Last news in Fakti

11 Април, 2023 10:26 1 298 2

Гърция: Би било престъпление да не отвърнем на подадената ни ръка от Анкара

  • гърция-
  • турция-
  • престъпление-
  • отношения-
  • никос дендиас

Заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас

Гърция: Би било престъпление да не отвърнем на подадената ни ръка от Анкара - 1
Източник: БГНЕС

Би било престъпление Гърция да не отвърне на подадената ѝ ръка от Анкара в момента, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас в интервю за телевизия Скай. Редно е гърците да са позитивни, но също и внимателни, а не лековерни във външната си политика, каза министърът.

Според Дендиас между двете страни вече съществува разбирателство, което би могло да доведе до опит за възобновяване на преговорите по неотложни въпроси след изборите, които ще се проведат в двете страни през май, с цел намиране на решение на спора помежду им.

Отношенията между двете страни членки на НАТО през последните два месеца се размразиха значително. Преди това те бяха силно изострени. Гърция тогава, както и сега, не се отказва от твърдите си позиции във външната си политика с изисквания за спокойни води, без заплахи, и спазване на международното право, каза гръцкият министър.

„Преди земетресенията в Турция нямаше климат за сериозен диалог. (…) Шансовете за успех са малки, но е наше национално задължение да опитаме и би било престъпен акт да пренебрегнем“ променения, затоплен подход от страна на Турция, заяви Никос Дендиас.

Той подчерта, че е добър приятел с турския си колега Мевлют Чавушоглу, когото познава от 17 години, и на когото винаги е можел да се обади.

Във връзка с отношенията между Кипър и Турция, Дендиас сподели, че е желателно да няма негативни намеси от турска страна, защото това би „отровило“ гръцко-турските отношения.

Дендиас спомена и за предстоящо посещение на турския егейски остров Имброс, който Вселенският патриарх посещава на всеки 10 години. Външният министър заяви, че „гръцката общност на Имброс заслужава да бъде проучена, тъй като се е удвоила от 300 на почти 600 души, с почти 60 деца, ходещи на училище“. Той изрази желанието си да посети острова на Разпети петък и подчерта, че турските власти са били напълно предразположени да му съдействат за това пътуване.

Гърция беше сред първите страни, които изразиха съболезнования и предложиха помощ на Турция на 6 февруари, когато мащабни земетресения засегнаха и опустошиха 11 южни турски провинции. В отговор на това, отбелязва Анадолската агенция, Турция беше първата страна, която поднесе съболезнования и оказа помощ след влаковата катастрофа на 28 февруари в Северна Гърция, при която загинаха най-малко 57 души. След този инцидент Турция също така допусна прехвърлянето на гръцки затворник в Гърция, за да присъства на погребението на сина си.

На 20 март Чавушоглу и Дендиас се срещнаха в Брюксел и се споразумяха Турция да подкрепи кампанията на Гърция за непостоянно членство в Съвета за сигурност на ООН през 2025-2026 г., а Атина да подкрепи кандидатурата на Анкара за генерален секретар на Международната морска организация.

Миналата седмица гръцкият министър на отбраната Николаос Панайотопулос посети Турция и се срещна с турския си колега Хулуси Акар.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 11 Отговор
    Пак нещо за сметка на Ганя са се разбрали византийците и турските им братчеди.

    Коментиран от #2

  • 2 Ей Дончо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Нещастния македонец отново показа вардарската си магария!
Новини по държави: