Last news in Fakti

7 Май, 2023 20:51 3 566 55

Близо 2 млн. души събра Ердоган на митинг в Истанбул

  • турция-
  • ердоган-
  • истанбул-
  • митинг

Турция избира президент

Близо 2 млн. души събра Ердоган на митинг в Истанбул - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Милион и 700 хиляди души са присъствали на големия предизборен митинг на Републиканския алианс, който се състоя днес в най-големия парк в европейската част на Истанбул - Националната градина в района на старото международно летище "Ататюрк". Цифрата съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в речта си на митинга, уточни БТА.

Това е официалната цифра, която ми съобщиха преди малко, заяви той.

Митингът се проведе под надслов "Турция се поверява на теб".

Паркът бе "почернял" от хора от различни възрасти, развяващи национални знамена. Мнозина носеха в ръце постери на Ердоган и скандираха призиви, като "Хайде Турция", "С теб сме сега и завинаги“, ”Правилно време, правилен човек“ (по адрес на Ердоган). Музика и песни огласиха парка, а в небето кръжаха хилекоптери.

Пътищата към парка се задръстиха от коли и хора.

Медии съобщиха, че на митинга присъстват рекорден брой участници и че паркът не е успял да побере всички желаещи да присъстват.

Огромната сцена бе украсена с големи постери на Ердоган и с предизборните лозунги на Републиканския алианс - “Векът на Турция” и ”Поверяваме ти Турция”. Около сцената бяха разположени големи тв екрани.

В митинга участваха лидерите на партии от Републиканския алианс: на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, на Партията на Великото единство Мустафа Дестиджи, на Партията на новото благоденствие Фатих Ербакан и на консервативно религиозната прокюрдска Хюда-пар Зекерия Япъджъоглу.

Парламентарните и президентските избори в Турция ще се състоят точно след една седмица.

Когато Ердоган излезе на сцената, придружен от съпругата си Емине Ердоган, бе посрещнат с бурни възгласи: “Ти си наш”, “Поверяваме ти бъдещето на Турция” запяха мнозина предизборната песен на Републиканския алианс.

В речта си на митинга Ердоган акцентира на значението на гласовете на жителите на Истанбул за изхода от изборите на 14 май.

“Ако Истанбул каже "да", значи сме спечелили; народът на Истанбул е този, който ще каже кого да пенсионира и да заличи името му от политическата сцена”, заяви Ердоган и призова присъстващите да дадат този отговор на опозицията.

Основен акцент той постави върху борбата срещу тероризма, в която по думите му са постигнати значителни успехи, след като в Турция бе въведена президентската система.

“Ние няма да позволим на Кълъчдароглу (кандидатът за президент на опозиционния Национален алианс) и на неговите хора, които вървят ръка за ръка с терористичните организации (има се предвид подкрепата на прокюрдската Демократична партия на народите за опозиционния алианс) да разцепят Турция", каза Ердоган. Той обвини опозицията, че "изпълнява плановете на терористичната организация ФЕТО" (Фетхуллахистка терористична организация, която според властите в Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. - бел. ред.).

Ердоган се обърна и към европейските и западните медии, които по думите му се опитват непрекъснато да принизяват успехите и да очернят Турция на всички нива.

“Вие, от европейските вестници и от западните медии, ако искате да научите истината за това, което става в Турция, за това, което ще стане след една седмица на 14 май, проследете този митинг, вижте въодушевлението и ентусиазма по лицата на всички тези хора. Ние до ден днешен вървяхме заедно с тези хора, така ще продължим и в бъдеще. Ние отново идваме с мощни стъпки. Затова 14 май е много важен за нас”, каза държавният глава.

Той отправи остри критики към опозиционния алианс и кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу, критикува общинските ръководства на НРП в Истанбул, Анкара и Измир.

Ердоган призова присъстващите да агитират семействата си, близките си, за да дадат гласа си за Републиканския алианс и за неговия кандидат за президент на 14 май.

В речта си Ердоган припомни и за разрушенията при катастрофалните земетресения на 6 февруари.

"319 хиляди нови жилища ще предадем на собствениците още през тази година. Други 650 хиляди нови жилища са в етап на строителство. Докато другите страни вдигат лихвените проценти, ние ще намалим лихвите, за да привлечем чуждестранните инвеститори”, каза той.

Eрдоган говори повече от един час. В речта си той акцентира на много проекти, реализирани през 20-годишното управление на Партията на справедливостта и развитието.

По думите му 100 млрд. долара приходи се очакват от реализацията на енергийни и военно-отбранителни проекти, които ще доведат до подобряване на икономическото положение на хората, ново индексиране на заплатите през месец юли, повишаване на пенсиите, разкриване на нови работни места за младите. Ердоган обеща и укрепване срещу земетресения на 1,5 млн. сгради в риск.

Настоящият държавен глава обяви, че ще бъде построен нов канал под Босфора.

“Дайте своя мощен глас на 14 май, така че всички, които си правят сметки върху нашата страна, да се засрамят и ще заличите опозицията и бай Кемал (Кемал Кълъчдароглу - бел. ред.). Вие сте тези, които ще дадете най-точния отговор на света за новия век на Турция. Обещайте ми, че на 14 май ще превземете урните и ще обявите на света новия век на Турция”, завърши речта си Ердоган.

В края на митинга всички лидери в Републиканския алианс поздравиха участниците и ги призоваха да дадат своя глас на изборите на14 май.

За анализаторите и журналистите участието в истанбулските митинги се счита за показател за нагласата на електората.

На предишни избори, спечелени от ПСР на Ердоган, в митинг в Истанбул бяха участвали около 1 млн. души.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦРУ

    26 72 Отговор
    При 90 млн население само 2 млн ли е събрал на митинг слаба работа а тукошните бивши комунисти събраха над 3 млн души да почистят съветския паметник в София при който няма доказано че изобщо съветски войник е умрял за името на нашата родина освен окупация

    Коментиран от #14, #29

  • 2 КОТарАК

    19 74 Отговор
    имам много приятели бг-турци / всичките са против Ердоган

    Коментиран от #5, #16

  • 3 Анонимен

    24 11 Отговор
    За ерго са българските турци, но дами са откровени. Не харесват кюрди и казълбашите. Те вторите са хубав народ. Анкета, те са на полето. Много работят. Нямам думи децата им са юристи лекари зъболекари и сие. При тях на лекар и зъболекар ходят българите. Обзаведени офиси, апаратура. Конкуренция. Българите нямат пари. Успех и на всички партии.

    Коментиран от #41, #53

  • 4 Българските турци

    75 13 Отговор
    София и половина се събра днес на едно летище в Истанбул ! И тези хора не отидоха там пеша ! Възможно ли е в България или където и да е в Европа, на някакво събитие , дори да е коронация на английски крал или реч на папата на площад Свети Петър, да се съберат и разпръснат по такъв изряден и организиран начин толкова народ ?!...Когато плюете и подценявате имайте мярка и що годе реален поглед и преценка ! A защо са там ?...Какво очакват тези "безумни" хора от този диктатор с кръвясал поглед , според списание L’Express ?!...След семица , ще видим и разберем !

    Коментиран от #46

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бориил

    20 25 Отговор
    А Копейката със зор събира 1 000 парчета.Ако от ДПС му дадат автобуси.Щял да ни оправи вика...

    Коментиран от #25

  • 7 КОТарАК

    7 20 Отговор

    До коментар #5 от "Нема по-добър от бай Ердо":

    за такива приказки , меко казано ще те о@амари някой!!говоря ти за инженери и лекари , много по-възрастни от теб
  • 8 Баклаваоглу

    53 9 Отговор
    Сорос загуби в Турция

    Коментиран от #10, #22

  • 9 само да питам

    17 7 Отговор
    що Б
    ЛИЗО 2 МЛН,
    а не
    НАД 1,5 МЛН
    все пак 1,5 млн е по-близо до 1,7.

    Коментиран от #27

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мая Двуцевката

    31 5 Отговор
    Те това са фенове!!! Не кат жълтопаветните пидиали
  • 12 Браво на

    41 11 Отговор
    Ердоган!!!!
  • 13 Хитрото

    16 31 Отговор
    Ний пък подкрепяме Кемал Ататюрк тоест Калъштароуоулу.
  • 14 само в

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "ЦРУ":

    Истанбул веПродтак
  • 15 Мечтата на Путин

    9 18 Отговор
    2 милиона АлиРеза да го Дънят
  • 16 Сюнетчият

    14 16 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Има ли гладни копейкииииииииииии!?!@?
  • 17 Абсурдистан

    18 10 Отговор
    Пореден пример за родната "журналистика". Самият Ердо се похвали с 1 700 000, а ...му добавиха още 300 000! Браво!

    Коментиран от #20, #24

  • 18 Пак да питам

    11 9 Отговор
    Вече трета година питам, но един не се намери да каже верния отговор?! И така:
    Кой е казал - Дружбата ни с Русия е тъй жизнено необходима, както слънцето и въздухът за всяко живо същество!

    Коментиран от #26, #30

  • 19 Рубльов

    10 32 Отговор
    Бай Реджеб си отива, това е последният му митинг като президент. После ще ходи да се цери в Москва.

    Коментиран от #38

  • 20 А бе кюрд

    9 11 Отговор

    До коментар #17 от "Абсурдистан":

    Близо 2 млн,близо нещо да ти говори?или думата близо няма значение
  • 21 Всички турци ще гласуваме за Кемал

    10 35 Отговор
    Кълъчдароглу

    Коментиран от #23, #32

  • 22 Гран плас

    6 19 Отговор

    До коментар #8 от "Баклаваоглу":

    Дреме му на дядо Сорос за Истанбул. Дреме му за Сриента и неговата "чистота", "ред", " правовост", "демокрация", "чисти улици", "висок жизнен стандарт" и др. "придобивки на ердогановата уредба..

    Коментиран от #39

  • 23 Тамам

    30 3 Отговор

    До коментар #21 от "Всички турци ще гласуваме за Кемал":

    Ашсолсун! Ако нашият народ има в нещо късмет, то е в това, че случи с турците, които са наши съънародници-читави и добри хора.

    Коментиран от #35

  • 24 Тия 300000, че и повече

    24 4 Отговор

    До коментар #17 от "Абсурдистан":

    Бяха извън парка, просто не можаха да влезнат поради липса на място
  • 25 Коста кафе- късо кафе

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "Бориил":

    И то тия 1000 души са от кв. Максуда- Варна
  • 26 Стар комуняга

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пак да питам":

    Чичко ДИМИТРОВ го е казал.
  • 27 ОткрехвамТи

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "само да питам":

    А ми донякъде си прав за такива поли или ПОЛовинки като вас е така.
    Хората боравят с пълни броеве.
  • 28 ОткрехвамТи

    0 1 Отговор
    А ми донякъде си прав за такива полу или ПОЛовинки като вас е така.
    Хората боравят с пълни броеве.
  • 29 не е малко

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "ЦРУ":

    Това е все едно 140 000 да се съберат в Борисовата градина...
    Първата ни политическа сила едвам събита 7% от населението да й гласуват. А това са 2% на митинг.
    Ердо ще го преизберат и това е ясно кат бял ден.
  • 30 А аз питам

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пак да питам":

    Кой казва следното :
    "София трябва да бъде срината, в руините да се засадят картофи"

    Коментиран от #36

  • 31 Браво

    13 3 Отговор
    Само остава да забият западнолюбивата опозиция на земята веднъж за винаги .
  • 32 Голям праз

    24 6 Отговор

    До коментар #21 от "Всички турци ще гласуваме за Кемал":

    Българите в Туркие сме за бай Ердо

    Коментиран от #33, #42

  • 33 ГрадинарОт

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Голям праз":

    Ще видиш през крив макарон.

    Коментиран от #34

  • 34 ГрадинарОт

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "ГрадинарОт":

    Извинявай коментарът ми е за 21
  • 35 Абе това ясно

    6 5 Отговор

    До коментар #23 от "Тамам":

    Само на освободители на случихме
  • 36 Пак да питам

    0 5 Отговор

    До коментар #30 от "А аз питам":

    един носител на евроатлантически ценности! Шеберът пуши пури!
    Слабо Седларов, слабо - нивото ти е малко под морското! не си ми на нивото! Имаш една правопосна грешка!

    Коментиран от #54

  • 37 Изрточна ромелия

    21 3 Отговор
    Примирете се евроджендъре бай Ердо ПЕЧЕЛИ изборите
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дядо сорос

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гран плас":

    Бог ще го накаже за всички злини
  • 40 Чики-Рики

    4 0 Отговор
    Абе, каквото и да е,опонента му няма да може да спре войната, това е истината!А и за сега Бай Реджеп удържа,,грипените,, да не влизат в НАТО,не за друго ами щото и те са ,, голяма,, мишена!
  • 41 Реалист

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Едно уточнение само не са български турци а евлад-фатихан. С останалото изложение съм съгласен.
  • 42 Реалист

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "Голям праз":

    Българите в туркие отдавна са стопени в местното население:) в желязната църква да виждаш българи:) питам адвоката българина ахмет чобаноглу на ългарски в истанбул "как си?" отговарями на турски:) натурализиран вече.
  • 43 пак да питам

    2 1 Отговор
    Вече трета година питам, но един не се намери да каже верния отговор?! И така:
    Кой е казал - Дружбата ни с Русия е тъй жизнено необходима, както слънцето и въздухът за всяко живо същество!
    Срамота - три годининевежество!

    Коментиран от #45, #52

  • 44 Който не е бил на митинга

    14 0 Отговор
    Може да се потопи в атмосферата му

  • 45 Три години невежество

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "пак да питам":

    Не казал дружбата ни с Русия а със Съветският съюз, а той както всички знаем се гътна скоропостижно 😉

    Коментиран от #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 пак да питам

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Три години невежество":

    Невежеството ще продължи много дълго! За Русия става дума, не за СССР! Имаш правописни грешки!

    Коментиран от #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ердо

    9 1 Отговор
    Ще печели винаги
  • 51 Ти освен правописни

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "пак да питам":

    Имаш и фактологични
  • 52 Бай той Толстой

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "пак да питам":

    Георги Димитров.И е вярно.

    Коментиран от #55

  • 53 Петко войвода

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Много ти лош българския бе,комшо?
  • 54 Хахахахахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Пак да питам":

    "Имаш една правопосна грешка!"
  • 55 Пак да питам

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Бай той Толстой":

    Цъ, не позна! Питам за Русия!!!
Новини по държави: