнатите няма ли да си намерят стол вече? От два стола най-лесно се пада на земята.

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Русия не иска

    9 3 Отговор
    западните твари да крадат зърното,предназначено за Африка.Фашистко Католическатата сган краде по навик за Себе си,както Винаги..

    Коментиран от #4

  • 3 Сандо

    9 1 Отговор
    Наистина е доста учудващо защо Русия продължава тая сделка от която тя има само негативи.Може би за да доказва колко лъжлив,алчен и лицемерен е Западът?
  • 4 ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русия не иска":

    вЕрваш ли си поне не измислиците?
  • 5 Как да е недоволен Катъра... ?!

    3 1 Отговор
    При толкова много зоб ???
  • 6 Голям зор

    3 1 Отговор
    Недоволен защото е резнат с парите
  • 7 1453

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тошко":

    Те са на своя стол,а ти на чии скуд си?
  • 8 Реално погледнато...

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тошко":

    Ти гледай ние да не падне на кълцания,щото като гледам тия кво развитие имат работата натам отива,после русо"мозък" за световната геополитика дето пък като гледам никак ама никак не я разбираш,да те светна тия от Анадола въртят такива номера щото могат да си го позволят и така са си постлали,а ние сме си постлали съвсем друго.
Новини по държави: