Last news in Fakti

23 Май, 2023 12:06 801 3

Ситуацията в Судан е относително спокойна

  • судан-
  • премирие-
  • ситуация-
  • боеве-
  • хартум

След пет седмици на жестоки сражения воюващите фракции постигнаха съгласие за седемдневно примирие

Ситуацията в Судан е относително спокойна - 1
Източник: БГНЕС

Във втория ден от едноседмичното прекратяване на огъня в суданската столица Хартум се наблюдава относително спокойствие, въпреки че има съобщения за стрелба в града, предава Ройтерс.

След пет седмици на жестоки сражения между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), воюващите фракции постигнаха съгласие за седемдневно примирие, което стартира в понеделник вечерта в 21:45 часа местно време, с цел да се осигури доставка на хуманитарна помощ, предаде news.bg.

Това прекратяване на огъня създава надежди за временно прекъсване на войната, която е принудила почти 1,1 милиона души да напуснат домовете си, включително над 250 000 бежанци, които са се населили в съседни държави. Този конфликт представлява риск за дестабилизация в целия регион.

Въпреки че предишни прекратявания на огъня не успяха да спрат боевете, настоящото споразумение е първото, което беше официално договорено след преговори.

Съгласно споразумението, за пръв път беше въведен наблюдателен механизъм, в който са включени представители на армията, RSF, Саудитска Арабия и Съединените щати, които посредничиха в постигането на споразумението след преговори в Джеда.

Малко преди да влезе в сила прекратяването на огъня, RSF публикува аудио съобщение от техния командир, Мохамед Хамдан Дагало, в което той благодари на Саудитска Арабия и САЩ, но призовава своите хора към победа.

"Няма да се оттеглим, докато не прекратим този преврат", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    0 0 Отговор
    защо няма снимка от Судан?
  • 2 Абе,другари,

    0 0 Отговор
    защо не пишете за провежданото учение на НАТО в западните балкани,а ме занимавате със глупости.Обкръжението на юмрука прави учение на Шабла,като показване на сила на натовските елитни подразделения в Румъния.Пълни нещастници сте!

    Коментиран от #3

  • 3 Те откъде

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Абе,другари,":

    да знаят.Зеленски не е там!