28 Май, 2023 16:25 1 874 11

Великобритания спира албанските мигранти през Ламанша

  • великобритания -
  • албанските мигранти -
  • ламанш

Великобритания стартира информационна кампания за възпиране на вълната от албански мигранти през Ламанша

Великобритания спира албанските мигранти през Ламанша  - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Великобритания стартира информационна кампания, чиято цел е възпиране на мигрантския поток към Острова през Ламанша, предаде ДПА. Посланието на инициативата е, че хората, които се отправят на подобно пътуване, „поемат риска да бъдат задържани и отстранени“, допълва агенцията.

Министерството на вътрешните работи не даде информация за размера на средствата, необходими за финансирането на кампанията, но съобщи, че чрез нея ще се „обяснят опасностите“, на които се излагат мигрантите, пътуващи с малки лодки през Ламанша.

Кампанията ще започне в Албания идната седмица, като през август 2022 г. във „Фейсбук“ и „Инстаграм“ вече бяха пуснати съобщения на албански, които да убедят хората да не предприемат пътуването, отбелязва ДПА.

През изминалата година броят на мигрантите, прекосили Ламанша, достигна рекордно високи нива, а от началото на тази година повече от 6000 души са предприели пътуването през протока, припомня агенцията.

Според вътрешното министерство на Великобритания Албания е „безопасна и благоденстваща държава“ и много от нейните граждани „преминават през множество държави напът към Великобритания“, където при пристигането си изтъкват неправдоподобни причини за търсене на убежище.

От началото на тази година до месец март във Великобритания са получени най-много молби за убежище от албански граждани, 13 714, като 9487 от албанските мигранти са пристигнали с лодки през Ламанша, посочва ДПА.

„Организираната престъпност, свързана с мигрантите, е проблем от световен мащаб, който изисква търсене на решения на международно ниво по целия път, който мигрантите изминават от началото до края. Това включва проактивна работа в изходната точка, преди хората да тръгнат на опасни и ненужни пътувания“, каза министърът по миграцията Робърт Дженрик.

„Решени сме да спрем лодките, а кампанията, която стартира в Албания тази седмица, е само част от работата на министерството на вътрешните работи по въпроса с развенчаване на митовете за нелегалното пътуване до Обединеното кралство, разясняване какви всъщност са тези пътувания и справяне с лъжите, разпространявани от недобронамерени трафиканти на хора, които печелят от тази подла търговия."

Според Закона за нелегалната миграция, чужденците, търсещи убежище във Великобритания, които са пристигнали в страната по незаконен начин, ще бъдат депортирани в родината им или в трети страни, като например Руанда.

Освен това министрите се надяват, че чрез този закон ще бъдат намалени всекидневните разходи, възлизащи на 5,5 милиона британски лири, за настаняване на мигрантите, пристигнали в страната.

Законът, който в момента се разглежда от Камарата на лордовете, не е приет радушно от критици, сред които е и архиепископът на Кентърбъри. Според тях законът е както неприложим, така и „морално неприемлив“, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 1 Отговор
    Великобритания експулсира емигрантите в централна Африка да ги ядат лъвовете.

    Коментиран от #9

  • 2 обективен

    13 4 Отговор
    300 год. ги крадяхте , продавахте и убивахте , и сега всичко ще ви се връща !!!
  • 3 Теляк

    8 3 Отговор
    Еее, сега вече разсърдихте Дуа Липа. Няма да ви пее вече и да върти як ъз.
  • 4 бай Иван

    15 2 Отговор
    А моля Ви се сега ? Какъв е тоя расизъм, "не ги щем"?Взимайте си ги , те искат да се интегрират при Вас.
  • 5 шиптарската скам

    8 3 Отговор
    е най-вредната от всички. Тепърва ще им патят шапките от от тях. Да видят какво е сега и да помнят кога са създали фалшивата държава косово.
  • 6 Хъм

    2 2 Отговор
    "Депортирани в Руанда" !? Тези наглоcaкcи си заслужават инвазията!
  • 7 Ззззз

    3 2 Отговор
    Санкции за ингилизите! Не ги е срам! Как ще гонят мигранти, това не е евроатлантическо.
  • 8 Някой

    0 0 Отговор
    Подаряваме всички съседи от сърце хаха. Албанци, Косовци, Хървати, Сърби, Македонци и Турци хахаха и подобни. Трябва и ние да си починем от тях хахаха. Все хубави хора хахаха. Англия май добре направи, че излезе от ЕС и ако се усещат колко струват тези браво. Иначе справянето с всички туземци от цял свят е махането на Шенген. Граници, полиция, военни и изчистване на колкото се може такива. Знам какви и как могат да изгонят по нови параграфи хахаха. Положението е критично и това ще са новите войни. Това е събиращо се зло от всякъде. И тази война да спре по друг параграф, че няма жив европеец да остане благодарение на Путин, САЩ, Меркел, Шолц и подобни....
  • 9 Ердоган

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Видяхме, че на Русия границите са широко отворени, украинците с танкове минават. А мигранти защо ли не минават, а отиват в загниващия запад?
  • 10 Александър

    1 0 Отговор
    Какво ша шпрехат за индийците? Тене идват с лодки, щот няма мя сто за слоновете и свещените крави? А кой ще им мие колите? А ще платят ли за червения дъжд 1991 със съюзниците си от USA?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: