11 Април, 2023 15:23 1 004 3

Италия наказва екоактивистите: Глоба до 1500 евро за нанасяне на щети!

  • италия-
  • култура-
  • екоактивисти-
  • климат-
  • глоба-
  • наказания-
  • щети

Отнася се за лицата, които повреждат културни ценности или витрини и други произведения

Италия наказва екоактивистите: Глоба до 1500 евро за нанасяне на щети! - 1
Източник: Shutterstock

Проектозакон, предложен от крайнодясната партия "Лига" в Италия, има за цел да предотврати актове на вандализъм срещу произведения на изкуството, като тези, извършени от екоактивисти през последните месеци, пише bgonair.bg.

"В светлината на събитията, които се случиха напоследък, е важно правителството да прояви известна строгост, когато се сблъсква с определено поведение", заяви адвокатът и сенатор от партия "Лига" Джулия Бонджорно.

Предложението предвижда глоби в размер до 1500 евро и лишаване от свобода до една година за лицата, които повреждат културни ценности или витрини и други произведения.

Екоактивистите от своя страна твърдят, че техните действия са необходими, за да се привлече вниманието на политиците към проблема с климата, подчертава Euroactiv.

Последният инцидент с климатични активисти се случи в Рим на 1 април, когато черна течност беше излята във фонтана на Бернини в града. Министърът на културата Дженаро Санджиулиано подчерта, че атаката срещу фонтана в Рим е "последната капка, преляла чашата".

"Изправени сме пред систематичен вандализъм срещу нашето художествено и културно наследство, което няма абсолютно нищо общо с опазването на околната среда. Тези, които увреждат нашето културно наследство, не трябва да остават ненаказани, те трябва да бъдат строго наказвани“, каза министърът.

Въпреки протестите на климатични активисти и зелени организации, италианското правителство е решено да приложи по-строги мерки за защита на културното наследство от щети.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паметник на съветската армия

    11 1 Отговор
    А онзи с 🔨?
  • 2 Ген. Гурко

    16 0 Отговор
    Какви глоби за тези бе! Сорос ще им ги плаща. Само пандиз за тях и с личен труд да възстановяват всичко.
  • 3 Насреща е Колизеума

    10 2 Отговор
    Мяза ми на символа на Запада.Отминало величие а понастоящем съборен дувар..
Новини по държави: