Last news in Fakti

12 Май, 2023 08:20 1 833 2

Испания взе спешни мерки за борба със сушата

  • испания-
  • дъжд-
  • суша

По-голямата част от средствата, 1,4 млрд. евро (1,5 млрд. долара), ще бъдат предназначени за изграждане на нова инфраструктура, като например инсталации за обезсоляване, за да се увеличи количеството налична вода

Испания взе спешни мерки за борба със сушата - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанското правителство одобри мерки на стойност над два милиарда евро за облекчаване на последиците от продължителната суша, която засегна ключовия селскостопански сектор на страната.

Водните запаси на страната са средно под 50 % от капацитета, а в двете най-засегнати области - Андалусия в южната част и Каталуния в североизточната - нивото е спаднало до около 25 %.

По-голямата част от средствата, 1,4 млрд. евро (1,5 млрд. долара), ще бъдат предназначени за изграждане на нова инфраструктура, като например инсталации за обезсоляване, за да се увеличи количеството налична вода, се казва в изявление на правителството.

Други 784 млн. евро ще бъдат използвани за подпомагане на фермерите и животновъдите да се справят с липсата на валежи, която доведе до унищожаване на реколтата и повишаване на цената на фуражите за добитъка.

"Испания е свикнала да се сблъсква с периоди на засушаване, но поради изменението на климата те стават много по-чести и интензивни и ние трябва да се подготвим", заяви на пресконференция министърът на екологичния преход на Испания Тереса Рибера.

Обявяването на пакета от помощи предшества регионалните и местните избори на 28 май и обещаващите тежки национални избори в края на годината.

Правителството на социалистическия министър-председател Педро Санчес вече призова Брюксел да задейства кризисния резерв на Общността, за да помогне на фермерите да се справят с изключителната суша.

Според националната метеорологична агенция AEMET Испания е отбелязала най-сухия старт на годината от началото на подобни записи през 1961 г., като през първите четири месеца на 2023 г. в страната са паднали по-малко от половината от нормалното количество дъжд.

Изглежда, че облекчение не се вижда. През следващите седмици не се очакват валежи, които биха могли да "облекчат" сушата, заяви в четвъртък говорителят на AEMET Рубен дел Кампо.

Липсата на валежи е катастрофална за селскостопанския сектор в Испания, която е най-големият износител на зехтин в света и най-големият производител на плодове и зеленчуци в Европейския съюз.

Производството на зехтин в Испания е спаднало с 55% през сезон 2022-2023 г. до 660 000 тона в сравнение с 1,48 млн. тона през 2021-2022 г. поради липсата на дъждове и екстремните горещини, сочат данни на земеделското министерство.

Положението е толкова лошо, че някои земеделски стопани предпочитат да не засаждат култури, а профсъюзът на земеделските стопани COAG предупреждава, че 80 % от обработваемата земя "се задушава" от липсата на валежи.

Сушата се влоши от необичайно ранната гореща вълна в края на април, която доведе до изключително високи температури в голяма част от страната.

На 27 април живакът достигна 38,8 градуса по Целзий (101,8 градуса по Фаренхайт) в южния град Гранада, което е най-високата температура, регистрирана някога в континентална Испания през този месец.

Миналата година Испания преживя най-горещата си година от началото на записите, като според данни на ООН близо 75 % от територията на страната е податлива на опустиняване поради изменението на климата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дернев

    4 1 Отговор
    И ние трябва да започнем изграждането на опреснители на морската вода. Да не чакаме да стане като в Испания.
    И канала Рс-Вн да се започва максимално бързо. Хубава е да се осигури някакво еврофинансиране, но брюкселските темпове са по-зле и от нашите. Не трябва да се чака. Времето ни изтича.
  • 2 От Испания

    0 0 Отговор
    Толкова прохладно лято не помня от 1995. Испания няма проблем с водата а с политиката. На север до морето в Кантабрия има вода да напои две Испании, там е местото с най-много валежи в Европа, но не дават вода на Андалусия, защото си е на Кантабрия и предпочитат да се изтича в океана. А политиците им предпочитат да не дразнят местните лидери че иначе каталунците ще се отделят. Та не е затоплизъм ами си е чиста политика да не се прави нищо.
Новини по държави: