Last news in Fakti

25 Май, 2023 15:26 960 5

5000 учители в цяла Румъния на протест

  • румъния-
  • учители-
  • стачки-
  • протест-
  • заплащане-
  • образование

Демонстрантите изразяваха недоволството си, скандирайки лозунги като "Вие сте крадци" и "Срам, срам за вас"

5000 учители в цяла Румъния на протест - 1
Източник: БГНЕС

Приблизително 5000 учители от цяла Румъния се събраха днес пред сградата на Министерския съвет в Букурещ, за да протестират срещу настоящото положение. Въпреки горещото слънце, те се събраха на площад "Виктория" със знамена, чадъри, мегафони, вувузели, свирки и сирени. Демонстрантите изразяваха недоволството си, скандирайки лозунги като "Вие сте крадци" и "Срам, срам за вас". Някои от тях прикрепиха призиви на метли, предаде БТА.

Плакатите, които демонстрантите носеха, носеха послания като "Без преподаватели светът няма да има класа", "Без образование умира всяка нация", "Образованието те е направило голям човек", "Като инвестирате в образованието, инвестирате в бъдещето", "Обединени сме силни", "Остава да ни предложите пакет брашно от Европейския съюз. Учителят не е за социално подпомагане", "Заплати, увеличени с малко, няма да доведат до нищо. Системата е гнила. Учителите бягат", "Ние сме учители, не сме просяци".

Представители на Федерацията на свободните синдикати в образованието споделиха, че "днес няма да говорят, тъй като са говорили достатъчно". Те изразиха разочарование от предложенията, предоставени от правителството, и поискаха промяна в закона за образованието.

Много ученици също се присъединиха към днешния протест. Демонстрантите продължиха протеста си към сградата на парламента, където планират да продължат до 16 часа. Те настоятелно отхвърлиха предложението за прекратяване на общата стачка, която започна на 22 май.

Междувременно говорителят на изпълнителната власт Дан Карбунару даде обещание, че правителството ще увеличи заплатите на учителите. "Конкретното доказателство е, че до 15 юли ще бъде готов новият проектозакон за заплатите, така че на 1 септември исканото увеличение може да стане реалност”, заяви той.

Той отново информира, че за преподавателския и помощния учителски персонал правителството ще преведе по карти еднократна сума от 1000 леи (393 лева) през юни и още 1500 през октомври.

Отговорът на учителите на това предложение беше категорично негативен.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 16 Отговор
    И аз ако съм даскал и аз щях да протестирам, още повече, че една от задачите ми ще бъде да изджандеросам, колкото се може повече пацани на възраст 7-9 год. Това трябва да се води ДМС към заплатата.

    Коментиран от #3

  • 2 Гошо

    3 2 Отговор
    Е тия сега какво ?Румъния с бъзи крачки крачи и към Шенген и към еврозоната , пълни с пари са в Румъния нашите журналисти колко пъти го казват как там всичко по европеиски станало а при нас по азиатски било Агенти на Путин са тия
  • 3 Прав си Дончо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Особенно ако са от планината Шар, всички бих ги направил!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Те затова са по-добре от нас!

    6 2 Отговор
    Не протестират като страхливите Гъньовци в неделя, когато няма жива душа из офиси и сгради.
Новини по държави: