Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Май, 2023 16:10 1 085 20

Нараства броят на търсещите убежище в Европейския съюз

  • европейски съюз-
  • бежанци-
  • миграция-
  • мигранти

украинските кандидатстващи за убежище

Нараства броят на търсещите убежище в Европейския съюз - 1
Снимка: Shutterstock

През февруари се отчита увеличение на молбите за убежище от хора, търсещи за първи път международна закрила в страните от Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

По данни на статистическата агенция Евростат регистрираният ръст се дължи предимно на сирийци и афганистанци.

Още новини от Украйна

В ЕС са постъпили 76 505 молби за убежище от граждани на държави извън Съюза, които за първи път кандидатстват за международна закрила. Това е увеличение от 41% в сравнение с февруари 2022 г. Най-голям брой молби са подадени от граждани на Сирия, следват афганистанци, колумбийци и венецуелци.

От тези молби над 3/4 са постъпили в Германия, Испания, Франция и Италия, като 2745 са подадени от непълнолетни лица без придружител.

Както законната, така и нелегалната миграция са сред основните въпроси в дневния ред на редица европейски правителства, тъй като войните на места като Украйна и Сирия, политическото преследване и последиците от изменението на климата прогонват мнозина от родните им страни.

Евростат посочва, че броят на украинските кандидатстващи за убежище за първи път, който се увеличи от 2105 през февруари 2022 г. на 12 190 през март същата година, е спаднал до 1110 души през февруари тази година. Понижението се дължи и на факта, че много от бягащите граждани се възползват от временна закрила.

Руските граждани заемат осмо място с 2385 заявления.

Освен законните молби за убежище, Европа е изправена пред потенциален рекорден брой опити за незаконно влизане на територията ѝ през настоящата година.

По-рано този месец "Фронтекс" отчете най-големия брой неразрешени пристигания от 2016 г. насам.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    2 0 Отговор
    Не че ме интересува, ама тоя с калашника на първото фото и той ли е бежанец?

    Коментиран от #4

  • 2 Да,да

    6 1 Отговор
    Западът рухна, от него остана само лъжливият «медиен октопод»

    Al Mayadeen: От разрушения Запад остана само дезинформиращият «медиен октопод»
    Епохата на Запада свърши, от него остана само един „медиен октопод“, подвеждащ хората, пише Al Mayadeen. Време е светът да се опомни и да спре да вярва на САЩ и ЕС, които крият кървавите си престъпления срещу човечеството, и да се присъедини към източния лагер, счита авторът на статията.

    Превод от Al Mayadeen, Ливан:


    Светът вече придобива нови очертания. Западът тотално рухна и неговата епоха свърши, остана само лъжливият „медиен октопод“. ШОС ще включи половината от населението на света, а групата БРИКС вече стана икономически по-способна от Г7......."
  • 3 Никой

    3 7 Отговор
    Бих посъветвал Сирийци ,Афганистанци, Колумбийци,Венецуелци , Африканци, Суданци ,Български копейковци да поискат убежище в най богатата и стабилна икономически Руска Федерация. Където цари законност и справедливост,ниско ниво на безработица,отлични условия за труд ,високо заплащане,никаква дискриминация относно расовата,етническата и регилиозна принадлежност. Страна на мечтите ,страната на неограничените възможности,спрете да посещавате загнилия,отиващ си Запад,отидете в Руската Федерация,там ви чака рая на планетата Земя

    Коментиран от #8, #12, #16

  • 4 И той

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    е бежанец от Бахмут!
  • 5 Павел пенев

    1 1 Отговор
    Добре дошли. По късно европейците ще тръгнат към техните страни. Човекът е човек,когато е на път- казваше поета Пеньо Пенев. Съвременните неграмотници не са чували за него.

    Коментиран от #14

  • 6 ХАХАХА

    3 0 Отговор
    Днес на "Лъвов мост"видях 3 ма 18,20 годишни "инжинери ,"ходеха и оглеждаха по младите жени сигурно технически им смятат пропорциите с "инжинерната" си мисъл. Направо е наказание за хората от прилежащите улици да живеят там ,от една страна нашите "инжинери "продаващи или крадящи от другата тези. Ужас на квадрат.
  • 7 А в Руската

    1 8 Отговор
    Кочина защо не нараства броят на търсещи убежище.
    Даже и Копейкаджиите не иска да са там .
    Но иначе лаят ,слава ,слава ,слава .
    Хаха
  • 8 Да светна,

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Никой":

    В Русия има много бежанци от бившите съветски републики, които са много западнали след като ореваха орталъка за независимост , приклещени от такива "демократи " като Толупа ,но там ги наричат диктатори и окрадоха като при нас де що имаше.Така ,че Русия има много повече бежанци от ЕС.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мбуа ха ха ха ха ха

    3 5 Отговор
    2х повече руснаци бягат към ЕС от украинци. е те това е позор и резил
  • 11 пешо

    4 0 Отговор
    още търтей пристигат
  • 12 Петър

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Никой":

    Това е повелята на Осама. Той заяви и се случва, че ще превземе и унищожи Европа от вътре.
    Руснаците нямат нужда , а и няма да допусна тази работа да им се случи.
    Някой предвижда тези зависимости и опасности.
    Тези които в момента разиграват Европа и трупат неимоверно богатства в сметките си , са се приготвили в един момент да се изнесат от Европа и да я доунищожат. Който остане да му бере гайлето.

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Онзи

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Павел пенев":

    Павле, защо бежанците не отидат в Русия, Беларус, Северна Корея а все към ЕС налитат?? Ах този прогнил запад, не можахме да катурнем!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Констатирал

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Никой":

    Да, ама те за Русия не искат и да чуят! "Спрете да ходите в страна на мечтите ,страната на неограничените възможности, спрете да посещавате загнилия, отиващ си Запад, отидете в Руската Федерация", тя е още по загниваща и е пред гражданска война!!
  • 17 ЕС сам си е

    1 0 Отговор
    виновен. Кани ги, събира ги по Средиземно море да не се удавят, дават им жилище, пари, мед.обслужване и не ги пъди когато войните приключат. Нас обаче ни критикува защо не ги хващаме по границата с Турция и част от тях успяват да се доберат до тях. Не ни позволяват да ползваме оръжие за охрана на границата и да ги вкарваме в затвора за 1г по нашия закон за нелегалното ѝ преминаване. Като дойдат в ЕС се отнасят към тях като към дълго очаквани гости - веднага квартира, мед. обслужване, пари всеки месец, а те хукват по кръчми, бардаци, наркотици, искат джамии, халал, закачат жените, убиват, правят атентати, възмущават се от нашия начин на живот, не искат да работят.
  • 18 Да се оправят

    0 0 Отговор
    законите за социални помощи в страните от ЕС така, че от тях да се възползва само местното население. Дошъл някой от Сомалия и хоп - жилище, пари, кола без да работи. Щом в страната от която идва няма война - на първия самолет и да си ходи. Афганистанците например от кого бягат?

    Коментиран от #20

  • 19 ЕС трябва да

    0 0 Отговор
    изработи един списък със страните в които има войни и, че само оттам се приемат бежанци. Списъкът да се осъвременява ежемесечно и емигрантите от мирните държави да се връщат още от летището/границата щом нямат визи. Не бива да се интегрират бежанците, трябва да се отнасяме към тях като временни гости дошли да се спасят от бомбите, но с уговорката свърши ли войната - край на помощите и обратно в Родината. Това да важи особено за арабските и африкански пришълци.
  • 20 бягат

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Да се оправят":

    от режим подобен на украинския
Новини по държави: