Last news in Fakti

12 Май, 2023 12:15 1 156 10

Андрей Ковачев: Недопускането ни в РСМ показва, че са верни твърденията за черни списъци с европейски граждани

  • андрей ковачев-
  • северна македония-
  • черни списъци-
  • европейски граждани

"Българското гражданство не трябва да се използва за компроматна война, както се случи на изборите за кмет на Скопие. Това не е срамно. Би трябвало да не е голям проблем и да не е срамно. Няма нито открит българин в държавна, местна администрация, прокуратура, академични среди. Опасно е, просто е некомфортно, ако кажеш, че си българин, винаги има едно много негативно отношение", изтъкна евродепутатът от ГЕРБ

Андрей Ковачев: Недопускането ни в РСМ показва, че са верни твърденията за черни списъци с европейски граждани  - 1
Снимка: БНТ

Недопускането ни на територията на Северна Македония заедно с председателя на фондация "Българска памет" Милен Врабевски и още трима българи, сочи, че са верни твърденията за черни списъци с европейски граждани. Това каза в "Денят започва" евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. Той призова властите в РСМ да дадат обяснения тези списъци дали ще са в сила и в бъдеще.

"Явно е истина това, за което се говореше януари и февруари, че е имало среща при президента Пендаровски с неговите служби за съставянето на такъв черен списък с европейски граждани с аргумента, че обиждат по някакъв начин македонската идентичност и език. Многократно съм заявявал, че всеки има право на самоопределение. Но по същия начин нямаш право да променяш самоопределението на починали хора, нито езика, на който те са писали. По същата логика нямаш право да дискриминираш живи хора, които сега се самоопределят като българи и това не би трябвало да води до дискриминация срещу тях, още повече до насилие и побоища. Пендиков още е с охрана, защото получава заплахи", каза Андрей Ковачев.

Той уточни, че след недопускането му в Северна Македония му било казано, че не е бил спиран, но в същото време разполага с документ, в който пише обратното. Ковачев призова политиците в Северна Македония да не използват антибългарската реторика за предизборни цели.

"Българското гражданство не трябва да се използва за компроматна война, както се случи на изборите за кмет на Скопие. Това не е срамно. Би трябвало да не е голям проблем и да не е срамно. Няма нито открит българин в държавна, местна администрация, прокуратура, академични среди. Опасно е, просто е некомфортно, ако кажеш, че си българин, винаги има едно много негативно отношение", изтъкна той.

Ковачев изрази надежда, че българският парламент ще разгледа приоритетно промените в закона за българското гражданство, така че да се облекчи и ускори процедурата по получаване на гражданство на македонските българи.

Политикът определи кандидатурата на Мария Габриел като шанс за страната ни.

"Имаме да наваксваме огромно изоставане. Всичко това сме го забатачили и трябва бързо да го наваксаме. Мария Габриел е шанс за нашата страна. Опитваме се да направим всичко възможно с всякакви опции да има в България прогнозируемо правителство, което да изгради връзки с нашите партньори по света. Разбира се, че ни трябва човек, който да има възможност веднага да започне разговорите с партньорите за изоставането, което има.

Мария Габриел не е човек, който живее в Брюксел, а има контакти изключително много в България, така че това, да се каже, че някъде е била изолирана, е абсолютно невярно.

Темата за отстраняването на Гешев е в рамките на гаранциите за ефективна съдебна реформа и ако тази протегната ръка не бъде приета, това няма да е в полза на българските граждани", коментира още Ковачев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен zионист

    10 2 Отговор
    Та те ви не искат в България, тоя се натискал да влиза в Македония.
  • 2 Бонев

    15 0 Отговор
    Ковачев стига рева. Ти беше от тези които най много настояваха за вдигане на ветото. Хак да ти е.
  • 3 ХАХАХА

    12 3 Отговор
    Той и европейски гражданин ? ХАХАХА. Ами ,когато ти идват неприятни гости не ги пускаш в къщата си ,така че макетата са си прави.
  • 4 Нежелан

    8 2 Отговор
    си и точка ! Не ти харесват посаденото перчемче !
  • 5 Боруна Лом

    7 1 Отговор
    АБЕ ЕИИИИИ! КАКВО НАПРАВИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ ЖИВОТА НА НАРОДА?
  • 6 Бегай !

    5 2 Отговор
    Този къде се е засилил.В Македония няма гей паради.
  • 7 софия

    4 1 Отговор
    ковачки стига си говорил по една и съща тема дай кажи нещо за българите в България - стандарт,корупция,хубави магистрали и тн!
  • 8 бай Арсо

    2 1 Отговор
    Ние тук не допускаме български фашисти и известни главорези.
  • 9 Рум

    1 0 Отговор
    Подходящ и закъснял ход :)))
  • 10 Наблюдател

    1 1 Отговор
    Ама тази "панихида" на 06-май-2023 била пропагандно-идеологически аншлус-разгул по време на беднотия и инфлация: екскурзия с олл-инклузив кьор-софри и гуляи на цяла БКП+БЗНС+ДС-патриотарска "дивизия" - няколко автобуса с ученици, лимузини и маршрутки с ченгесари и чиновници?! Плюс бронираната лимузина-мерцедес с 4 джипа охранители за ГРУ-врабецо с Андрюша Ковач €-контеса Месекова?! Които реват до ЕНП-то: "Мола другако партай-геносе, тия македонци (дето не съществуват) не ни пускат да гуляемеи и си играеме на "българи" в Македония!" Плюс скъпо-платен спец-брадат Фенерски поп! Докога ще се харчат бюджетни милиони за такива провокационно-рекетьорски клоунади?!
Новини по държави: