20 Април, 2023 09:00 4 366 13

Той е господар на живота и смъртта! Ръководи 100 000 войници и златни мини

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Въоръжените конфликти в Хартум и други градове на Судан, които избухнаха в събота, са резултат от борба за власт между двама генерали след преврата през октомври 2021 г.

Той е господар на живота и смъртта! Ръководи 100 000 войници и златни мини - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият търговец на камили се превърна в един от най-богатите хора в Судан за десет години, под чийто контрол са 100 000 войници и няколко златни мини. Генерал Хемедти сега е вторият в командването на страната и със своите сили за бързо действие RSF се бори против началника на суданската армия за лидерството над нестабилната африканска нация от 46 милиона души.

Въоръжените конфликти в Хартум и други градове на Судан, които избухнаха в събота, са резултат от борба за власт между двама генерали, обяснява Би Би Си. След преврата през октомври 2021 г.

Судан се управлява от съвет на генералите и сега има борба за надмощие между генерал Абдел Фатах Ал-Бурхан, командир на въоръжените сили, всъщност първият човек на Судан, и неговия заместник и командир на RSF, генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемедти.

Пустинни воини

RSF е основана през 2013 г. от местна милиция в Дарфур - Джанджавид която брутално се бори срещу бунтовниците. Оттогава генерал Хемедти изгради мощна сила от 100 000 души, която се намеси в конфликти в Йемен и Либия и контролира някои от златните мини в Судан. Междувременно убиват 60 членове на семейството му

Те са обвинени в поредица от престъпления, включително клането на повече от 120 протестиращи през юни 2019 г. Такава невоенна сила извън армията, наблюдателите преди я разглеждат като източник на нестабилност, според BBC.

Сблъсъците, които избухнаха в събота, са последният епизод на насилствени изблици след свалянето на дългогодишния судански президент Омар ал-Башир през 2019 г. Конфликтът избухна на фона на дебат относно посоката, която да поеме страната, с цел провеждане на избори и предаване на властта на избрани представители.

Един от основните проблеми беше как да се интегрират RSF в останалата част от армията и след това - кой ще ръководи тази армия? Рамково споразумение за връщане на гражданското управление беше договорено през декември, но подробностите са в застой.

Судан беше управляван от Омар ал Башир почти три десетилетия, до 2019 г., когато след големи демонстрации поискаха отстраняването му. Башир отказа да се оттегли, докато армията не организира преврат. Тогава беше създадено съвместно военно-цивилно правителство, но беше свалено с втори държавен преврат през октомври 2021 г.

Генерал Хемедти се издигна от командир на арабската милиция, която потуши бунта в Дарфур, до втория най-влиятелен човек в страната и един от най-богатите, според Ройтерс.

Хемедти помогна за свалянето на бившия си благодетел, президента Омар ал Башир, през 2019 г. и по-късно потуши протестите на суданския народ, настояващ за демокрация. По-голямата част от властта му идва от силите на RSF, които командва. Ройтерс ги описва като млади мъже, въоръжени с гранатомети и монтирани на камиони картечници, които са усвоили изкуството на пустинната война в Дарфур, но им липсва дисциплината на редовната армия.

Внушителна фигура

Хемедти започна да организира армията в Западен Дарфур, след като бунтовниците нападнаха неговия конвой с камили, ограбиха го и убиха около 60 членове на семейството му, казва бивш сътрудник на Хемедти, предава Ройтерс.

От 2003 г. бунтът се разпространява в Дарфур, след като предимно неарабското население се надигна срещу централното правителство в Хартум. Висока, внушителна фигура, Хемедти формира проправителствена милиция от номадски арабски племена, известна на местните като Джанджавид, която по-късно се трансформира в RSF.

Международният наказателен съд обвини Башир и други висши служители в геноцид и престъпления срещу човечеството в Дарфур, където са убити 300 000 души и 2,7 милиона разселени. Хемедти не е обвинен.

Източник: Труд


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    8 0 Отговор
    Труд са се потрудили да му направят реклама.
  • 2 Радио Ереван

    23 1 Отговор
    Дори и в Судан златните мини са на някой местен. Тук не е така.
  • 3 Реалист

    4 1 Отговор
    Хамедти човека на Сорос
  • 4 Ч. Христов

    16 3 Отговор
    Боевете са резултат от решението за създаване на руска военна база в Судан, Съответно "революцията" не закъсня... Помним Сирия, Ирак, Либия и кой си пъха мръсните пръсти навсякъде по света...

    Коментиран от #9

  • 5 САП

    2 0 Отговор
    Една от старите истории по света.

    Самозабравилите се силни на деня сами създават хората, които ги унищожават.
  • 6 Момчил

    11 1 Отговор
    Оля, защо не напишеш истината тук,а именно ,че САЩ изпращат оръжия и на едните ,и на другите и реално те предизвикаха и поради тях продължава войната ? За руснаците се пише ,че воюват с Украйна,което е безспорно ,избиват се хора. За САЩ обаче е пълно информационно затъмнение. Това дали са обективни медии или по-скоро платени такива ? Риторично питам.

    Коментиран от #7

  • 7 Бяла Овца

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Момчил":

    Доста по-вероятно тия диваци да използват българско оръжие, а не американско. Какво точно да им продадат американците, камиларите надали ползва нещо повече от АК-47 и примитивни гранатомети. Най-много некой очукан пикап Форд да пласират.

    Коментиран от #10, #12

  • 8 ТрампЛин

    2 1 Отговор
    Суданския Пригожин?
  • 9 Момчил

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ч. Христов":

    Надявам се, че иронизираш ,защото все американски войни и бази са изборните от теб :) За Сирия само мога частично да се съглася,но там нека не забравяме ,че редовно избраното правителство на Асад помоли Русия за помощ срещу окупаторите от САЩ. Да , САЩ са такива в случая, просто измислят причина ,нападат ,после се оказва, че биологично оръжие не е имало, причината вече е без значение ,защото са нападнали брутално. Примерите са Виетнам, Камбоджа Афганистан,Ирак, Йемен и много други. Е, биологично оръжие не откриха ,но избиха десетки милиони,но за тях медиите не говорят,защото все са американски медии. Или ако говорят, САЩ защитавали демокрацията...като убиват наред цивилни и нецивилни . Е, това явно е демокрацията:)
  • 10 Момчил

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бяла Овца":

    Може и така да е,но кой предизвика там войната? Не сме ние , американците са безспорно. А ние ще им изпратим оръжие,ако сащ ни нареди ,спор няма.
  • 11 геноцид

    4 0 Отговор
    "суданския народ, настояващ за демокрация" Заговори ли ти някой за демокрация , да знаеш , че там "пръст" имат краварите !
  • 12 геноцид

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бяла Овца":

    Знаем как действа ЦРУ , снабдява с руско оръжие конфликта , за да могат да прикрият следите се . Пример за това е Афганистан и не само !
  • 13 Това да не е суданският Хафтар

    2 0 Отговор
    Знаем как западът го използва за да доразруши Либия?