Last news in Fakti

12 Май, 2023 11:54 2 548 9

Румъния на второ място в ЕС по евтин бензин

  • румъния-
  • българия-
  • литър-
  • бензин-
  • цени

Само в България бензинът е по-евтин - 1,29 евро за литър

Румъния на второ място в ЕС по евтин бензин - 1
Източник: Shutterstock

Румъния е на второ място в ЕС по отношение на евтиния бензин и на трето място по евтиния дизел, според вестник "Адевърул". Цените на горивата в страната намаляват, като бензинът е на нивото от януари, а дизелът - на нивото от началото на миналата година.

Данни от 8 май на Европейската комисия, публикувани в Weekly Oil Bulletin, показват, че Румъния има средна цена на бензина от 6,43 лея за литър (1,30 евро) и средна цена на дизела от 6,46 лея за литър (1,31 евро). Само в България бензинът е по-евтин - 1,29 евро за литър, а по отношение на дизела - България (с цена от 1,27 евро) и Малта (1,21 евро) имат по-ниски цени.

Най-скъпият бензин в ЕС е във Финландия - 1,94 евро за литър, а най-скъпият дизел е в Швеция - 1,86 евро за литър. Средната цена на бензина в 27-те държави от ЕС е 1,70 евро за литър, а на дизела - 1,54 евро за литър.

Цените на петрола паднаха с около 2 процента при нестабилна търговия в сряда, тъй като икономическите данни на САЩ предполагат, че Федералният резерв може да повиши допълнително лихвените проценти в опитите си да се бори с инфлацията, съобщава "Адевърул", цитирайки Ройтерс.

Суровият петрол от сорта Брент поевтиня с 1,48 долара, или 1,9 процента, до 75,96 долара за барел, докато американският суров петрол от West Texas Intermediate (WTI) поевтиня с 1,63 долара, или 2,2 процента, до 72,08 долара за барел.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    10 0 Отговор
    Тоя сайт продължава да ме учудва...те да не си мислят че са румънски сайт.
  • 2 Зора е

    13 3 Отговор
    Да махнат "монопола" на Лукойл, за да лапат "евроатлантиците". Също като с доставките на газ. Ползвахме същия газ ама през други посредници и на високи цени. Нещо като американския ТЕЦ в Марица. Мафията е там ... в горивата. Скоро ще е и във водата. Вода ще газите, жадни ще ходите ! Важно е някой да пИчели, да ви прибира заработеното демек и да ви оставя колкото да дишате!

    Коментиран от #5, #6, #8

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 0 Отговор
    Цената му в Румъния може да е по-ниска от тази в Германия, но за германците в Германия бензинът май е по-евтин от на румънците в Румъния!

    За нас ......
  • 4 В Одрин

    10 0 Отговор
    в събота цена дизел и бензин 1.7лв.....
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зора е":

    Във водата тя е отдавна !
    Виж кои са собствениците на вече НЕнашите Минерални води, кои са собствениците на вече НЕнашите ВиК
    .......
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зора е":

    "Софийска вода” е акционерно дружество с участници:
    Веолия - 77.1 %
    Столична община - 22.9 %
    🤔🤔🤔🤔🤔
  • 7 оня с коня

    2 7 Отговор
    Уж БГ била най-бедната в ЕС,пък излиза че Животът тук е НАЙ-ЕВТИН в сравнение с цяла Европа
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зора е":

    Белгийската група Spadel, която от три години притежава бутилиращата компания "Девин" - ще инвестира....бла бла
  • 9 Г-ца каприз

    5 0 Отговор
    "Румъния на второ място в ЕС по евтин бензин

    Само в България бензинът е по-евтин - 1,29 евро за литър"..
    Заглавието е уникално🤣🤣🤣🤣🤣 сравнимо с подзаглавието 🤣🤣🤣🤣🤣 а нещо в процентна разлика в доходите спрямо цена за литър.....
Новини по държави: