8 Април, 2023 19:30 1 998 81

Как се променя геополитическият пъзел след присъединяването на Финландия към НАТО?

  • финландия-
  • нато

Присъединяването на Финландия, с което бе сложен край на седем десетилетия на военно необвързване на страната, приблизително удвоява дължината на границата, която Организацията на Северноатлантическия договор има с Русия, и укрепва източния ѝ фланг

Как се променя геополитическият пъзел след присъединяването на Финландия към НАТО? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник Финландия официално се присъедини към НАТО и знамето ѝ се развя пред централата на военния блок в Брюксел - историческа промяна в политиката, предизвикана от руското нахлуване в Украйна, която бе посрещната от Москва със заплаха за контрамерки, предаде Ройтерс.

Присъединяването на Финландия, с което бе сложен край на седем десетилетия на военно необвързване на страната, приблизително удвоява дължината на границата, която Организацията на Северноатлантическия договор има с Русия, и укрепва източния ѝ фланг, тъй като войната в Украйна продължава, без да се вижда решение.

"В продължение на почти 75 години този велик съюз защитаваше нашите народи и продължава да го прави и днес", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на церемонията. "Войната обаче се завърна в Европа и Финландия реши да се присъедини към НАТО и да бъде част от най-успешния съюз в света."

На церемонията по издигането на националния флаг на Финландия военен оркестър изпълни националния химн на страната, последван от химна на НАТО, посочва Би Би Си. Недалеч от официалното събитие малка група демонстранти, развяващи украински знамена, скандираха "Украйна в НАТО", напомняйки защо необвързаната Финландия поиска да се присъедини заедно с Швеция през май 2022 г.

По-рано Столтенберг отбеляза, че руският президент Владимир Путин е посочил противопоставянето на разширяването на НАТО на изток като едно от основанията за нахлуването в Украйна.

Как се променя геополитическият пъзел след присъединяването на Финландия към НАТО?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Той получава точно обратното... Днес Финландия, а скоро и Швеция ще стане пълноправен член на алианса", каза Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Финландският президент Саули Ниинистьо заяви, че най-значимият принос на Финландия към общото възпиране и отбрана на НАТО ще бъде защитата на собствената ѝ територия. Все още предстои значителна работа за координиране на тази дейност с НАТО, каза той.

"Това е велик ден за Финландия и искам да кажа, че това е важен ден за НАТО", заяви Ниинистьо на съвместна пресконференция със Столтенберг.

Кремъл реагира, че Русия ще бъде принудена да предприеме контрамерки. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че присъединяването на Финландия повишава риска от по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна.

Като се отказва от неприсъединяването, Финландия допуска опасна историческа грешка, която ще влоши отношенията с Москва и ще наруши статута ѝ на фактор, укрепващ доверието в Балтийско море и в Европа като цяло, коментира руското министерство на външните работи.

Би Би Си цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който предупреди, че Русия ще "следи отблизо" какво се случва във Финландия, и определи разширяването на НАТО като "нарушение на нашата сигурност и националните ни интереси".

"Това вече е в миналото. Финландия се превърна в един от малките членове на НАТО, който не решава нищо, губейки специалния си глас в международните дела. Сигурни сме, че историята ще оцени тази прибързана стъпка", се казва в изявление на руското външно министерство, предаде Ройтерс.

"Ще засилим военния си потенциал на запад и северозапад", заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко, цитиран от РИА Новости, въпреки че Русия вече изпитва затруднения да мобилизира сили срещу Украйна.

"Поздравявам целия народ на Финландия", каза на свой ред украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение. "Руската агресия ясно доказва, че само колективните гаранции, само превантивните гаранции могат да бъдат надеждни."

Как се променя геополитическият пъзел след присъединяването на Финландия към НАТО?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ерата на стратегическо неприсъединяване на Финландия започва, след като страната отблъсква опита за съветска инвазия по време на Втората световна война и избира да поддържа приятелски отношения със своя съсед.

Нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. обаче накара финландците да потърсят сигурност в рамките на пакта за колективна отбрана на НАТО, според който нападението срещу един член е нападение срещу всички.

От края на Студената война преди три десетилетия Москва наблюдава последователни вълни на разширяване на НАТО, а въпросът беше спорен дори преди нахлуването в Украйна.

НАТО многократно е подчертавала, че е единствено отбранителен съюз и не заплашва Русия. Москва твърди, че предоставянето на тежко въоръжение на Украйна от страните от НАТО след началото на войната доказва, че Западът се стреми да унищожи Русия.

Присъединяването на Финландия дава на НАТО значителен военен потенциал. Тя е една от малкото европейски държави, които са запазили наборна армия през десетилетията на мир, опасявайки се от съседна Русия. Финландските сухопътни, военноморски и военновъздушни сили са обучени и оборудвани с една основна цел - да отблъснат всяка руска атака.

Асошиейтед прес припомня, че Финландия има 1340-километрова (832 мили) обща граница с Русия и за разлика от повечето членове на алианса не е намалила разходите за отбрана и инвестициите в този сектор след края на Студената война.

"Те са обучавали и изграждали голяма армия в продължение на много години и поддържат това високо ниво на готовност. Финландия е и страна с изключително високо ниво на устойчивост, на готовност на цялото общество", каза Столтенберг.

Страната помага и за попълването на геополитическия пъзел на НАТО, като запълва голяма празнина в стратегически важния регион на Балтийско море в северната част на Европа.

Ройтерс цитира финландци, че влизането на страната им в НАТО ги е накарало да се чувстват по-сигурни.

Във Виролахти, близо до руската граница, 70-годишният пенсиониран инженер Илка Лансиваара, чийто баща е бил пилот от военновъздушните сили през Втората световна война, е окачил знаме на НАТО отстрани на къщата си. "Това е специален ден за Финландия. Сега зад нас стои (външна) сила, а не само нашите собствени сили."

В руския град Санкт Петербург, който се намира само на около 150 км от финландската граница, хора заявиха, че Финландия сама ще си създаде проблеми, като се е присъединила към НАТО.

"Смятахме я за братска страна от капиталистическия свят, най-близка до нас по дух, по... взаимноизгодни икономически отношения. Сега обаче ще я смятаме за държава, която е недружелюбна към нас", казва мъж, представил се като Николай.

Миналата година Финландия и нейната съседка Швеция подадоха заедно молби за членство в НАТО, но кандидатурата на Швеция е блокирана от Турция и Унгария.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом заяви пред репортери, че амбицията на страната е да стане член на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

Анкара твърди, че Стокхолм укрива членове на "терористични групировки" - нещо, което той отрича - и поиска екстрадирането им като стъпка към ратификацията.

Унгария от своя страна е недоволна от шведските критики срещу резултатите на министър-председателя Виктор Орбан в областта на демокрацията и върховенството на закона.

При предаването на документа за присъединяване на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън финландският външен министър Пека Хаависто заяви, че има много важна първоначална задача: "Задачата е да ви предадем за депозиране и нашата ратификация за шведското членство", съобщи Би Би Си.

Столтенберг вече каза, че най-важното е Швеция да се присъедини възможно най-скоро, а финландският президент заяви, че очаква с нетърпение да посрещне скандинавската съседка на следващата среща на върха на НАТО в Литва през юли.

"Финландия е страхотен съюзник, много способен, споделя нашите ценности и ние очакваме безпроблемен преход към полагащото ѝ се място на масата", заяви постоянният представител на САЩ при НАТО Джулиан Смит за британската медия.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    27 23 Отговор
    Предпоставка за директна намеса на Европа във войната..
    Тоя искат ,,ционистите,, ..,рият земята за война..
    Тотален срив на долара, изгубиха си ,,средството,, за световно управление...

    Коментиран от #7

  • 2 Майна

    22 24 Отговор
    Информирайте се..
    Дори Гана отказа ,,легитимността,, на ,,хамериканските посланник..
    Погледнете кви ги върши Израел, бомбандира и Либия, Сирия, ивицата Газа...
    Обаче арабския свят се обединява..
    Свършено е с тая ,,гешефтарски циониска банда,,..ха ха ха..

    Коментиран от #10, #23

  • 3 Ами

    26 24 Отговор
    Честито на Путлер получи още 1300км обща граница с НАТО.Още една опорка на Кремъл отиде по дяволите. Войната прикрита като “специална военна операция” не само не осигури отдалечаване на НАТО, а предизвика неговото доближаване.

    Коментиран от #25

  • 4 Майна

    18 15 Отговор
    Проучете ,,дипломатическата биография,, на ,, хамериканския посланик ,който пристигна в България...
    Май е права Севрюкова, че в България народът ще си върне държавата с..кръв.ю
    Надявам се, да не се стигне до там...
    Силно се надявам..

    Коментиран от #32

  • 5 ТаУмВзе

    14 7 Отговор
    2рия РЕНЕСАНС започва Изток! Пъзела не Пада а вече се Разпада.
  • 6 Русофил

    22 21 Отговор
    Да е честита 1300+ километрова граница на НАТО с русията. Руснаците ще станат разногледи.

    Коментиран от #63, #65

  • 7 Русофил

    19 14 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Тотален срив на долара и супер покачване на рублата - от 50 на 83.

    Коментиран от #20

  • 8 Мдаа

    19 19 Отговор
    Мисля ,че назря момента да дойдат екзалтираните 800 000 корейци,жадуващи за сблъсък с НАТО както и първа армия на КНР наброяваща 4 000 000 личен състав..общо КНР има 57 000 000 войници,в мирно време...а Русия досега не е воювала-воюват ЧВК Вагнер и партизаните от новопридобитите територии!

    Коментиран от #13, #14

  • 9 реру

    16 14 Отговор
    Путинофилите във възторг...
  • 10 Русофил

    13 18 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Гана е една от най-значимите държави в света, като БГ с руските слуги.
  • 11 лайнуле

    9 8 Отговор
    Нищо не се променя
  • 12 Нато вън от България

    12 22 Отговор
    да живее България
  • 13 Русофил

    16 15 Отговор

    До коментар #8 от "Мдаа":

    И тези 800 000 ако обърнат поглед към Масква ко прайм.

    Коментиран от #16, #19

  • 14 Ти на кой свят живееш бре

    19 15 Отговор

    До коментар #8 от "Мдаа":

    Рушистите ги изтрепаха от бой в Украйната и сега понеже вече цяла година стана тридневната спец операция готвача бил виновен, той сигурно и готвача яде бой пред Киев или беше редовната расшистка армия, и кой се разбяга в Харков и Херсон пак ли затворниците, ясна работата щом се молите вече на дръпнати изгладнели жълтурковци

    Коментиран от #22, #52

  • 15 а ааа

    20 11 Отговор
    КГБ джуджето ще.влезе в историята, като най-тъпия ръководител на русия.

    Коментиран от #18

  • 16 Тя е резервирана

    8 6 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    За китайците вече
  • 17 нищо не променя

    9 14 Отговор
    Тия идиоти кого заплашват, ясно е че са принудени от сащ да искат нато,просят си една малка ядрена бомба ако стане напечено
  • 18 Удвоил границата си със траховитото НАТО

    15 10 Отговор

    До коментар #15 от "а ааа":

    И това е само началото на растежа на НАТО ще има още много много кандидатки
  • 19 Гого

    7 9 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    Те са фанатично вярни на Ким-няма как да се случи ще изринат Европа,то без това единствените мъжкари в Европа си останаха местните турци!
  • 20 Тя рублата не е ли вече йоан

    15 8 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    Или индийска рупия, рублата изчезна, ще се замени с индокитайска валута
  • 21 Майна

    11 7 Отговор
    Май забравиха ,,Барбароса,,..
    Единственото, което се демонстрира, че нищо не са ,,научили,, от историята..
    Е, сега ще го НАУЧАТ , въпреки,че се надявам и там гражданите да не се ,,подчинят,,..
  • 22 Генади

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "Ти на кой свят живееш бре":

    Хора като теб ме отвращават...

    Коментиран от #24

  • 23 Софиянеца

    9 9 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Майна евреите много пъти с АМЕРИКАНСКИ ОРЪЖИЯ са били ама яко са били всичките араби около тях тежко въоръжени с руски оръжия, ако сте забравили пак ще ви припомнят

    Коментиран от #27

  • 24 Не вини вестоносеца

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Генади":

    За веста, свиквай
  • 25 Умния

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ами":

    Стана точно обратното каквото руснаците искаха , десетилетия руска политика пропадна за една година
  • 26 Рушляк

    14 8 Отговор
    Само една Финландия може да разкаже играта на ватниците! Вече го е правила! И то срещу страховитият сталински СССР!

    Коментиран от #40, #62

  • 27 Майна

    9 6 Отговор

    До коментар #23 от "Софиянеца":

    ,,Разделяй и владей,,..
    Ама свърши ,майна..
    Новото време е дошло с Обединението , на което ставаме свидетели..
    Свърши ,,хегемонията,, на ционистите...

    Коментиран от #31

  • 28 Евроатлантик

    8 12 Отговор
    Ми какво да стане? Отбранителното НАТО отново се разширява. Ще наслагат радари по границите и ще ги облитат да слухтят какво правят руснаците. Какво по-различно от сега? Стиска ли му на НАТО да нападне ОДКС? Не му стиска.

    Коментиран от #33, #35

  • 29 Как се променя?

    9 11 Отговор
    Русия включва още 4-5 големи цели допълнително към стратегическите си оръжия. А също прекъсва с финландците добрите търговски и икономически отношения, които бяха дълго още по времето на СССР установени. Финландия става също "недружествена страна"! И ако сащ искат там да установяват биолаборатории или ядрени ракети, то може пак да се стигне и до война, както сега с Украйна? Което ще е вече и война директно НАТО - Русия. Ама онази сана, дето имаше изкривени представи за света, набута Финландия в това блато... Да им е честито...

    Коментиран от #38

  • 30 Обама

    12 6 Отговор
    Гениален шахматист е ботокса с високите токчета пътуващ с влакове по някакви си причини, НАТО вече граничи с Санкт Петербург
  • 31 Обединени братски народи

    10 7 Отговор

    До коментар #27 от "Майна":

    Руслямия Иран Сирия Конго Чад Еритрея код дивоар Буркина Фасо южноамерикански племена и прочие африканци, ония ден китайците казаха че СиЗи е говорил на Путин само риторика
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 "Той получава точно обратното"

    6 7 Отговор
    Путин щеше да го получи при всички положения. НАТО се разширяваше независимо от Путин, разширяваше се още при Елцин.
    А какво е получил Путин не е работа на тая мишка да обяснява.

    Коментиран от #39

  • 35 Русофил

    8 7 Отговор

    До коментар #28 от "Евроатлантик":

    Зад всеки радар има ракетки. Руските ще бъдат думнати в силозите или на полето.
    Образователно

    Коментиран от #45

  • 36 ХАРОН

    6 7 Отговор
    Никак, полуострова ще стане островен архипелаг с една Булава с 3000 колотона топлина.

    Коментиран от #41

  • 37 76543

    9 7 Отговор
    Руснаците кръв сер.ат. Успяха да обединят всички срещу себе си.
  • 38 Рашка с чашка

    9 7 Отговор

    До коментар #29 от "Как се променя?":

    Превзехте ли Бахмут в центъра на Донецка област? Най- източната част на Украйна и съвсем до руската граница? Или за Русия това е мисия невъзможна, нищо че говореха как Руските щели да превземат Ирак, три пъти по- бързо от САЩ, които напълно го превземат за точно 20 дни. Жалка история! Ако не беше Украйна, руснаците щяха да превземат Европа за дни! Само че Украйна е изостанала бивша съветска република. Ами ако във войната се включи Полша? Която вече е побеждавала СССР през 1922 година?

    Коментиран от #53

  • 39 Хаха

    3 3 Отговор

    До коментар #34 от ""Той получава точно обратното"":

    Алоу, многознайкото, яд ли те е? :)))))) според мен да.

    Коментиран от #43

  • 40 Мишел

    9 5 Отговор

    До коментар #26 от "Рушляк":

    Ъхъ, правила го е.
    Финландия няма спечелена война срещу Русия и СССР. При последната загуби 20% от територията си и границата между двете държави е изместена на над 120км.на север. Това позволи на Ленинград да издържи 900 дневната хитлеристка блокада бе важен фактор за спечелване на Отечествената война.
    Евентуална война НатО - Русия ще е задължително термоядрена. В нея общата граница не играе роля. Решават ядрените оръжия и техните носители, където Русия води на САЩ с едно- две поколения.
  • 41 Русофил

    7 6 Отговор

    До коментар #36 от "ХАРОН":

    Булавите, Кинжалите, Сарматите ще бъдат думнати на руска територия.
    Като излитат са абсолютно беззащитникато голи пилета.
    За това е този ужас в руснаците от приемането на Финландия в НАТО.

    Коментиран от #48

  • 42 ДЯДЯ ПУТИН В ШАШ

    6 4 Отговор
    КВА я мислех, КВА стана...

    Коментиран от #44

  • 43 Айде бегай

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Хаха":

    в детската градина, дечко!
  • 44 Владолф Путлер

    6 7 Отговор

    До коментар #42 от "ДЯДЯ ПУТИН В ШАШ":

    Ужас! Вече никой не се съобразява с мен. Каква я мислих каква стана.Всичко се обърка и провали в специалната ми военна операция, станах за посмешище. Дори ме обявиха официално за военнопрестъпник.Издадоха и заповед за ареста ми. Мита за силната и модерна руска армия рухна и вече на моя шантаж никой не се връзва. В дългосрочен план ще претърпя тотална загуба и ще трябва и Крим да върна на Украйна. Укрепих и направих НАТО още по-силно и единно даже предизвиках и разширението му. Съсипах икономиката на страната си и обрекох всички руснаци на мизерия и бедност. Принудих света да мрази Русия и руснаците. Ще предизвикам скоро и разпадането на федерацията. Май единственото достойно нещо което мога да направя е да се самоубия в моя бункер, като идола ми Адолф Хитлер, чието съвременно копие съм реално аз. Обаче тъй като нямам нито доблестта нито смелостта да го направя ще чакам да ми спретнат някой атентат достойни руснаци.
  • 45 А подводниците и

    6 5 Отговор

    До коментар #35 от "Русофил":

    ПОСЕЙДОН А? Ще гръмнат трънки. Защо не гръмнаха малкия Ким? Нали Тръмп се заканва и тръгна с авионосеца и кво? Отказаха се "великите" сшаиянци, понеже те не искат НИТО една ракета да ги удари тях. А гаранция няма никаква. Щели да ударят силозите? Ха-ха-ха... А не ти ли е ясно, че по-голямата част ракети на Русия не са на силози? Има на подвижни многопсови тегачи, а също и в подводниците. И как си мислиш? Русия установява със системата за ранно предупреждение че някой е изстрелял по тях стратегически ракети и няма да реагира??? Наивник.. Колко пъти Путин точно това казваше. Те веднага изстрелват техните от силозите и също от подводниците и от подвижните наземни установки. И чао краварник чао НАТО .. какво си мислят те? Ще останат след такъв удар живи? Няма как да стане...Още СССР измисли Периметъра. Той може да унищожи целия свят, ако Русия вече е унищожен си няма даже изобщо военни и способни хора да ги изстрелят... Сащ са мъртавци, ако се опитат така...

    Коментиран от #46, #47

  • 46 Абе

    6 4 Отговор

    До коментар #45 от "А подводниците и":

    Само дето с така наречената ядрена триада дори украинците се изгавриха вече даже два пъти. Като използваха преправен стар разузнавателен светски беспилотник. От безсилие “безаналоговата” армия накрая се принуди да изтегли стратегическата си авиация много по-на изток, защото ПВО им се оказа неспособно да ги защити дори от дрон от съветско време.
    Подводниците се знаят къде са. Освен това и трябва да получат заповедта, а това не става с писмо в бутилка, а комуникациите са достатъчно добре следени и посочват точното местоположение. Физически е напълно възможно и в способностите на НАТО не просто прехвалената тиадата , а цялата армия на Путлеристан да унищожи практически до степен на пълна неспособност за военни действия само в рамките на няколко часа.
  • 47 Русофил

    7 3 Отговор

    До коментар #45 от "А подводниците и":

    Руснаците за САЩ са като на длан с резолюция 30см от САР (прочети какво значи).
    Проблемът беше в прихващането. След Финландия в НАТО няма проблем.
    За Посейдона Марвъл ще направи специален филм като за Червения октомври.

    Коментиран от #51

  • 48 Абе били "голи"

    3 6 Отговор

    До коментар #41 от "Русофил":

    Пилета???? Ти изобщо не си военен и няма как да знаеш. Но,да предположим, че ракетите носители са лесни за сваляне? От Русия тръгват и само за няколко минути достигат работна височина на бойните глави "Авангард", 20-40 км височина. Е, помисли си, навътре в Русия доста дълбоко, време за догонване само за 5 мин няма изобщо. Догонвящата ракета трябва да се движи доста по-бързо, понеже идва по хипотенуза. Идва от страни. Това с наземните. А от стратегическите подводници? Нито знаят къде са в момента нито ще имат време да реагират. И да ти кажа, че в ракетната техника и ядрените оръжия Русия е цяла класа над сащ и натото. Ако те биха могли да прихванат, то Русия ще може техните даже 5 пъти да прихване. Но при залп, няма никакъв шанс за нито една позната ПРО система сега. А и подводния дорн "Посейдон" със 100 Мегатона? И даже допълнително има добавено еюв него радиоактивен Кобалт. Та ако случайно някой там е останал жив, да умре от силната радиация след това ... Сащ и НАТОто нямат никакъв шанс да ударят Русия и те да останат! Невъзможно е!

    Коментиран от #49, #50, #59

  • 49 Русофил

    7 3 Отговор

    До коментар #48 от "Абе били "голи"":

    Като ти чета коментара с хипотенузата, май само този специализиран термин ти е останал в главата от
    началното училище. Светът е доста по-напред от твоя елементарен коментар.
  • 50 Така, така

    7 4 Отговор

    До коментар #48 от "Абе били "голи"":

    Толкова е класи напред че успя да се моли за ирански дронове с двигатели от мотопеди видяхме.Интересното е защо няма тестове на путлеристанските макети може би няма как да излетят след като са от шперплат и дъски. След дроновете от Иран май за ракетите ще трябва да се молят на Северна Корея, че техните поне може и да летят, а не са изцяло само за парадите.
  • 51 Ако поставят ПРО

    4 6 Отговор

    До коментар #47 от "Русофил":

    Във Финландия, ще са близко, но Русия е огромна. Може от Сибир или чак от Камчатка да изстреля ракети! И каква Финландия, какви 5 лева? Финландия е на хиляди км от Камчатка...И дали тези спътници ще останат, ако Русия реши да нападне първа? Те ще обезвреди всичките сашиянски спътници .. и тогава в същото време ще удари със залап от 2000 стратегически ракети и мат на фашистите .. фащ са умрели преди даже да си помислят. И защо мислиш, че руската система за ранно предупреждение няма да ги уведоми ако сащ или Британия се опитат да нападнат първи? Нали ги видяхме сащ. С един Ким се изплашиха, та камо ли с Русия. Ако от Ким ги е страх, то от Русия трябва да ги е страх 100 пъти повече...

    Коментиран от #54, #57

  • 52 Ахъъъ

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ти на кой свят живееш бре":

    Верно, че НА усръинсите им съдраха хъстаря и им нацепиаа гьоня.
  • 53 Полша не е

    5 6 Отговор

    До коментар #38 от "Рашка с чашка":

    Ядрена сила. Нека се включва. Само няколко тактически ядрени ракети и поляците са умрели. Каква армия, какви 5 лева? С тях Русия няма да ги гали с перце, както се опитва да щади украинците. Ще ги цапардоса с ядрени заряди, като нищо .. пък нека сащ се включват, ако искат. И те те ще пукнат, като поляците... Русия е най-силната в момента в света. Сащ с едни козари с ръждиви Калашници не се справиха в Афганистан, та с ядрени оръжия ще се справят? Пълни идиоти са. Ти никога не си работил с тях. Тъпунгери са от класа. Елементарни неща им обясняваш, като на малоумни и те гледат, като извънземно.

    Коментиран от #55, #58

  • 54 Обаче

    8 6 Отговор

    До коментар #51 от "Ако поставят ПРО":

    Така или иначе никаква система или оръжие няма как да спаси Путлеристан, както не спаси и СССР поради простата причина, че никой не смята да напада територията на Путлеристан още по малко пък с ядрени окръжия. Путлеристан няма да бъде унищожен военно, а вече е унижен военно и ще бъде унищожен икономически в дългосрочен план. Точно затова се действа по този начин. Помага се само толкова колкото Украйна да може да продължи да се съпротивлява без да загуби. Времето работи срещу Путлеристан. Това е по-добрата стратегия защото ако Путлеристан само бъде разгромен военно ще се възстанови след време и всичко ще се повтори защото имперските амбиции ще продължат да съществува там.При икономическото поражение Путлеристан ще престане да съществува защото ще се разпадне, а това е единствения начин да се гарантира дългосрочен мир в глобален план.

    Коментиран от #60

  • 55 Абе

    9 3 Отговор

    До коментар #53 от "Полша не е":

    Полша не е ядрена сила, но е в НАТО, а в него са няколко ядрени сили сред които и САЩ.
    Сега ядрените оръжия за разлика от времето на тяхното първоначално създаване вече не са средства с които може да се спечели война в съвременния свят. Вече ядрените оръжия са само средство което гарантира възпиране. Ако някой си позволи да използва ядрено оръжие ще има моментален отговор от другата страна и със света се свърша печеливш няма да има и не може да има.

    Коментиран от #61

  • 56 сноу

    3 1 Отговор
    Много скоро ще съжаляват и то горко ,ама уруспийчето си изигра ролята за което беше сложено...Сега вече спокойно ще друса кълки по баровете ..Е..спокойно ,спокойно колко да е спокойно ...килъриту вербува ли те ,умиране има оттърване няма..
  • 57 сноу

    2 3 Отговор

    До коментар #51 от "Ако поставят ПРО":

    ..Само ще добавя старата истина че най го е страх богатия,че има какво да губи ...Бедния ,колко по беден..
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 бузю

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "Абе били "голи"":

    А бе тъ...нар , моли се да не се стига до такъв сценарий , че тогава само хлебарките ще оцеляет!! И ти - щото явно мозъка ти е като на хлебарка .

    Коментиран от #67

  • 60 Ха-ха-ха?

    5 1 Отговор

    До коментар #54 от "Обаче":

    Икономическо поражение казваш? Как ще стане, когато Русия се преориентира към Китай и другите страни от ШОС? Повече от половината свят иска и ще работи икономически с Русия. А я ти ми кажи, как фащ.ще.се справи с огромния дълг от над 30 трилиона долара, когато сега почти всички минават на разплащане при сделките БЕЗ долара? А западна Европа се сриваз без евтини ресурси? Китай и Русия само взети се допълват идеално. Още повече сащ са идиоти и се опитват да стоемозят и Китай с Тайван?.И Китай също е принуден тогава да работи с Русия и във военната област. Този път ще умре запада. Русия умря 90-те години и си научи урока. Сега неадвкватниците са в Европа и в САЩ.... Няма как да я съборят икономически... Европа вече издиша и не става вече за привлекателна на руснаците...
  • 61 Е, и добре...

    5 4 Отговор

    До коментар #55 от "Абе":

    " Ако някой си позволи да използва ядрено оръжие ще има моментален отговор от другата страна и със света се свърша печеливш няма да има и не може да има."
    Ами ако започнеш да губиш конвенционалната война, няма как да не използваш стратегическите си оръжия. Пък да мрат. То западняците и поляците мислят така, но руснаците имат друг начин на мислене. Не е като техният. Нека нахалстват още, като нищо Русия ще ги унищожи, пък нека Британия, Франция и фащ също нападнат Русия. И какво? Тогава и те ще умрат. За тях е без значение Русия, важното е, че ТЕ ще умрат. И тогава да ги видим, дали искат да се самоубият??? Започнат ли с конвенционалните оръжия с Русия , то няма как да не се мине и на стратегическите... Това от руска гледна точка е 100% сигурно. Пък нека още да са смели и нагли...И ако губи обикновенно война от тях, на Русия й е все едно, дали ще остане жива и победена. Победена е същото, както ако е получила и ядрени удари. Но за запада не е същото...

    Коментиран от #66

  • 62 Само напомням

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Рушляк":



    То и Афганистан разказа играта на америте.







    😃😁😄
  • 63 Всъщност,

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Основната разлика е, че Финландия губи двояко. От една страна ще е под непрекъснат прицел на руските оржия, а от друга, съюзниците ще я гърбят за повече пари.
  • 64 Напреднал

    3 4 Отговор
    1300 км казваш. Нацитата нахлуха и от по-широк фронт в Русия през 2-та СВ, а всички знаем как приключи тази агресия - нв Берлин 1945.
  • 65 Коко

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    И още 10 000 километра граница да има Русия е недостижима а ръчичките им!
  • 66 Антипутлерист

    9 1 Отговор

    До коментар #61 от "Е, и добре...":

    Ядрени оръжия няма да брадат използвани от никой.Ядрените заплахи на отчаяния кремълски г-н-о-м не са нищо друго освен демонстрация на висша форма на безсилие. Ядрено оръжие дори и само тактическо няма да бъде използвано, защото на Путлер му е ясно какво ще последва ако си позволи дори и само да издаде заповед за използването на такова. Путлер има една единствена цел да е на власт, а за да е на власт трябва да съществува страната все пак. Опита за използване на ядрено оръжие било то дори и само тактическо е най- бързия начин по който Путлер ще загуби властта. Точно затова той никога няма да направи това колкото и да за заплашва. Просто Путлер няма полезен ход вече. Нито ще му бъде позволено да спечели войната, нито може да се откаже от нея защото така би се самоубил политически и пак би загубил властта. Единственото което може да прави е да удължава агонията максимално дълго и това прави и ще продължава да го прави. А точно това е целта която преследват западните страни, защото в по-дългосрочен план това ще доведе до икономическия крах на Путлеристан от закономерния саморазпад. Путлер обрече Путлеристан влизайки в западния капан. След време в западните държави ще му издигат паметници като унищожителя на терористичната федерация на злото.

    Коментиран от #68

  • 67 Не ми е, колкото

    2 3 Отговор

    До коментар #59 от "бузю":

    Твоя с една куца клетка. НО, аз мисля, как руснаците мислят и това не ви харесва. Искате съвсем така, с конвенционални оръжия да дойдат те, НАТОто на руските граници, да тормозят Русия, да я "задържат" , "възпират", да пречат, да не се развива, икономически да я удушават и тя, Русия да се съгласи да умре в конвенционална война с тях или да умре икономически, да се разпадне. И тогава старците Спора, Гейтс, Ротшилдовите и подобнитв алчни хиени да дойдат и да вземат всички ресурси безплатно! И вие си вярвате, че това така ще мине? Русия знае всичкото това и има горчив опит от 90-те години. Сащ и западните страни нямат. Докато източните имат. Защо ние сега НЕ искаме да отидем в Украйна да воюваме ЗА САЩ?? Не само ние и други ще се усетят. В момента, в който даже 1 наш войник там, не е наемник, ами е отишъл с одобрението и заповед на нашето правителство, то НИЕ сме във война с Русия!! От последната има право и тука да изпрати ракети, самолети и т.н., както предишната голяма война сащ и Британия са дошли със самолети и да сринали доста градове в България!!! Е, кои са такива балъци? Ние ЗА какво да сме във война с Русия??? Каква полза имаме НИЕ? НИКАКВА. А риск от унищожение доста висок...
  • 68 Пълна наивност!

    2 2 Отговор

    До коментар #66 от "Антипутлерист":

    Западни сънища. Така и Аналена Бербок се провикна, че Европа е във война с Русия, макар и Германия да НЯМА нито една атомна ракета!!!
    "тактическо няма да бъде използвано, защото на Путлер му е ясно какво ще последва ако си позволи дори и само да издаде заповед за използването на такова. "
    Това вашето е тъпа илюзия! Нека се включат тогава Полша, Германия, България... И ще видим, какво ще стане? Русия ще удари директно тези страни там на тяхна територия! Защо не, щом са й обявили тези война, то вече "ринг свободен", кой как може и с какво може ще се бие, защитава, напада и т.н.

    Коментиран от #69

  • 69 Ами

    4 0 Отговор

    До коментар #68 от "Пълна наивност!":

    Няма да се включат, защото така война би свършила прекалено бързо и няма да се постигнат стратегически важните цели. Ако се целеше бързо приключване на войната вида и размера и скоростта на предоставянето на помощта за Украйна щеше да е съвсем друг и отдавна Путлеристан щеше да бъде изтласкан на неговите граници, но не това е целта. Фактите показват точно това. Хода на събитията потвърждава това по безспорен начин. На Украйна не се предоставя военна помощ която е достатъчна да разгроми руските окупатори, но и се помага дотолкова да може да продължат да оказва съпротива Това е коварен и много кървав сценарий за които украинците плащат с живота си. Просто интереса е за дълга и изтощителна война продължаваща с години. А от това ще пострада унищожително икономиката на Русия и именно това е целта която се преследва от самото начало на конфликта, а може би и от преди началото му.

    Коментиран от #70

  • 70 Ами за Русия

    1 5 Отговор

    До коментар #69 от "Ами":

    Тогава спасението е Китай?. Да нападне и анексира Тайван СЕГА! Тогава фащ.и запада ще обезумеят от яд и на двата фронта ще.загубят и двата!!!

    Коментиран от #71

  • 71 Ами не е спасението

    4 1 Отговор

    До коментар #70 от "Ами за Русия":

    Спасението е само в ръцете на самите руснаци, но те са прекалено манипулирани и зомбирани за да го видят.
    Китай си има своите интереси и никога не е бил на страната на Русия и няма да бъде просто сега ще се възползват максимално от предстоящата икономическа агония на Русия.За Русия остава само китайския пазар за горива и тя става напълно зависима от него. А Китай само това чака и ще има голямо извиване на ръце. Цените на които купува ще ги определя той, а не подавача. Свърши се с големите печалби за Русия, а това обича икономиката на сигурен крах. Не случайно сега Китайците си траят и не вземат пряко страна просто си чакат своя момент и няма да оставят и глътка въздух на Русия. Тя ще стане техния почети напълно безплатен и напълно зависим и подчинен източник на ресурси от които се нуждаят.
    В Тайван едва ли ще влезе скоро Китай, защото няма какво толкова да вземе от там, но за сметка на това може да влезе в Сибир скоро при разпада на Путлеристан. Виж от него ще има огромна полза и като територия и като ресурси просто ще населят и усвоят и развият тази пустееща изостанала в 18 век земя.

    Коментиран от #74

  • 72 Българин

    4 2 Отговор
    НАТО се увеличава, а русия се разпада.
  • 73 Сибир, ще е отново китайски

    2 0 Отговор
    Си Дзинпин каза че ще преосмисли позицията си спрямо Украйна и че ще проведе разговори с украинския президент Зеленски, като не признава окупираните от Русия нови територии и анексирания Крим за руски територии..!
    При съвместните си разговори с Макрон, Си Дзинпин обаче заяви и най важното, като "обезоръжи" Русия от най силното й оръжие - заплахата от ядрени оръжия с които заплашва Запада и страните от НАТО и по този начин приравни "непобедимата" й "безаналогова" армия на Русия, с нищо не по различно от тази на Нигерия при една конвенционална война и че "безграничното приятелство" на Китай с Русия си е само една дипломатична фраза , като изрично спомена че Русия трябва да забрави за ядрените си оръжия и че в никакъв случай не трябва да прибягва до тях, защото НАТО никога не е заплашвал Русия с ядрено оръжие и война и че като пряк съсед Китай също е отговорен и се чувства застрашен от последиците от използване на руските ядрени оръжия и няма да стои безучастен...!!!

    Коментиран от #75

  • 74 Прекалено оптимистично

    1 2 Отговор

    До коментар #71 от "Ами не е спасението":

    За запада и Китай! А видиш ли, руснаците били "зомбирани" и "не разбирали"? Същото може да се каже и за нас? Ние оро всяка голяма война тичаме да участваме и после "нова национална катастрофа"! Пто.руснаците е друг слупаят. Те са свикнали да сттадат и все си търсят такива ситуации. НО, че сащ ги заплашваха, това Е така. Те още при Буш син излязоха от договора за ПРО и поставиха две ракетни установки МК41 в Румъния и в Полша. Леко полеко се разширяваха до руските граници. 2014-та г направиха Майдана в Киев и се готвеха да изгонят "с договори" Черноморският флот и Крим да стане американска военна база. Тогава се размина. Но се оказа, че и "Минските договори", са били за Запада само маневра на изчакване и подготовка на Украйна да я използват сега в тази война? Но самите украинци са "манипулираните" и за това сега измират. Беше ясно, че.Русия няма да позволи никога Украйна да стане част от сащ. Но тя стана. (Марионетките хазари, биолабораториите и сега с войната напълно)! Еми освен тази война или война директно със сащ, друго НЕ остана? Какво трябваше имаше? Да се примири и да започне доброволно да се разпада? Аз бих ударил директно Сащ и Британия, вместо Украйна? Но вече всичко е започнало по друг сценарии. Защо да не се опита да унищожи сащ и Британия с атома? Това също е вариант? Иначе разпад и край на Русия, като страна? Нямат какво да губят, това ясно ли е на Фащ и всичките западнали? Само атома и каквото стане, стане. Китай НЕ може да ги спре, да не го и
  • 75 Няма да е китайски

    1 3 Отговор

    До коментар #73 от "Сибир, ще е отново китайски":

    Сибир! Много бързо делите на мечката кожата, която още НЕ е убита. ТЕ в Русия знаят за този "бавен ход на удушаване икономически"! Има още изходи, не е само този! Примерно: "Пълна газ и разгром на Киев"! Обявяване на Украйна ЗА превзета и руско знаме в Киев! Целият запад цъка с език и Китай също остава учуден.. Е, ще има още партизански войни, НО Крайната много време е била ВЪВ империята и пак ще свикне бързо. Ще се наложи обаче или превъзпитание на зомбитата в Украйна или избиването им? Тежък сценарии, НО реален. Самият "югославски сценарии" за Русия е още.по-неблагопроятен. Има и още други, НО няма тука да ги подсказвам. Знам само, че Няма да стане, както си го мислят стратезите в САЩ! И Китай няма скоро да вземе Сибир.
  • 76 Минувач

    1 3 Отговор
    Ти май и идея си нямащ, какво говориш. Не си даваш сметк, нито за размера на руската територия, нито за невъзможността на натовски ракети или изтребители да успеят да навлязат на толкова хиляди км навътре да достигнат всички пускови силози на руските ракети. Отделно съвсем си забравил и за подводниците, които са разпределени така, че при залп да ядрените ракети да достигнат ВСЯКА точка на земното кълбо. А тези подводници са в постоянно бойно дежурство от половин век поне, със секретни координати и в спящ режим. Само от време на време да се покажат да получат информация от Кремъл и пак надолу и спящ режим, докато не бъдат заменени от друга такава подводница, а те се върнат за провизии и прочие. Ако настъпи моментът, тази подводница само изплава на удобна дълбочина за пуск и изпразва силозите, а това общо са десетки ядрени бойни глави. Изведнъж от нищото на радарите в САЩ ще светнат десетки траектории насочени към тях. Не съм русофил, но не съм и американофил. Ясно е, че същото се отнася и за американските подводници, така че кой ще е победител - ами никой. Ако имаше как някой да спечели, да го е направил досега, гаранция. Разликата на Русия и САЩ в случая е само големината на територията и населението, а с това и жертвите. Не разбирам лудостта на НАТО на настоява и настоява отивайки до самите граници на Русия, като си играе с огъня, само и само да си плете кошницата - икономическа и политическа.
  • 77 Демократични Хроники

    1 2 Отговор
    Продажен политик, никога не се учи от грешките на историята. Финландия на страната на фашистка Германия ВСВ . Участва в обсадата на Ленинград , точно така както беше предвидил Сталин , година и нещо си , преди това. В края на ВСВ , във Финландия се чудят как да си спасяват територията от червената армия , която е подбрала мощно Германия и нейните сателити. Обръщане рязко посоката на 180 градуса , и финландците гонят германците , и са на страната на червената армия. Тогава Сталин приятелски им прости , не ги анексира , макар , че го бяха заслужили . Създадоха истински приятелски отношения , от които имаха изгода и двете страни . Но продажен политик , история не чете . И мир и благоденствие не го интересуват . Поставиха отново народа си в голяма опасност , за чужд през-океански кеф. Въпроса е , дали руснаците ще им простят отново ? Аз мисля , че - не.

    Коментиран от #79

  • 78 Мразя Масква безплатно, но завинаги!

    3 1 Отговор
    Да живее НАТО, гьостерица на московските нацистки дяволи!

    Коментиран от #80, #81

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Мразя Масква безплатно, но завинаги!":

    Такива като теб и бабите и майките си мразят, ей така за спорта!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: