10 Май, 2023 04:56 693 4

В Литва одобриха данък върху свръхпечалбата на банките за финансиране на отбраната

  • латвия-
  • парламент-
  • банки-
  • данък-
  • отбрана

Парламентът във Вилнюс гласува с пълно мнозинство в полза на "временната вноска за солидарност"

Парламентът на Литва одобри данък върху свръхпечалбата на банките, за да се съберат около 400 млн. евро за допълнително финансиране за целите на отбраната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вчера парламентът във Вилнюс гласува с пълно мнозинство в полза на "временната вноска за солидарност", предложена от правителството.

През 2023 г. и 2024 г. банките трябва да плащат законоустановен допълнителен данък в размер на 60 % върху нетните приходи от лихви, които са с повече от 50 % по-високи от средната стойност за предходните четири години.

Допълнителните приходи трябва да се използват за укрепване на армията и изграждане на военна инфраструктура. Литва граничи с руския ексклав на Балтийско море Калининград и със съюзника на Русия Беларус.

Войната в Украйна се разглежда като пряка заплаха за националната сигурност на страната, която е член на НАТО. В тази връзка тя увеличи военните си разходи.

Литовската банкова асоциация разкритикува данъка върху свръхпечалбата като противоконституционен и призова президента Гитанас Науседа, който все още трябва да одобри мярката, да наложи вето.

В началото на април Европейската централна банка предупреди, че финансовият данък върху литовските банки може да има "отрицателни икономически последици", като направи кредитните институции по-малко устойчиви на икономически сътресения.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор
    Ниеда си Оправиме Нашата Къща
  • 2 Гориил

    2 3 Отговор
    На следващо място са свръхпечалбите на българските банки.Денят на Европа е опияняващ и главозамайващ.
  • 3 Един капитан

    3 1 Отговор
    А у нас, кога?
  • 4 Жена

    0 0 Отговор
    Чудесна идея! Направо и у нас да се въведе!
Новини по държави: