Last news in Fakti

17 Април, 2023 06:51 886 6

Ана Бърнабич: Сърбия чака 10 години Косово да сформира Съюз на сръбските общини

  • ана бърнабич-
  • сърбия-
  • премиер-
  • косово

Коментарът на сръбския премиер е в отговор на изявлението на косовския премиер Албин Курти, че договореното в Охрид миналия месец между Белград и Прищина трябва да бъде изпълнено изцяло и без забавяне

Ана Бърнабич: Сърбия чака 10 години Косово да сформира Съюз на сръбските общини - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбската премиерка Ана Бърнабич заяви, че Сърбия чака вече 10 години Косово да сформира Съюза на сръбските общини (ССО) и че Прищина трябва да изпълни своята част от работа в това отношение, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Коментарът ѝ е в отговор на изявлението на косовския премиер Албин Курти, че договореното в Охрид миналия месец между Белград и Прищина трябва да бъде изпълнено изцяло и без забавяне.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви миналия месец след многочасови преговори в Охрид, че Косово и Сърбия са постигнали договореност за анекса за прилагане на споразумението за нормализиране на отношенията между двете страни, постигнато на 27 февруари в Брюксел.

„На 19 април, се навършват точно 10 години, цяло десетилетие от подписването на Брюкселското споразумение. Чакаме 10 години Прищина да свърши своята част от работата, 10 години да сформира Съюз на сръбските общини. Направете го", написа Бърнабич в профила си в Туитър.

Сърбия отдавна обвинява Косово, че не спазва Брюкселското споразумение, подписано през 2013 година, особено в частта за формиране на Съюз на сръбските общини. Конституционният съд на Косово обаче обяви създаването на такъв съюз за противоконституционно, тъй като не включва останалите етнически общности и може да доведе до упражняване на изпълнителна власт.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    9 0 Отговор
    Олеее! Света е превзет от същества със сбъркани гени.
    Бааа, от де ги изравят бе? Имам чувството, че умишлено ги клонират някъде и директно ги слагат на ръководни постове.
  • 2 хммм

    9 0 Отговор
    Teзи си имат джендър за премиер. Това от какъв пол е??
  • 3 док

    3 2 Отговор
    Просто Ана Бърнабич има повечко мъжки хормони в кръвта си. Нищо страшно няма.
  • 4 Напомняне

    2 0 Отговор
    Бърнабич е лесбийка и това се знаеше официално още когато стана премиер. Така че е по-добре да се тревожи за собствената си сбърканящина, отколкото за проблемите на сърбите в Косово.
  • 5 ганев

    3 1 Отговор
    АБЕ БОЙКО МОЖЕ ДА Е КРАДЕЦ ИЗМАМНИК НО Е МЪЖКАР И МУ ЛИЧИ ПОНЕ НЕ НИ ИЗЛАГА ПО СВЕТА БОЖЕ БОЖЕ И ТАКОВА НЕЩО ЩЕ МЕ УПРАВЛЯВА СЛЕД ВРЕМЕ НЕЕЕЕ НЕ ИСКАМ
  • 6 И ако го формира какво?

    0 0 Отговор
    С какво това ще помогне на Сърбия?Сърбите в Косово са около 50-тина хиляди души и са удавени в Албанското море около тях.Каузата е отдавна изгубена и само слепец би се инатил,не признавайки фактите.А те са,че Сърбия загуби Косово,колкото и да не им се иска на някой да го проумеят!
Новини по държави: