Last news in Fakti

17 Април, 2023 13:55 2 406 13

Турция и Сирия обсъждат военна операция на изток от Ефрат

  • турция-
  • сирия-
  • военна операция

Желанието за дискутиране на темата е на южната ни съседка

Турция и Сирия обсъждат военна операция на изток от Ефрат - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турция планира да обсъди съвместна военна операция със сирийското ръководство на изток от Ефрат на срещата на външните министри на Турция, Русия, Сирия и Иран, планирана през месец май, съобщава вестник Aydınlık.

Борбата с тероризма е най-важният въпрос в дневния ред на Анкара. Тя иска терористичните групи, действащи в Северна Сирия близо до турската граница, да бъдат напълно неутрализирани. Това са кюрдски организации, които Турция признава за сирийски разклонения на ПКК и терористи. Айдънлък отбелязва, че Анкара предлага да проведе операция срещу тях съвместно с Дамаск и сирийските власти не са против този вариант. Ръководството на арабската страна обаче иска да получи гаранции за последващо изтегляне на турските войски от сирийска територия.

В контекста на борбата с тероризма, за Русия и Иран е важно да се реши проблемът с Идлиб, за да се гарантира тяхната сигурност в този регион. В Идлиб, където е създадена зона за деескалация, ситуацията остава напрегната и няма пълен контрол върху случващото се на място. Споразумението в Идлиб също ще помогне за премахването на САЩ от региона, което е важно за всички участници в четиристранния механизъм за Сирия. Сериозен принос за това може да има нормализирането на отношенията между Анкара и Дамаск.

Очаква се на срещата на външните министри, планирана за началото на месец май, да бъдат активно обсъдени въпросите за борбата с тероризма и разработването на подходяща пътна карта. Освен това, пише вестникът, Анкара възнамерява да се спре на темата за съживяването на политическия процес в Сирия на различни места - Женева, Астана. Тя иска да се постигне напредък по връщането на бежанците и доставката на хуманитарна помощ.

По-рано иранският посланик в Москва Казем Джалали каза пред ТАСС, че Москва вече е предложила конкретна дата за срещата на външните министри на Руската федерация, Иран, Сирия и Турция, която в момента се разглежда. Дипломатът потвърди, че срещата може да се състои скоро. Перспективата за такива преговори беше обсъдена на консултациите на заместник-министрите на външните работи на Русия, Иран, Сирия и Турция в Москва на 3-4 април. Шефът на турското външно министерство Мевлют Чавушоглу съобщи миналата седмица, че срещата на външните министри може да се проведе в началото на месец май.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 интересно

    41 3 Отговор
    точно там на изток от ефрат са нашите "партньори" сащ, великобритания и локомотивите на ес, заграбили петролните и газовите находища, ще стане интересно
  • 5 12345

    12 20 Отговор
    Горките кюрди, сега ще ги мачкат от четири страни.

    Коментиран от #13

  • 6 НА ИЗТОК ОТ ЕФРАТ

    23 2 Отговор
    ДОКАТО НЕ ВЪРНАТ ТЕЛЕТА И КРАВИ В ОБОРА ..........МИР НЕМА ДА ИМА...!!
  • 7 Да, бе

    16 2 Отговор
    Сащисаните ще обединят света на опелото си...
  • 8 Пешо

    11 1 Отговор
    Решили да мачкат ,кюрдите -амеркански протежета.
  • 9 трудна истина

    10 2 Отговор
    "Споразумението в Идлиб също ще помогне за премахването на САЩ от региона".
    Хора, пазете моля ви здравето на горкия Джо, който ако прочете това, ще остане завинаги в сърцата на хорта от нашия демократичен свят.
  • 10 Петър първи 2022 г. и брат му Павел

    5 5 Отговор
    Кога бяхме първи с Бойната ни авиация в Одринската епопея и къде се загубиха нашите "ЛАЗОВЕ".
  • 11 Българските турци

    18 1 Отговор
    Ето и няколко абсурдни положения от Сирия специално за опонент на някои "убедителни" твърдения :
    Още с появяването на ИД Турция предлага да ги изчисти с Аскера от Сирия !...Но САЩ отказват и усърдно подкрепят и въоражават ПКК и им измислят трицифрени клонингови разклонения !...Овладяват всички петролни кладенци и пропагандират че много успешно се справят с ИД !...А най абсурдното е че продават петрола на Сирия на режима на Асад, тоест на самата Сирия !?... С доходите от кладенците учредяват държава на ПКК и клонингите и ...Мобилизират младежите от местното население с цел да създадат организирана армия... А ИД отдавна не съществува като в първоначалната си форма а се е трансформирала в нелегални клетки които могат да се активират при необходимост...Последното сериозно безпокойство на САЩ не е толкова от решителността на Турция да проведе и сухопътна операция от колкото от вероятноста Ердоган да се споразумее с Асад и заедно да активират Споразумението за взаимопомощ от Адана и заедно да възтановят целостта на сирийската държава ,територия и собственоста над природните и ресурси !!!...
  • 12 Българските турци

    17 0 Отговор
    Никой не е длъжен да плаща последствия които са причинени от поразии на други !... Войните в Ирак и Сирия не са причинени от Турция !... И както България има право да съхранява границите си така и Турция предприема необходимите предохранителни мерки съобразявайки се с всички международни закони и споразумения !!! Русия никога няма да се откаже от военното си присъствие в Сирия...Асад без Русия не може да предприема никаква инициатива...така че скоро колкото и да не му се иска ще бъде принуден да се споразумее с Ердоган ако иска да запази Сирия независима...Иран колкото и да са скарани със Запада и Израел, това е само витрината...вътре сметките са различни и са напълно в Персийски манталитет...и това никак не пасва на руската логика !С една дума навремето Лавров отиде с предложение в Турция което Ердоган по всяка вероятност приема...а именно да се активизира споразумението от Адана ! Скоро ще има големи изненади в Сирия...никой да не се учуди ако видим Асад рамо до рамо с Ердоган и турския аскер да възтановяват законните територии на Сирия и да ги прочистват от всякакви външни структури...
    Манипулаторите пак се мъчат да правят фокуси за да поставят " телета Под вола " !!!
  • 13 Никой не мачка кюрди

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "12345":

    Мачкат се терористи. Вярно голяма част от тях са кюрди, други са арменци, но и самите мирни кюрди страдат от тези терористи които отвличат младежите им и ги пращат да умират.
Новини по държави: