Last news in Fakti

5 Май, 2023 05:32 774 2

Повече от 12 000 души от Судан са потърсили убежище в Етиопия

  • судан-
  • етиопия-
  • бежанци

Данните са на ООН

Повече от 12 000 души от Судан са потърсили убежище в Етиопия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 12 000 души са избягали в етиопския граничен град Метема от началото на сраженията в Судан преди около три седмици, предаде ДПА, цитирана от БТА, като се позова на данни на Международната организация по миграция (МОМ) към ООН.

Сред бягащите от войната са судански граждани, завръщащи се в родината си етиопци и граждани на повече от 50 други държави.

Според информация на МОМ организацията оказва подкрепа на бежанците, като ги транспортира от границата до Гондар, най-близкият град в Етиопия, както и до столицата Адис Абеба. Много от бягащите от Судан нямат никакво имущество и са настанени в транзитните центрове на МОМ.

Командващият редовната суданска армия генерал Абдел Фатах ал Бурхан води борба за власт в Судан с помощта на въоръжените сили срещу своя бивш заместник и настоящ съперник генерал Мохамед Хамдан Дагало, който ръководи паравоенните Сили за бърза подкрепа.

Двамата генерали бяха начело на Судан след военния преврат през 2021 г., но влязоха в конфликт по въпроси, свързани с подялбата на властта. Това доведе до началото на сраженията на 15 април, които потопиха страната с население от около 46 милиона души в криза.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Войната е Жестока
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.