Last news in Fakti

5 Юли, 2023 16:30 1 133 3

Боевете в Судан бушуват, армията се опитва да прекъсне линиите за доставки на RSF

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон-
  • дарфур-
  • цивилни-
  • убити

Армията нанася въздушни удари, докато се съобщава за тежък артилерийски огън и наземни битки в Омдурман

Боевете в Судан бушуват, армията се опитва да прекъсне линиите за доставки на RSF - 1
Снимка: Al Jazeera

Избухнаха ожесточени битки в Омдурман, град от другата страна на Нил от столицата на Судан, Хартум, докато армията се опитва да прекъсне маршрутите за доставки, използвани от нейните паравоенни съперници, за да докарат подкрепления.

Армията нанесе въздушни удари и стреля с тежка артилерия във вторник и в сряда, а в няколко части на Омдурман имаше наземни битки, разказаха свидетели.

Паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) казаха, че са свалили изтребител, а жителите публикуваха кадри, които изглежда показват как пилоти се катапултират от самолет. Няма незабавен коментар от армията.

Боевете в Судан бушуват, армията се опитва да прекъсне линиите за доставки на RSF
Снимка: Al Jazeera

Конфликтът, който избухна между армията и Силите за бърза подкрепа (RSF) на 15 април, доведе до ежедневни битки в столицата, предизвика етнически мотивирани убийства в западния регион на Дарфур и заплаши да въвлече Судан в продължителна гражданска война.

Силите за бърза подкрепа (RSF) бързо поеха контрола върху части от Хартум и доведоха допълнителни бойци от Дарфур и Кордофан, тъй като конфликтът се задълбочи. Той е прехвърлил своите подкрепления през мостове от Омдурман до Хартум и Северен Хартум, трите града, които се намират при сливането на Синия Нил и Белия Нил и съставляват по-широката столична зона.

Жителите казаха, че боевете във вторник и в сряда в Омдурман са били най-тежките от седмици и армията е отблъсквала атака на Силите за бърза подкрепа (RSF) срещу полицейска база, докато се е опитвала да овладее позиции.

Боевете в Судан бушуват, армията се опитва да прекъсне линиите за доставки на RSF
Снимка: Туитър

„В продължение на часове имаше много тежки бомбардировки, въздушни удари, артилерия и куршуми. За първи път за нас има непрекъснати удари на това ниво от всички посоки“, каза Манахел Абас, 33-годишен жител на квартал Ал-Таура в Омдурман.

Конфликтът избухна поради спорове между армията и Силите за бърза подкрепа (RSF) относно международно подкрепен план за преход към гражданско управление, четири години след свалянето на дълго управлявалия лидер Омар Ал-Башир по време на народен бунт.

Саудитска Арабия и Съединените щати сключиха няколко примирия по време на преговорите в Джеда, които бяха прекратени миналия месец, след като и двете страни непрекъснато нарушаваха примирието.

Боевете в Судан бушуват, армията се опитва да прекъсне линиите за доставки на RSF
Снимка: Туитър

В ход, който може да ескалира конфликта в Западен Судан, племенните лидери от Южен Дарфур в понеделник обявиха своята вярност към Силите за бърза подкрепа (RSF). От своя страна Силите за бърза подкрепа (RSF) произхождат от арабските милиции, които помогнаха за смазването на бунт в Дарфур след 2003 г. Оттогава се превърна в национална и официално призната сила.

Близо 2,8 милиона души са били разселени от началото на боевете, включително почти 650 000, които са преминали в съседни страни, според последните данни на ООН.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТрампЛин

    0 2 Отговор
    Защо Факти не използва истинското име на една от воюващите страни? Вагнер!

    Коментиран от #3

  • 3 Суданецът

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТрампЛин":

    Защото "Вагнер" не воюват в Судан!