Last news in Fakti

25 Май, 2023 10:30 3 041 0

Австралия и Индия намериха решение за миграцията

  • австралия-
  • индия-
  • миграция-
  • нарендра моди-
  • антъни албанезе

Двамата лидери обсъдиха и регионалната сигурност на фона на нарастващото напрежение в региона и постигнаха споразумение за миграцията

Австралия и Индия намериха решение за миграцията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индия и Австралия постигнаха споразумение за миграцията, съобщава БиБиСи. Двете страни се стремят да засилят икономическото си сътрудничество.

Новината бе обявена по време на среща между индийският премиер Нарендра Моди с колегата му Антъни Албанезе в Сидни. Сделката има за цел да "насърчи двупосочната мобилност на студенти, висшисти, академични изследователи и инвеститори.

Двамата лидери обсъдиха и регионалната сигурност на фона на нарастващото напрежение в региона.

Индия и Австралия са част от четиричленната група Quad, която включва също Япония и САЩ. Насрочена среща на групата в Сидни беше отменена миналата седмица, след като президентът на САЩ Джо Байдън трябваше да се върне във Вашингтон за преговори за таван на дълга. Моди обаче продължи планираното си посещение в Сидни, след като присъства на срещата на върха на Г-7 в Япония и пътува до Папуа Нова Гвинея.

Това е първата визита на Моди в Австралия от 2014 г. и идва два месеца след като г-н Албанезе посети Индия.

Преговорите за споразумението за миграцията се водеха от няколко години. От повече от един милион души, преместили се в Австралия от 2016 г. насам, почти една четвърт са от Индия. Финализираното споразумение за миграция също ще доведе до създаването на нова схема, наречена MATES (Схема за мобилност за талантливи ранни професионалисти), която е специално създадена за Индия.

Индийският премиер посочи, че двете страни също са обсъдили засилване на сътрудничеството в минното дело и критичните минерали и са постигнали напредък в създаването на австралийско-индийска работна група за зелен водород.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: