Last news in Fakti

20 Юни, 2023 13:15 709 1

Парламентът на Финландия подкрепи Петери Орпо за премиер

  • финландия-
  • премиер-
  • сана марин-
  • петери орпо-
  • избори

На мястото на Сана Марин

Парламентът на Финландия подкрепи Петери Орпо за премиер - 1
Източник: БГНЕС

Днес, новоизбраният парламент на Финландия, гласува в подкрепа на предложението Петери Орпо, лидер на Националната коалиционна партия, да стане министър-председател на страната, съобщи "Ройтерс". Това означава край на управлението на социалдемократката Сана Марин.

Орпо ще представлява коалиция, включваща Националната коалиционна партия, националистическата партия "Финландците", Шведската народна партия на шведското малцинство и християндемократите. След изборите на 2 април те имат мнозинство в парламента.

Рика Пура, ръководител на евроскептичната партия "Финландците", ще бъде новият министър на финансите, а Елина Валтонен, заместник-лидер на Националната коалиционна партия, ще поеме воденето на Министерството на външните работи.

"Сърдечно ви благодаря за доверието", заяви Орпо пред парламента след гласуването.

Орпо се самоопределя като фискален консерватор и водеше кампания, обещавайки намаляване на бюджетния дефицит чрез съкращаване на разходите, намаляване на данъците и насърчаване на създаването на работни места в частния сектор.

Новата коалиция също ще промени имиграционната политика на страната, като цели да намали квотите за прием на бежанци, да повиши изискванията за издаване на работни визи и да затрудни получаването на гражданство за чужденци - това са ключови приоритети на партията "Финландците", предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    1 0 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки!
Новини по държави: