Last news in Fakti

19 Юни, 2023 05:34 1 527 2

След 5 години: Заподозреният за организатор на убийството на Хашоги се появи отново в Саудитска Арабия

  • саудитска арабия-
  • убийство-
  • хашоги-
  • заподозрян-
  • сауд ал кахтани

Сауд ал Кахтани е забелязан на кадри от видеоклипове, които бяха разпространени в социалните мрежи

След 5 години: Заподозреният за организатор на убийството на Хашоги се появи отново в Саудитска Арабия - 1
Снимка: ЕПА

Почти пет години след убийството на журналиста от "Вашингтон пост" Джамал Хашоги заподозреният за организатор на престъплението се появи отново в Саудитска Арабия, предаде ДПА.

Сауд ал Кахтани, бивш помощник на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, беше забелязан на кадри от видеоклипове, които бяха разпространени в социалните мрежи. На кадрите се вижда как той е топло посрещнат от домакините си. По непотвърдени данни Кахтани е бил на посещение при чичо си в град Джеда на брега на Червено море.

Не е ясно кога точно са записани видеоклиповете. Много наблюдатели обаче смятат, че това е първата публична поява на Кахтани, след като той премина в нелегалност след убийството на Хашоги.

Специален отряд от Рияд уби брутално Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 година, припомня ДПА. Престолонаследникът и фактически владетел на Саудитска Арабия призна, че става въпрос за убийство, но отрече да го е поръчал.

Специалният докладчик на ООН Агнес Каламард обаче стига до заключението, че има достоверни доказателства за възможна лична отговорност на престолонаследника.

Кахтани е отговарял за медийните въпроси в кралския двор и е бил уволнен в нощта, когато Рияд призна, че Хашоги е мъртъв. Не на последно място поради ролята му на близък съветник на престолонаследника, наблюдателите стигнаха до заключението, че принцът също трябва да е замесен в случая, посочва ДПА.

Според саудитската прокуратура Кахтани е бил разпитан, но не му е било повдигнато обвинение поради липса на доказателства. По време на процеса в Истанбул по делото за убийството на Хашоги през 2020 г. Кахтани бе един от двамата основни обвиняеми. Турският съд обаче изненадващо прекрати делото и прехвърли процеса в Саудитска Арабия.

Появата на Кахтани предизвика смесени реакции в социалните мрежи, като някои хора го нарекоха патриот, а други го определиха като "престъпник и убиец".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 любопитен

    6 0 Отговор
    Нещо санкциЙ?