Last news in Fakti

10 Април, 2023 17:55 940 1

В Нигерия посрещнаха Великден с надежда за мир

  • нигерия-
  • великден-
  • мир

Нигерия до голяма степен е разделена на мюсюлмански север и християнски юг. По данни от 2018 г. 53,5 процента от населението са мюсюлмани, а 45,9 процента - християни

В Нигерия посрещнаха Великден с надежда за мир - 1
Снимка: Shutterstock

В Нигерия вчера посрещнаха Великден с надежда за мир след няколко нападения в страната миналата седмица. Те подчертаха предизвикателствата, пред които ще се изправи новият президент Бола Тинубу, който е предвидено да положи клетва на 29 май.

Повсеместната несигурност е един от основните проблеми в най-многолюдната държава в Африка. Тя се дължи на различни причини - от джихадистките движения на север през сблъсъците между земеделски и животновъдски общности в централната част от страната до свързаното със сепаратисти насилие на юг.

Най-малко 83 души бяха убити при две отделни нападения в централния щат Бенуе миналата седмица, сочат уточнени данни на местните власти и полицията.

Това са поредните сблъсъци в район, където проявите на насилие между животновъдски и земеделски общности са нещо обичайно. При това тези атаки зачестиха през последните години, с ръста на населението, който на свой ред води до увеличаване на обработваемите площи и оставя по-малко земя за пасища, отбелязва Ройтерс.

46 души са били убити в отдалечено село в сряда.

Загиналите при втора атака в щата Бенуе, извършена в петък, са 37, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес. Мишена на нападателите станало училище, превърнато в лагер за вътрешно разселени лица.

Много подробности за атаките не са известни, но и в двата случая въоръжени мъже открили стрелба.

Президентът Мухамаду Бухари осъди убийствата и нареди на силите за сигурност да увеличат присъствието си в засегнатите райони.

Бенуе е един от щатите в т. нар. Среден пояс, където предимно мюсюлманският север се среща с преобладаващо християнския юг на Нигерия. Там борбата за земя е особено ожесточена, а разломните линии между животновъдски и земеделски общности често се припокриват с тези между етнически и религиозни общности, посочва Ройтерс.

Въоръжени нападатели са похитили в петък най-малко 80 души, най-вече жени и деца, в село в северозападния нигерийски щат Замфара, съобщиха междувременно местни жители.

Регионът, който граничи с Нигер, е особено тежко засегнат от проблема с отвличането на хора за откуп, отбелязва Ройтерс.

Похитителите засега не са отправили своите искания, уточниха цитираните местни жители.

В Нигерия въоръжените банди често държат хора за заложници в продължение на месеци, ако не получат откуп. Те също така рекетират селяните, за да не им създават проблеми и да ги оставят да си обработват земята.

Нигерийската армия нанася удари по лагери на такива банди, но атаките продължават. Ситуацията е особено притеснителна в северозападната част от страната.

Въоръжените групи често вземат под прицел отдалечени селища. Смята се, че повечето от тези бандити са млади мъже от етноса фулани - преобладаващо мюсюлманска полуномадска народност, въвлечена в конфликти за земя и вода с редица други общности, отбелязва Асошиейтед прес.

Впрочем най-малко 25 души бяха отвлечени в три села в западната част на Камерун, близо до границата с Нигерия, миналата седмица, съобщиха в сряда местните власти. Те смятат, че похитителите са именно фулани от съседната страна.

Нигерия, с население от около 215 милиона души, е измъчвана от редица проблеми в областта на сигурността, като много региони са засегнати от насилие на различна основа.

На североизток са активни джихадистките групировки Боко Харам ("Западното образование е светотатство" на езика на народността хауса, обитаваща северната част на страната) и "Ислямска държава - провинция Западна Африка". При това те не само извършват атаки срещу силите за сигурност и села в отдалечени райони, но и се борят безмилостно за влияние. За 13 години конфликтът с джихадистките групировки на североизток причини смъртта на 40 хиляди души и принуди 2 милиона да напуснат домовете си.

Други проблеми са бандитизмът, пиратските нападения по крайбрежието, сблъсъците между земеделски и животновъдски общности на север и в централната част от страната, отвличанията за откуп на северозапад, сепаратистките атаки на югоизток и не на последно място - свързаното с петрола насилие.

Нигерия е най-големият производител на "черно злато" в Африка, но недоволството от усещането за несправедливо разпределение на приходите, ендемичната корупция, масовите кражби и нестабилността в делтата на река Нигер не позволяват на страната да извлече максимална полза от природните си богатства. Смята се, че най-голямата икономика на континента губи всяка година милиарди долари от пропуснати приходи от петрол.

Великден в Нигерия премина като цяло спокойно. Впрочем тази година той съвпадна със свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

По този повод редица политически и духовни лидери отправиха призиви за весели и спокойни празници, съобщи нигерийската държавна новинарска агенция НАН.

Вицепрезидентът Йеми Осинбаджо и съпругата му Долапо присъстваха на Великденска литургия в столицата Абуджа. Великден символизира саможертвата и невероятната любов на Иисус Христос, каза Осинбаджо, християнин от мегаполиса Лагос на югозапад.

Редица хуманитарни неправителствени организации проведоха благотворителни акции по случай съвпадащите големи християнски и ислямски празници.

Нигерия до голяма степен е разделена на мюсюлмански север и християнски юг. По данни от 2018 г. 53,5 процента от населението са мюсюлмани, а 45,9 процента - християни.

В момент, когато празниците дават надежда за съвместно мирно съжителство между над 250-те етнолингвистични общности в страната, двама базирани в Лагос нигерийски експерти призоваха своите сънародници да не се поддават на изкушението на етническото профилиране. Адении Даниъл и Абиодун Овоаде, които говориха пред НАН в събота, предупредиха, че омразата на етническа или религиозна основа може да съсипе бъдещето на Нигерия.

Тази опасност е особено актуална на фона на стремителния ръст на населението. Според прогнозите Нигерия ще стане до средата на този век третата по брой на населението държава в света, като през 2050 г. ще надхвърля 400 милиона души, разпределени на територия от 923 хиляди квадратни километра.

"Трябва да сложим край на всички форми на етническото профилиране, защото в противен случай нашата демокрация може да бъде застрашена", подчерта Даниъл, собственик на компанията "Премиър секюър" (Premier Secure). Той се обоснова, че има много престъпници от всички племена и региони, и призова определени видове престъпления да не бъдат приписвани само на представители на дадени групи. "Хората, които извършват престъпления, трябва да бъдат съдени индивидуално, а не колективно", обобщи Даниъл.

Овоаде, сертифициран експерт в областта на киберсигурността, призова нигерийците да избягват всяка форма на етническо профилиране, защото това може да подпали страната. Вината за съответните престъпления трябва да бъде хвърляна върху техните "извършители, а не върху племето, региона или религията, към които те принадлежат", изтъкна този специалист по облачните мрежи.

Овоаде обърна внимание, че медиите имат специална отговорност да не дават трибуна на подвеждаща информация, фалшиви новини и реч на омразата, и ги призова "да се ангажират с единството на страната". "Те не бива да позволяват да бъдат използвани от политици, които няма да се поколебаят да разпокъсат (Нигерия) на парчета в името на собствените си политически цели", предупреди той.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най-богатата

    2 1 Отговор
    на петрол държава в Африка под системата на светлий капитализъм има най-бедното население.