Last news in Fakti

18 Май, 2023 14:48 1 351 3

Украинският олигарх Константин Жеваго се укрива от правосъдието във Франция

  • константин жеваго-
  • олигарх-
  • украйна-
  • подкур-
  • екстрадиране-
  • правосъдие

Той е заподозрян в присвояване и подкуп на висш съдия

Заподозреният в присвояване и подкуп украинският олигарх Константин Жеваго се укрива от правосъдието във Франция. И в момент, когато украинците се борят за свободата си, олигархът стана заподозрян в поредното криминално дело, в което председателят на Върховния съд Всеволод Князев е получил подкуп от $2,7 млн. Според Националното антикорупционно бюро на Украйна подкупът на Князев е свързан с решение на съда в в полза на олигарха.

Това съобщава чешкото издание на Aktualní zprávy.

„Олигархът Константин Жеваго, заподозрян в присвояване, чиято екстрадиция се иска от Украйна в нарушение на задълженията на съда, не живее на адреса, предоставен на френските правосъдни органи, съобщават украинските медии с позоваване на източник в правоохранителните органи. Съдът на френския град Шамбери му нареди да живее в Куршевел, да не напуска континентална Франция и да се регистрира в полицейския участък три пъти седмично.Според източника Жеваго е регистриран в полицейския участък, но не живее на адреса, предоставен на правосъдните органи на Френската република“, пише изданието.

Актуалните доклади отбелязват, че докато украинците се борят за свободата си, олигарсите, които ограбиха страната, се крият от правосъдието в Европа.

„Историята на наказателното преследване на Константин Жеваго продължава повече от година, но зимното му пътуване до Куршевел промени всичко. В Украйна бяха образувани редица наказателни дела срещу олигарха. Най-известният е случаят за измами с депозитите на банка „Финанси и Кредит". В периода 2007-2014 г. свързаната с Жеваго офшорка „Настерно" тегли заеми от чуждестранни банки. Банката „Финанси и Кредит" гарантира тези заеми със свои средства по сметки в банки кредитори. Офшорната компания не върна средствата, а чуждестранните кредитори отписаха $113 милиона обезпечения от сметките на банка "Финанси и кредит, в резултат на което банката беше обявена в неплатежоспособност. Олигархът също фигурира в други наказателни дела, по-специално за укриване на данъци в минни и обогатителни заводи“, съобщават чешките медии.

Изданието припомня, че през септември 2019 г. на Константин Жеваго беше връчено задочно подозрение по делото за присвояване на средства на банка "Финанси и кредит". През юли 2021 г. Интерпол го обяви за международно издирване. През декември 2022 г. по искане на украинската страна Жеваго беше задържан в ски курорта Куршевел. Съдът на френския град Шамбери издаде решение за екстрадиционния му арест. Тогава заседанието беше отложено от 5 януари за 19 януари, а самият бизнесмен беше освободен под гаранция от €1 млн. и поставен под съдебен надзор. Впоследствие всичко беше отложено за 2 февруари, а след това и за 16 март.

"На 30 март съдът отхвърли искането на украинската страна за екстрадиция, но не отстрани обвиняемия. Отказът беше продиктуван от загриженост за безопасността на украинския гражданин, тъй като "молещата държава, намираща се в състояние на война в несигурна ситуация, не е в състояние да запази съд, който гарантира основни свободи." Жеваго се опитва да намери успешно решение за себе си, но в Украйна съдилищата продължават да работят и екстрадирането е въпрос на време", пояснява Aktualní zprávy.

Според журналисти от чешките медии екстрадирането на Жеваго с последващ процес няма алтернатива. Това ще бъде успешен случай на борба на украинците срещу корупцията и остатъците от миналото.

"Решението на френския съд в полза на Украйна ще бъде мощен сигнал за всички, които все още симпатизират на олигарсите. Киев многократно демонстрира желание да намали тяхното влияние в държавата, което по-специално се потвърждава от делото с Князев“, посочва изданието.

Освен това на 17 май Държавното бюро за разследване на Украйна съобщи, че Украйна е постигнала значителен напредък по въпроса за връщането от Швейцария на повече от 113 милиона щатски долара, арестувани в сметките на Константин Жеваго. В момента SGB провежда мерки за прехвърляне на иззетите средства на ARMA със съдействието на швейцарската страна.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    Ама пък не знае лъде "да се укрие ",
    в КуршавАл 😀
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    А МакАрон що не им го прати с бърза поща ❗
Новини по държави: