Last news in Fakti

16 Април, 2023 04:47 1 251 5

Германия се раздели с ядрената енергетика

  • германия-
  • ядрени реактори-
  • енергетика

В 22 ч. по Гринуич бяха изключени от енергийната мрежа последните три действащи ядрени реактора в страната

Германия се раздели с ядрената енергетика - 1
Снимка: Уикипедия

Германия се раздели с ерата на ядрената енергетика. В 22 ч. по Гринуич бяха изключени от енергийната мрежа последните три действащи ядрени реактора в страната - Изар 2, в Югоизточна Германия, Емсланд, в Северозападна Германия и Некарвестхайм, в Югозападна Германия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В Берлин изключването стана повод за няколкостотин души да се съберат при Бранденбургската врата, където се появи и фигура на издъхнал динозавър, символизиращ отживялостта на ядрената енергия. Подобни събирания имаше в Мюнхен и други германски градове.

Обещанието да се раздели с ядрените централи Германия пое в началото на века, но темпото на енергийния преход се ускори след катастрофата в АЕЦ Фукушима.

Стратегията за отказване от ядрената енергия се възприема като опасна от части от населението и обърка и доста партньори на Германия, които смята, че ядрената енергия има предопределена роля в "декарбонизирането на производството на електричество".

Дебати по въпроса бяха породени и от газовата криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна.

Първоначално трите оставащи действащи реактора трябваше да бъдат изключени на 31 декември, но правителството на Олаф Шол реши да удължи срока заради опасения от недостиг на енергия през зимата.

Неотдавна допитване на телевизия А Ер Де показа, че 59 процента от анкетираните смятат, че е лоша идея страната им да се отказва от ядрената енергетика в настоящия контекст.

Трите последни централи са осигурили едва 6 процента от електричеството в Германия миналата година. През 1997 г. ядрената енергия съставляваше 30,8 процента от енергийния микс на страната.

Но в Германия, която е най-големият източник на въглероден диоксид в ЕС, въглищата са все още една трета от производството на електричество, като миналата година имаше 8-процентно увеличение в тази насока, за да се справи страната с липсата на руски природен газ.

Сега съседна Франция с общо 56 ядрени реактора си остава първенец в света по брой на ядрени реактори на глава от населението.

Същевременно премиерът на германската провинция Бавария призова за връщане на ядрената енергия на нейна територия под отговорността на провинциалните власти. Едната от спрени централи - Изар 2 - се намира именно в Бавария, предаде Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    25 4 Отговор
    Тези са шантави самоубийци. Сбогом германска икономико, прости за последно на "зелените" си убийци и се надявай на китайското производство!
  • 2 123

    20 2 Отговор
    Прост, прост, много прост народ били тия немци. Газ не щат, ядрена енергетика не щат. С лидери начело като Шолц и Бербок, явно са решили да се самозатриват, като нация. Да им пожелаем успех.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 0 Отговор
    - Сбогом АЕЦ !
    - - -Добре дошъл , парафин с конец !
  • 4 Така кат

    15 1 Отговор
    гледам как върви Германия, този отказ от АЕЦ няма да е за дълго! Както и американският ВПГ...

    Коментиран от #5

  • 5 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Така кат":

    До месец, два, ще ги пуснат пак
Новини по държави: