Last news in Fakti

10 Април, 2023 18:45 670 13

26 политически партии ще се състезават на изборите в Турция на 14 май

  • турция-
  • партии-
  • избори

32 партии подадоха молби за участие в изборите. Висшата избирателна комисия регистрира 26 политически партии, които ще бъдат включени в избирателните бюлетини със собственото си име и лого

26 политически партии ще се състезават на изборите в Турция на 14 май  - 1
Снимка: Shutterstock

В Турция приключи срокът за регистрация на политическите партии и на кандидатите за депутати, включени в листите на партиите, които ще се състезават на 14 май, когато ще се състоят парламентарните и президентски избори.

Висшата избирателна комисия регистрира 26 политически партии, които ще бъдат включени в избирателните бюлетини със собственото си име и лого.

32 партии подадоха молби за участие в изборите. Но Висшата избирателна комисия отказа на опозиционните партии Дева на Али Бабаджан, Партията на бъдещето на бившия премиер Ахмет Давутоглу, Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу и Демократическата партия на Гюлтекин Уйсал да се регистрират самостоятелно за участие във вота.

Мотивът за отказа е, че кандидатите на тези партии са включени в листите на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП).

В листата на НРП са включени 25 кандидати на Дева, 24 кандидати от Партията на щастието, 19 от Партията на бъдещето и 3-ма от Демократическата партия, съобщи вестник "Дувар".

От шестте партии, включени в опозиционния Национален алианс, партията на бившия министър на икономиката Али Бабаджан е на трето място по брой на кандидатите за депутати след НРП и Добра партия. Това от своя страна подсказва за приоритет на икономическите проблеми при евентуален успех на опозиционния алианс.

Отказана е била регистрацията и на кандидатите на Партия на промяната на Турция на бившия кмет на район Шишли в Истанбул Мустафа Саръгюл, който е включен като кандидат от НРП, и на Нова турска партия.

Във вота на 14 май със самостоятелно участие са регистрирани две опозиционни партии - Народнорепубликанската партия на Кемал Кълъчдалоглу и Добра партия на Мерал Акшенер.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така ли ще борбите Ердоган

    7 2 Отговор
    Като се впишете в листите на 3-4 партии? Такива пчеличка прелитащи от цвят на цвят и от партия на партия ги наблюдавахме и тука
  • 2 Иван

    5 2 Отговор
    В САЩ са две ( реално-една).
  • 3 честен ционист

    2 5 Отговор
    Колко секции ще има в България?
  • 4 Теле

    0 1 Отговор
    Ха ха устолицата вече има повиквателни

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Запознат

    2 8 Отговор
    Светските кемалисти ще отнесат геврекчията с 200.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Запознат":

    Няма как да стане!
  • 12 мммм

    6 0 Отговор
    Да живее Ердоган, и след него да го замести Ердоган 2, след това 3, 4, 5, 6, 7......
  • 13 Българските турци

    7 0 Отговор
    Това е дезинформация или пълна неграмотност за правилата на изборите в Турция ! За какъв отказ пишете тук ?...Всякаш "Диктаторът" вилнее и забранява наляво надясно на опонентите си да се състезават с него и партията му ... така ли ?!...
    На никого нищо не се отказва, а всичко е просто трагикомичен фарс на изборните пазарлъци на опозиционната "коалиция" ! Партиите които пишете,че им била отказана регистрация ,ако се регистрират и участват самостоятелно, нямат никакъв шанс да се класират и да вкарат свои представители в меджлиса ! Затова се присламчват към партията на Кълъчдароглу в замяна на подкрепата, която му оказаха за да бъде излъчен като кандидат за президент от шесторната маса-"коалиция"! В новата президентска система на управление на Турция вече не съществува терминът коалиция ! Политическите партии правят предизборни коалиции с цел да се подкрепят по време на изборите за да примамят вота на избирателите и правят неимоверна акробатика с обещания и пазарлъци за постове и позиции при предстоящо евентуално спечелване на изборите ! Правителството се сформира не от партията която печели изборите, а от президента който е избрал народът !
Новини по държави: