Last news in Fakti

29 Април, 2023 12:45 1 223 14

„Топли стаи”: Как Великобритания помага на хората, които нямат пари за отопление

  • великобритания-
  • помощ-
  • отопление

Местата се превръщат и в центрове за социални контакти

 „Топли стаи”: Как Великобритания помага на хората, които нямат пари за отопление  - 1
Снимка: Shutterstock

Половин милион души във Великобритания са се възползвали от топли стаи в църкви, музеи и библиотеки през зимата, за да се спасят от студа в собствените си домове, показа проучване. Хората са били принудени да пестят от електроенергия сериозно, след като цените ѝ скочиха близо два пъти през отоплителния сезон.

В инициативата „топли стаи“ се включиха над 4200 места. Сред тях има музеи, библиотеки, общински центрове и кафенета, но най-активни сякаш бяха църквите. Много доброволци и дарители също участват в реализирането на проекта. С пари помагат и общините.

Правят това всеки ден през най-студените месеци между ноември и март. Изненадани са, че идват предимно млади хора с деца, като 5 семейства са вечеряли безплатно непрекъснато при тях през зимата.



„Нещата се развиха по-различно, отколкото очаквахме. В крайна сметка се оказа, че хората не идват тук толкова заради топлото, колкото заради социалния контакт – да намерят нови приятели, да излязат от изолацията, да не бъдат сами вкъщи. Те ценяха това най-много. Видяхме как някои хора изцяло се промениха за тези месеци, станаха по-щастливи”, разказва Ейдриън, ръководил топлата стая на една от църквите в английския град Рединг.

Макар вече да няма нужда от такива места, защото с идването на пролетта температурите се покачват, екипът на Ейдриън умува как да преобрази инициативата за летните месеци. Засега са се спрели на образователни срещи за деца, които да се провеждат веднъж седмично. Планират да направят такива срещи и за възрастни.

Инициативата „Топла стая“ официално е спряна в края на март, но създателите ѝ не изключват да се наложи отново да я възродят наесен, тъй като поскъпването на живота в Англия продължава. Освен това британските власти се готвят през юли да освободят цените на електроенергията, които замразиха преди месеци в опит да овладеят рекордната за последните 40 години инфлация.

Източник: НОВА


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урсула

    24 2 Отговор
    Санкциите работят.
  • 2 Последния Софиянец

    16 32 Отговор
    Буза помощ във Великобритания съобщи за все повече измръзнали в домовете си хора заради пестене на енергия.

    Коментиран от #9

  • 3 Те си знаят

    11 1 Отговор
    може като едно време престъпниците ги пращали по колониите.
  • 4 Айде

    18 2 Отговор
    Санкции до дупка-нали така евроатлантици....
  • 5 Пор Чвор

    16 4 Отговор
    Отново руска пропаганда. Великобритания никога не е била по-добре и великобританците с радост лишават семействата си от основни потребности, за да даряват на украинските нацисти
  • 6 електрошок

    5 7 Отговор
    Великобритания помага на хората, които нямат пари за отопление,а България не помага на бедните,болните,спящите по пейките хора. В България е пълно безхаберие.
  • 7 Демократ

    13 2 Отговор
    Таз година 4200 топли стаи,догодина двойно повече.Да е честита 2024 г.
  • 8 Касапин

    13 2 Отговор
    НЕ Е ВЯРНО НЯМА ТАКОЗ НЕЩО ОТОПЛЯВАТ ДАЖЕ ТРОТОАРИТЕ ЗА ДА НЕ МРЪЗНАТ ЛАПИЧКИТЕ НА КОТЕНЦАТА А МИНИСТЪРПРЕДСЕДАТЕЛЯ Е ВИСОК РУС И СИНЕОК ТАЯ Е АГЕНТ НА ПУТИН ТУТИН И ДУТИН
  • 9 Ветеран от Протеста

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    За теб майтап но за тях истина.Преди около месец и половина когато имаше
    студена вълна в ЮК,като гледах клипчето на един английски икономист от там,две женици,най вероятно пенсионерки коментираха , че в къщи им е доста студено и нямат средства да се отопляват постоянно и се завиват с по две одеяла и през деня.Мойто се съмнява да го потърси и да види коментарите.Както се казваше на времето ,да здравствует руские санкции.На печелившите честито.
  • 10 Горд британец

    16 0 Отговор
    За топлите стаи разбрах, а дали мога някъде да се изкъпя с топла вода?

    Коментиран от #11

  • 11 Култура миянко

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Горд британец":

    Британците се къпят семейно във вана един по един и водата не се сменя докато не приключи последният от семейството.
  • 12 Великобритания обмисля

    1 0 Отговор
    допълнителни правомощия на полицията за намеса в протести
  • 13 НЯМА А БЕЗПЛАТНАТА

    2 1 Отговор
    ГАЗ ОТ РУСИЯ ..................... И СА КО ША ПРАИМ !
  • 14 А нашите

    0 0 Отговор
    попове какво правят, за да привлекат хората? Май нищо.
Новини по държави: