Last news in Fakti

5 Юли, 2023 12:17 1 668 5

В Нидерландия: Край на телефоните в час!

  • нидерландия-
  • образование-
  • телефони-
  • час-
  • деца

От 1 януари 2024 г., страната въвежда нова образователна наредба

В Нидерландия: Край на телефоните в час! - 1
Източник: Shutterstock

От 1 януари 2024 г., Нидерландия въвежда нова образователна наредба, която забранява използването на мобилни телефони, таблети и смарт часовници в класната стая. Тази идея е обсъждана от известно време и двама министри са положили значителни усилия, преди да се превърне в реалност.

Единственото изключение от забраната ще бъде направено за деца, които ползват смарт часовници по медицински причини, цитира dariknews.bg.

След влизането в сила наредбата ще претърпи безплатен пробен период от 6 месеца, за да се оцени ефективността ѝ и дали са необходими допълнителни мерки. В момента това е само наредба, но впоследствие може да се превърне в закон, приет от парламента, както посочват от министерството.

Относно въпроса за използването на телефона по време на час, училищата и родителите дълго време са провеждали дебати и споразумение бе постигнато. Вече 30% от училищата въведоха по-строги мерки през последните месеци, според Хенк Хагоорт от училищната организация VO-raad, цитиран от обществената медия NOS. Той казва: "Никой не желае разсеяни ученици в класната стая, затова мобилните телефони трябва да бъдат използвани само когато са полезни за урока и помагат на учителя."

Студентският съюз смята, че мобилният телефон става все по-неотменим инструмент за учениците, но въпреки това подкрепя въвеждането на наредбата, тъй като е уговорено, че телефонът може да бъде използван за образователни цели.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така

    6 0 Отговор
    трябва !
  • 2 ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ

    5 0 Отговор
    В Германия имам двама племенника на 7 и 10 ГОД. , и тези деца нямат телефон , и за това много четат и много знаят !!
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор
    Ау , колко НЕДЕМОКРАТИЧНО 🤔
    Нарушават правата на децата 🤔
  • 4 Хихихи..

    2 1 Отговор
    Умряла овца да съживяваш..Редът и дисциплината са Спомен.Реалността е африканци,мюсюлмани и ЛГБТ.Европа наистина е прогнила отвсякъде..
  • 5 Дърт даскал

    0 0 Отговор
    Училището трябва да развива умствените възможности на ученика. Крайно време е да се разбере, че компютърът и телефонът могат да бъдат само ПОМОЩНИ СРЕДСТВА! На всички критици препоръчвам да прочетат писмото на Умберто Еко "До моя внук" , имаго в мрежата.
Новини по държави: