Last news in Fakti

9 Май, 2023 04:24 1 975 27

В Скопие определиха недопускането на Андрей Ковачев на територията на РСМ като "подходящ и закъснял ход"

  • антонио милошоски-
  • андрей ковачев-
  • северна македония

Това мнение изрази бившият министър на външните работи на Република Северна Македония и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски

"Подходящ и закъснял ход" нарече бившият министър на външните работи на Република Северна Македония и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски решението да не бъде допуснат да влезе в страната българският евродепутат Андрей Ковачев, предаде БТА.

На 6 май, пет български граждани, сред които Андрей Ковачев и Милен Врабевски, бяха спрени на ГКПП Ново село, пътувайки към българските военни гробища край Ново село, за отбелязване на Деня на храбростта и българската армия.

Реакцията на властта (в Северна Македония) показва две неща. Ако може в страната да не бъде допуснато лице, което не изпълнява условията да бъде добре дошъл гост в държавата, и това е можело да се случи преди 2-3 дни, се поставя въпросът защо не е можело същото да се случи преди 2, 3 или 4 години, когато се разпалиха страстите и се случиха определени унижения към македонския народ. И второто е грешката с подписването на Договора за добросъседство и приятелство с България. От август 2017 г., когато беше подписан този договор, с всеки месец ние доказваме, като две държави, че след подписването му, отношенията ни само се влошават и това е абсурдът, подписвате договор за приятелство и добросъседство, а се случват два пъти повече кавги и недоразбиране, каза Милошоски по ТВ Канал 5.

Бившият министър на външните работи в правителството на Никола Груевски е категоричен, че Договорът за приятелство и добросъседство с България е асиметричен и в него само Северна Македония прави отстъпки, докато България "дори няма ангажимент да не поставя вето" на преговорите на страната с ЕС.

Обяснението на Милошоски за реакцията на председателя на ЕНП Манфред Вебер, който написа в "Туитър", че категорично осъжда отказа за влизане в Северна Македония на евродепутата Андрей Ковачев на 6 май, и го нарече "безпрецедентен и неприемлив", е това, че ГЕРБ е член на ЕНП и "защото като аргумент българските евродепутати използват предишната практика".

"Ако един български евродепутат е идвал на подобни събития през предишни години, а сега му е забранено, се използва лошата предишна практика на тази власт като аргумент против държавата", каза Милошоски, който е и член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, асоцииран член на ЕНП.

Що се отнася до промените в конституцията на Северна Македония, с които в основния закон трябва да бъдат вписани българите в страната, Милошоски коментира, че важното е "дали това искане на България е последно, или ще има още 9 или 10 искания" в процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Това трябва да го изчистим помежду си, защото ако направим тази стъпка и последват още 10 такива искания в следващите 10 години, тази стъпка губи смисъл. Но ако тя бъде направена с убеждението, у дома, двустранно, регионално и в рамките на ЕС, че процесът (на присъединяване) ще продължи въз основа на рационалните критерии от Копенхаген, тогава да ходим на избори и да мислим за решения за начина, по който този процес ще бъде управляван, посочи Милошоски.

От ВМРО-ДПМНЕ са категорични, че депутатите от опозиционната партия няма да гласуват конституционни промени "в този състав на парламента и при такива условия под български диктат", а без гласове на техни депутати не може да бъдат постигнати необходимите две трети от гласовете в парламента на Северна Македония, за да бъдат гласувани промени в конституцията.

Смятам, че е легитимно да се даде шанс на гражданите да дадат демократична легитимност, защото този парламентарен състав няма легитимност за това и е грешка да се прави работна група в министерството на правосъдието за нещо, за което няма първоначална готовност за преминаване в събранието, каза Милошоски.

Отварянето на конституцията на Северна Македония също става с мнозинство от две трети в парламента.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дреме ми

    5 4 Отговор
    на шарените калцуни..
  • 2 Тираджия

    27 1 Отговор
    Абе просто спрете да се знимавате с тях !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кво каза?

    10 1 Отговор
    Тъкмо македонците ви натириха извън Гърция и ви дадоха на Тито и Коминтерна за да ви направят от българи северомакедонци! Цялата ирония при вас е че ако днес можехме да събудим вашия уж праотец(Александър), на пръсти ще се броят тези които ще разберат езика на който им говори! За разлика от вас, и последния ром в Гърция ще разбере всичко което иска да каже! Да, в Западна България има македонци и то 180 000, но всички те са ходили в столицата на Македония, Солун и говорейки Македонски, доказали произхода си са получили Македонски паспорти! И другата ирония в тази история е как от 200 г.п.н.е до 1860г.о.н.е никъде по света няма данни за македонци и Македония, и изведнъж след 2060 години се хванаха за гушите гърци и вардарски българи да се правят по македонци и от Сашко Македончето! Истината е една: Когато идват славяни и българи, македонците са се видяли в чудо с тези "варвари" и са се изнесли под протока на Пелопонес, за да са далеч от "варварите" които се препитават от грабежи и нападения над македонските села! Даже и илирите за които се говори че са прародители на албанците, също са се изнесли! Албанците са доведени от византийците от поречието на река Албанос която се влива в Каспийско море! Вижте на картата, реката е още там!

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Варрдар

    22 5 Отговор
    Аз например гласувам за Възраждане , за да затворят границата и посолството в Скопие и повече да не ги чуваме .... това само Костадинов ще го направи , от Бойко и Киро реакция няма да има , те демократично ще си пият кафето с “македонските колеги “.

    Коментиран от #14, #24

  • 8 Жалка работа

    17 1 Отговор
    България не е никакъв фактор от 34 години.Всички ни се подиграват,включително и македонците.Само в чутурата на Тулупа се въртят фантазий за величие ! Държава няма !

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чудо голямо..

    5 8 Отговор

    До коментар #5 от "Кво каза?":

    Арнаутите се довлекли от р.Албанос,българите от р. Волга,е,и? Илири,меди,серди,даки и пр.пък винаги са си били тук.С две думи-локуми..

    Коментиран от #17

  • 11 Тираджията

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "Жалка работа":

    На мен не ми се подиграват! По паркингите са много възпитани и са по българи и от българите! Аз лош западен българин не съм срещал! Даже съм ги изпитвал в петък вечерта за българския химн, и който не го знае, до неделя на обяд вече го е научил! И никога не се сърдят че учат химна на родината си! А за Георги Делчев и за Самуил; кълнат се че са българи! Направо не ти дават възможност да се хванеш за нещо! Много готини българи са!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Обективен

    14 2 Отговор
    Някой има ли логично обяснение,защо България продължава да се натиска там където не я искат,фактите показват,че тези хора виждат в България заплаха за националната си сигурност,каквито и инициативи да се предприемат,македонците ги провалят,защо тогава се продължава,това е много особен национален мазохизъм

    Коментиран от #15

  • 14 Хмммм

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "Варрдар":

    Гласуваш за възраждане за да ги бият на границата македонците..много умно!

    Коментиран от #19

  • 15 Не виждат заплаха

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Обективен":

    Върху тази омраза е изградена тази държава, изчезне ли омразата, няма държава!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Нищо не си разбрал

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "Чудо голямо..":

    Ако пришълците се настанят у вас, или ги избиваш, или се изнасяш! Точно това е станало, и точно това предстои да стане с България!

    Коментиран от #20

  • 18 Истината

    4 3 Отговор
    В България никой не се интересува какво става в рсм.Само политиците и медиите ни занимават особено когато трябва да се заможен някаква кражба или идиотщина направена от някой политик то тогава се пускат статии срещу рсм

    Коментиран от #21

  • 19 Вардар

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хмммм":

    А защо македонистите не бият ГЕРБ и ПП ...не ги бият , защото тези партии не им пречат да си утвърждават античния македонски произход и език . Гледай какво правят “македонските“ политици , пробутаха една измама в ЕС с викове, крясъци и омраза към България и никой в нищо не ги е упрекнал, европейци и кравари стъпват внимателно около тях , за да не ги обидят , а макетата не изпълняват нищо , което са обещали , а нашите са като Гинко Пружинко ...всяка заповед се изпълнява без да се мисли за националните интереси ...такива никой не ги уважава.
  • 20 Гочо

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Нищо не си разбрал":

    Тук няма пришълци... и в България и в Македония са живели Българи...Впоследствие нещата се променят след предателството на Комунистите и пияндето Димитров...
  • 21 Българин

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    рсм е 50% Българи и 50% албанци
  • 22 Дааааааам

    6 0 Отговор
    Маклайците разбират само от едно - с гегата между р0гите. Трябва да постъпим като гърците. Пълно вето и никакви умувания, докато не изпълнят всички условия.
  • 23 Перо

    5 1 Отговор
    Тоя унтерменш от партията на чугунените глави, не разбра ли, че има критерии за влизане в ЕС и те не са български, а международно приети норми? Ако искат да се присъединяват ще изпълняват всичко и може да има още 10 пъти вето, ако се налага, до като си избият манталитета, фалшивата история и мисленето от 19-ти век. Другия начин е да се откажат от ЕС и ще си останат в титовата СФРЮ и ще си ръкопляскат! Ще освободят Европа от бремето си! Да избират! Американците няма да им помогнат да се присъединят с Тито и Колишевски за сметка на БГ, колкото и да драпат!

    Коментиран от #25

  • 24 ТорбаланН

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Варрдар":

    Костадинов ще направи още много умни неща за да превърне държавата ни в ад, както му е заповядано от Кремъл.
  • 25 Демокрацията е лъжа

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Перо":

    И какви са американосите, че да решават кой да влиза в ЕС и кой не?
  • 26 Повече от ясно е!

    1 0 Отговор
    Северна Македония не е изобщо за ЕС.Там има правила, ред, етични норми и върховенство на закона!Тя иска да бъде в Сърбославия, да прави каквото й наредят Сръбските й господари, да изопачава историята, да репресира хората, да чупи надгробни паметници на отдавна починали хора и да променя надписите по тях!В Северна Македония има СТРАХ, там цари параноя и докато не се отърси от призраците на миналото си и не се поучи от историята тази страна НЯМА МЯСТО В ЕС!По никакъв начин!
  • 27 Питанка

    1 0 Отговор
    И кои са останалите "тайни" недопуснати?! Защо се крият имената им?!
Новини по държави: