23 Май, 2023 15:02 833 2

Иран назначи свой посланик в Саудитска Арабия

  • иран-
  • саудитска арабия-
  • посланик-
  • отношения-
  • двустранни

Като част от разведряването в двустранните отношения на страните

Иран назначи свой посланик в Саудитска Арабия - 1
Източник: Shutterstock

Според местните медии, Иран е назначил свой посланик в Саудитска Арабия като част от разведряването в двустранните отношения след години на взаимно противопоставяне. Дипломатът, Алиреза Енаджати, ще започне работа в столицата на Саудитска Арабия, Рияд, според информацията, публикувана в иранското издание "Шарг". Посолството на всяка от страните в столицата на другата се очаква да започне да функционира в скоро време.

Това е важна стъпка към възстановяването на двустранните отношения след седемгодишен разрив, през който Рияд и Техеран се конкурираха за политическо и военно влияние в региона. Този процес на разведряване може да доведе до значителни изменения в геополитическите оси в региона, особено в Йемен. Иран и Саудитска Арабия подкрепят противоположни страни в продължаващата гражданска война в Йемен, която вече отне десетки хиляди животи и доведе до хуманитарна криза с глад и страдания за народа на Йемен, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разсъдлив

    9 0 Отговор
    Да живее Дружбата Между Народите, напук на световната атлантическа агресия и демагогия
  • 2 Сатана Z

    6 0 Отговор
    Това е следствие на изключителната външна политика на Русия с посредничеството на Китай.Както казва другарят Сухов :”Восток дело тонкое”