17 Април, 2023 05:15 1 035 1

Заради нарушени правила за обличане: Иран затвори над 150 търговски обекта за 24 часа

  • иран-
  • търговски обекти-
  • полиция-
  • обличане

Затварянето е наредено ден след влизането в сила на нов полицейски план с използване на камери и лицево разпознаване

Заради нарушени правила за обличане: Иран затвори над 150 търговски обекта за 24 часа  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За последните 24 часа иранските власти са затворили над 150 търговски обекта, защото не са спазили изискването служителките да носят забрадки, съобщи полицията, цитирана от Франс прес, предаде БТА.

Затварянето е наредено ден след влизането в сила на нов полицейски план, включващ използването на камери за наблюдение и лицево разпознаване, с чиято помощ се следи за спазването на задължението за носене на забрадки от жените.

"За съжаление, полицията трябваше да запечата 137 магазина и 18 ресторанта и приемни зали в страната заради това, че не са обърнали внимание на предишните предупреждения", свързани със задължението за забулване, заяви говорителят на полицията Саид Монтазеролмахди, цитиран от иранската новинарска агенция Тасним.

Мерките се предприемат в момент, в който все повече жени в Иран започват да не спазват ислямските правила за обличане. Тази тенденция се засили след началото на протестите, предизвикани от смъртта на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини, за която се предполага, че е станала обект на насилие от страна на т.нар. нравствена полиция именно заради неспазване на правилата за обличане.

Полицията предупреди, че собствениците на автомобили също ще получават предупредително съобщение, ако пътник наруши правилата за обличане. При повторно нарушение те рискуват превозните им средства да бъдат конфискувани.

"През последните 24 часа полицейските инспектори са регистрирали няколкостотин случая на неспазване на задължението за носене на забрадка в автомобилите, а собствениците на колите са били информирани с текстови съобщения", каза още говорителят.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    2 0 Отговор
    Приятелчетата на жужака нямат спирка по тормоз на собствения си народ.