Last news in Fakti

6 Май, 2023 18:37 2 333 45

Церемонията по коронацията на Чарлз III завърши с прелитане на самолети над Бъкингамския дворец

  • чарлз iii-
  • великобритания-
  • коронация-
  • церемония

Времето на въздушното шоу беше намалено заради неблагоприятните метеорологични условия

Церемонията по коронацията на Чарлз III завърши с прелитане на самолети над Бъкингамския дворец - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Съкратен заради лошото време въздушен спектакъл се състоя в Лондон по повод коронацията на краля на Великобритания Чарлз III и съпругата му Камила. 16 хеликоптера и самолети от акробатичния екип Red Arrows на Кралските военновъздушни сили прелетяха над The ​​Mall и Бъкингамския дворец, от чийто балкон 74-годишният монарх и семейството му гледаха шоуто.

Заради силната облачност над Лондон и дъжда програмата на въздушния парад, в който трябваше да участват 60 единици техника, беше силно ограничена. Прелитането на изтребители Spitfire от Втората световна война и най-новите F-35, противоподводните самолети Boeing P-8 Poseidon и самолетите Dassault Falcon 900 бяха отменени.

Заедно с коронованите съпрузи принц Уилям от Уелс, заедно със съпругата си принцеса Катрин Мидълтън и трите им деца, сестрата на краля принцеса Ан и брат му принц Едуард със семействата им наблюдаваха последната част от съботните тържества. На балкона не беше най-малкият син на Негово Величество принц Хари, който отказа да участва в живота на кралското семейство и се премести да живее в САЩ. Липсваше и вторият брат на Чарлз III – принц Андрю, който загуби повечето от почетните си титли, след като беше обвинен в изнасилване на американка Вирджиния Джуфре. Въпреки че и двамата бяха поканени да служат в Уестминстърското абатство, нито принц Хари, нито принц Андрю имаха официална роля по време на церемонията.

Относно празничните събития

Най-великолепната част от тържествата в Лондон вече приключи, но през следващите дни жителите и гостите на Обединеното кралство ще бъдат участници и свидетели на още много празнични събития, съвпадащи с коронацията, по случай която този понеделник – 8 май, ще бъде почивен ден в кралството. През дългия уикенд се очаква британците да организират над 3000 улични партита и да изпият 64 милиона халби бира.

В неделя замъкът Уиндзор близо до Лондон ще бъде домакин на концерт по случай коронацията, чиито основни теми ще бъдат "любов, уважение и оптимизъм". В допълнение към 10 000 почетни гости, 10 000 членове на обществеността, спечелили билети от лотарията, бяха поканени да присъстват. Пред публиката ще излязат американският поп певец Лайънъл Ричи, певицата Кейти Пери, британската група Take That, соул певицата Палома Фейт, рок музикантът Стив Уинууд. Сред гост-звездите са още: китайският виртуозен пианист Ланг Ланг, италианският певец Андреа Бочели, уелският бас-баритон Брин Терфел, британската певица Фрея Райдингс.

Също така са планирани изпълнения на известни оркестри и аматьорски „Coronation Choir“, чиято композиция е предназначена да символизира многообразието на Обединеното кралство във всички негови аспекти. Очаква се хорът да включва членове на ЛГБТ общността, бежанци и членове на музикални групи за глухи и др. Вечерта на същия ден в цялата страна те обещават да организират осветяване на основните местни атракции, светлинни и лазерни шоута.

Изненадата за публиката би трябвало да бъде появата на мечето Мечо Пух, но все още не е известно каква роля е подготвена за него. Очаква се той да се появи заедно с Чарлз III във видеоклип преди концерта, какъвто беше случаят по време на празненствата по случай Платинения юбилей за управлението на Елизабет II. За него беше подготвен скеч за чаено парти в Бъкингамския дворец с участието на Нейно Величество и анимирано мече Падингтън от книгите на английския писател Майкъл Бонд.

Програмата за понеделник – 8 май, ще бъде необичайна. Британците бяха призовани да „запретнат ръкави“ за деня и да участват като доброволци в различни обществени и благотворителни проекти, много от които са покровителствани от краля. Както е замислено от организаторите, Денят на голямата помощ е предназначен да „събере хората и да се увери, че празничният уикенд оставя след себе си дългогодишно наследство на доброволчеството“.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Беше

    11 35 Отговор
    невероятно красиво ! И изключително професионално , но програмирано така , че да дава празничност и лекота !

    Коментиран от #5

  • 2 Олекна ми

    40 5 Отговор
    Накрая му налупия короната а красивата камила и настръхна вълната

    Коментиран от #33

  • 3 Айде стига с този

    37 6 Отговор
    "крал" колко дни ще ни занимавате!
  • 4 Опааа

    42 7 Отговор
    Слава на Бога приключи тази простотия! Мисирките се съдраха да се натягат! Мачкаааааай Вова! Денонощно дронове и ракети! Слава! 🇷🇺

    Коментиран от #18

  • 5 Опааа

    33 7 Отговор

    До коментар #1 от "Беше":

    😆 Да! Типично за джендърската идеология! 😆 Педофил-крал! 😆

    Коментиран от #8

  • 6 истина е

    26 0 Отговор
    Ингилизите сега са поробени от тези които обираха 300 год. 80% от хотелите ги държат индийци и бели им прислужват !!
  • 7 Еееех

    16 1 Отговор
    Изморихте го този Крал днеска бре.
  • 8 КОТарАК

    2 14 Отговор

    До коментар #5 от "Опааа":

    опъна ли те?
  • 9 Бонев

    32 5 Отговор
    Цял ден ни занимават с английския цървул. А дано да е само днес.
  • 10 Хейт

    18 0 Отговор
    Ми имат си хората самолети - прелитат. Нашите са още на хартия. Надяваме се да пристигнат за следващия св Георги.
  • 11 ЧОЧО

    30 4 Отговор
    Да не сме станали поданици на Краля и аз да не съм разбрал.

    Коментиран от #13

  • 12 РЕАЛИСТ

    5 18 Отговор
    Преди час отидох до магазина в Англия да купя нещо за пиене, да почета краля и кралицата, но ме изпреварили. Изкупили все що има за пиене. Останал беше само баберек, но пак е нещо. Да са живи и здрави и кралят и кралицата. Това е събитие веднъж на поколение.
  • 13 Потрес

    29 3 Отговор

    До коментар #11 от "ЧОЧО":

    Сме, сме поданици, цял ден всички национални телевизии лижат кралския диpник в несвяст! Наглоcaксите са нашите господари и трябва да ги почитаме!
    Отврат! 🤮

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Нов европеец

    26 4 Отговор
    Аман от простотии с този кон и камилата. Ингилизите грабили света и сега пък и тоя пуяк до камилата. Да си го гледат и да не ни занимават с това чучело.
  • 15 РЕАЛИСТ

    3 25 Отговор

    До коментар #13 от "Потрес":

    Щом си "Страна , като една човешка длан" , беден си и единствено един чушкопек си изобретил в историята си, ще почиташ умните и великите.
  • 16 „БОГ ДА ПАЗИ КРАЛЯ”☝

    2 13 Отговор

    До коментар #13 от "Потрес":

    СВИКВАЙ ШЕФЕ👍
    ПУСНИ СИ ПЕСЕН НА
    „КРАЛЯ..”..„НИЕ СМЕ ШАМПИОНИ.”..🍻
  • 17 ФЕЙК

    19 1 Отговор
    Много се надявах поне каляската да бъде теглена от камили - символ на бившата британска КОЛОНИАЛНА империя. То пък камилите прелетели над двореца!
  • 18 гост

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Опааа":

    "Мисирки" звучи доста селско, по банкянски! Новия евроатлантически термин е "ПРЕСтитутки"!
  • 19 бай Иван

    13 1 Отговор
    "Церемонията по коронацията на Чарлз III завърши с прелитане на самолети над Бъкингамския дворец"
    Какъв празник е днес за България? Летят наши самолети , летят и над Бъкингам.Телевизиите ни цял ден излъчват коронацията на КРАЛЯ НИ /Бог да го пази и поживи/, повече от парада ни. Една еуфория е обхванала българските маси, че и ние сме дали нещо на коронацията с цял един парад в негова чест . Хеликоптери и самолети СУ- 29 отлетели от нашият парад да поздравят и Чарлз с коронацията и изпълнили лупинги и салто мортале в небето на Лондон с едничката мисъл Чарлз да ги забележи и да оцени по достоинство евроатлантическите ценности на нашите пилоти. Хапнах агнешко в чест на КРАЛЯ НИ, да не си помислите ,че почитам някой си Георги Победоносец . Гледам новият крал и гледам иконата на Свети Георги.Ми краля излъчва една величественост , една осанка в сравнение със някакъв си светия.А Камила ? О боже, обичам всички Камили та ако ще и да са консорти. Гледал съм опелото на принцеса Даяна цял ден, гледал съм опелото на кралицата цял ден .Сега и коронясването, а още не съм поданик.Знам вече всички ритуали и подробности по протокола при смърт и възкачване на трона. Кой как и откъде ще влезе и с кой крак ще пристъпи първо, колко салюта ще има , може или не може Чарлз да си пусне мустаци и колко от бившите крале са били с такива. Как е възможно за бога ? Обичам Пипито Дикова, обичам Патрашкова ,както и ония кореспонденти и преводачи дето с такъв патос ме карат да съп
  • 20 лош късмет

    4 0 Отговор
    ,не падна....
  • 21 бай Иван

    1 11 Отговор
    съпреживявам всичко по тази коронация и да се чувствам поданик на краля . Бог да пази крал Чарлз III!

    Коментиран от #24, #29

  • 22 Град Симитли

    10 0 Отговор
    "Крал Чарлз и кралица Камила крали кларинети."
  • 23 Пенчо

    4 0 Отговор
    Бомби пускаха ли или само разузнаваха?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Реалист

    18 3 Отговор
    Кралицата Чарлз

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 хасан двата у....

    4 0 Отговор
    ба л съм го чарл иту и теб
  • 29 хасан двата у....

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "бай Иван":

    ба л съм го чарлиту и теб
  • 30 геша

    7 2 Отговор
    тази е пълен т@шак
  • 31 ПСР

    15 1 Отговор
    Британците просто си спазиха пищния протокол и традиция.Имало и такива/не малко,които са против.И трети,които не разпознават точно Чарлз,като техен крал.Камо ли Камила,като кралица.
    Но,като цяло,обществения/медиен отзвук у нас,е силно хиперболизиран.Нито ме вълнува,нито интересува.
  • 32 Студопор

    11 1 Отговор
    Няма как да ме интересува по-малко! Не знам защо изобщо ни занимавате толкова подробно. Не сме колония!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Комон сенс

    3 9 Отговор
    Доста впечатляваща церемония сътвориха.
    Освен това е напълно възможо промяната в Бъкънгам да е за добро.
    Времето ще покаже.

    Коментиран от #39, #44

  • 35 Гориил

    6 0 Отговор
    Слава Богу, че не са ракети.Кралят е късметлия.
  • 36 Само да питам

    12 3 Отговор
    Кой тъпак го е гледал вампирското шоу не разбирам ?
  • 37 Деций

    15 2 Отговор
    Кой го интересува това чучело,че по всички канали днес предават този цирк?То бива навеждане и коленичане,но това минава всички граници! Същото беше и със смъртта на онази бабичка(майка му).Продължавайте с фелациото,вие сте "достойни" хора.

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Колегаааа

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Комон сенс":

    Остави го Бъкингам......гледай да сложиш нещо на масата за вечеря! Роялисти...
  • 40 Сиганин премиер

    6 0 Отговор
    и камила царица
    🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭
  • 41 ВЪПРОС

    1 8 Отговор

    До коментар #37 от "Деций":

    А ти какво искаш да гледаш, реклама на лекарства, или Ергенът, или На кафе с.., ами защо гледа коронацията тогава, нямаш ли интернет, гледай нещо друго. Остана да намесиш и Путин.
    Ами така де

    Коментиран от #42

  • 42 БАЙ ДАНЬО

    1 10 Отговор

    До коментар #41 от "ВЪПРОС":

    Абсолютно си прав, Ако дават коронацията - защо я дават, ние сме демократи
    Ако не я даваха, това ли ни е демокрацията, защо не дават коронацията на краля, макар и английски.
    Няма огода, ей

    Коментиран от #43

  • 43 а бе..

    11 1 Отговор

    До коментар #42 от "БАЙ ДАНЬО":

    Три джендърски тв..цел ден въртът тия дъртофелници,по добре да бяха пуснали филма за даяна,отколкото да зяпаме разни камили от zoo.
  • 44 Ели

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Комон сенс":

    Не може да е за добро. Днес робството и колонизирането е против законът за човешките права. Индия и Африка си искат обратно скъпоценните камъни , които са сложени да украсяват короните на краля, кралицата и принцесите . Някак си е неудобно да се позира с корони днес, защото това което демонстрират е придобито с кървави убийства и подобряване .
  • 45 Вирус

    0 0 Отговор
    Еййй мисирките се скъсаха голяма новина хаха дреме му на някой за новия крал чуйте ги какво говори на сиф
Новини по държави: