Last news in Fakti

10 Април, 2023 22:30 729 4

Риши Сунак почете споразумението от Разпети петък и призова Северна Ирландия към действие

  • северна ирландия-
  • великобритания-
  • риши сунак

Премиерът на Обединеното кралство похвали храбростта на политическите лидери, които сключиха мирното споразумение от Разпети петък преди 25 години и призова сегашните политици в Северна Ирландия да се върнат на работа

Риши Сунак почете споразумението от Разпети петък и призова Северна Ирландия към действие  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак в понеделник похвали храбростта на политическите лидери, които сключиха мирното споразумение от Разпети петък преди 25 години. Той използва случая и призова сегашните политици в Северна Ирландия да се върнат на работа, съобщи АП.

"Това е обещание, което трябва да продължим да изпълняваме, каза той. Така че трябва да продължим с управлението. Ние почитаме онези, които вече не са с нас, и многото, които загубиха живота си, опитвайки се да предотвратят насилието и да защитят невинните."

Докато мирното споразумение до голяма степен сложи край на 30-годишните вражди, Асамблеята на Северна Ирландия беше в безизходица повече от година, откакто основната юнионистка партия се оттегли от правителството, за да протестира срещу новите търговски правила за Северна Ирландия след Брекзит.

Припомняме, че годишнината идва на фона на безредиците от последните месеци в Северна Ирландия.

Маскирани извършители нападнаха полицията с "коктейли Молотов" и други предмети по време на парада срещу мирното споразумение от Разпети петък в Лондондери.

Млади хора в предимно ирландския националистически район Креган, хвърляха "бензинови бомби" по бронирани полицейски автомобили, като дори подпалиха няколко превозни средства. При инцидента няма пострадали.

На днешния ден се навършиха 25 години от подписването на Споразумението от Разпети петък, което до голяма степен сложи край на три десетилетия сектантско кръвопролитие в Северна Ирландия. Все още има спорадично насилие от малки групи, които се противопоставят на мира.

Инцидентът идва на фона на предстоящата визита на американския президент Джо Байдън в Белфаст.

В края на март, британската разузнавателна агенция MI5 повиши нивото на заплаха от вътрешен тероризъм за Северна Ирландия до "високо", което означава, че атака е много вероятна.

Британският министър за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис заяви, че нивото е било повишено от "значително" след скорошното нападение срещу полицаи.

През февруари униформен беше тежко ранен при нападение с огнестрелно оръжие, като нападението беше осъдено от правителствата в Дъблин и Лондон.

Източник: Асошиейтед прес


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: