21 Април, 2023 16:36 775 3

Испания и Германия в готовност да евакуират гражданите си от Судан

  • испания-
  • судан-
  • война-
  • гражданска-
  • евакуация-
  • граждани

На фона на въоръжения конфликт в африканската страна

Испания и Германия в готовност да евакуират гражданите си от Судан - 1
Източник: БГНЕС

Испански военни самолети са в готовност да евакуират около 60 испански граждани и 20 граждани на други държави от столицата на Судан на фона на въоръжения конфликт в африканската страна, съобщи днес испанският външен министър Хосе Мануел Албарес, цитиран от Ройтерс.

По време на започналите преди шест дни нестихващи боеве са загинали най-малко 413 души, а други 3551 са били ранени, сочат данни на СЗО. Тъй като огънят не е прекратяван от началото на сблъсъците, чуждите държави, сред които са и САЩ, все още не са имали възможност да евакуират гражданите си от Судан, отбелязва агенцията.

"С всеки изминат ден боевете стават все по-ожесточени и затова все още не сме имали възможност за евакуация", заяви Албарес на съвместна пресконференция с германската си колега Аналена Бербок в Берлин.

Военните самолети обаче са в готовност за евакуация и ще предприемат действия при първа възможност, добави той.

Освен това Албарес каза, че испанското посолство и резиденцията на посланика в Хартум са снабдени с всичко необходимо и че охраната около дипломатическите сгради е засилена.

Испански гражданин, намиращ се на лодка край бреговете на Судан, вече е в безопасност, добави той.

Германската армия започва подготовка за повторен опит за евакуация на германски граждани от Судан, каза днес за ДПА говорител на министерството на отбраната.

"Бундесверът подготвя варианти за репатрирането на германски граждани и други чужденци от Судан. В този контекст защитата на нашите граждани в Судан е приоритет", каза той, но не даде повече информация за размера на операцията, за броя на служителите или за материалите, които ще са необходими за осъществяване на мисията по евакуация.

В сряда Бундесверът опита да изпълни дипломатическа мисия по евакуация на германски граждани със самолет, но ситуацията беше определена като прекалено опасна за успешното провеждане на мисията, припомня агенцията.

Съобщава се за стотици германски граждани, които чакат момент, в който да могат да оставят зад гърба си тежката хуманитарна ситуация в Судан, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    4 0 Отговор
    Ако продължават с тия глупости украйна в нато, скоро ще трябва да си евакуират и собствените граждани от собствените им държави
  • 2 как ли изглеждат тези граждани!?

    3 0 Отговор
    Съобщава се за стотици германски граждани, които чакат момент, в който да могат да оставят зад гърба си тежката хуманитарна ситуация в Судан, отбелязва ДПА.
  • 3 що така бре?

    3 0 Отговор
    краварчето таман почна с купона в африка
Новини по държави: