8 Юли, 2023 18:43 1 421 12

Марк Рюте връчи оставката си на краля на Нидерландия

  • марк рюте-
  • нидерландия-
  • оставка-
  • премиер-
  • избори

Разединената страна се ориентира към общи избори

Марк Рюте връчи оставката си на краля на Нидерландия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нидерландският министър-председател Марк Рюте посети днес краля и му връчи оставката на своята четирипартийна коалиция, което ще означава, че разединена Нидерландия се ориентира към общи изори по-късно тази година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Крал Вилем-Александър се върна от семейна ваканция в Гърция, за да се срещне с Рюте.

Проблемът с ограничаването на миграцията, който от години тревожи страните в Европа, беше последният препъникамък, който снощи свали правителството на Рюте.

"Ние сме партията, която може да осигури мнозинство за значително ограничаване на потока от кандидати за убежище", заяви Герт Вилдерс, лидер на антиимигрантската Партия на свободата, подкрепила първата коалиция на малцинството на Рюте преди 13 години.

Опозиционните партии от левицата искат избори също за решаването на проблеми, с които според тях Рюте не е успял да се справи адекватно, като климатичните промени, недостига на жилища и бъдещето на селскостопанския отрасъл в страната.

Водачката на Социалистическата партия Лилиан Марейнисен заяви пред холандската телевизия Ен О Ес, че падането на правителството на Рюте е "добра новина за Нидерландия. Мисля, че всички почувстваха, че този кабинет е приключил. Те създадоха повече проблеми, отколкото решиха", отбеляза тя.

Въпреки разногласията между четирите партии в правителството на Рюте то ще остане на власт като служебен кабинет до сформирането на нова коалиция, но няма да приема важни нови закони.

В продължение на месеци Рюте преговаряше за пакет от мерки за намаляване на притока от нови мигранти, пристигащи в страната с население от близо 18 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карамфилчо

    24 0 Отговор
    Страхотна новина, малкото соросче заминава.
  • 2 Донки Хот и Сан Чопанса

    13 0 Отговор
    Опааа😁😁😁😁
  • 3 Сандо

    15 0 Отговор
    Ура!Шенген е в краката ни!Така му се пада на холандската спирачка.Само едно е лошо - емигрантите ще станат наши братя,без да сме го искали.
  • 4 черни дни за бяла Холандия

    11 0 Отговор
    Тази серия я гледахме вече.Тарамбуките от бившите холандски колонии ще създават много проблеми на краля.Вилем Нидерландски..Съжалявам нарконидерландчета-каквото си надробиш,това ще сърбаш
  • 5 Време е за купон

    6 0 Отговор
    Сега ше му олаби жиличката
    я на влакче
    я на голо хоро...
  • 6 Този

    8 0 Отговор
    Нацист е ляв храст.
  • 7 Начи

    5 0 Отговор
    ако съм на Краля, ще го направя метач в някой обор, да рине кравешки шоколад; да ми прекъсва лятната ваканция!!! Опс, то нямало вече крави?!
  • 8 Луд

    4 0 Отговор
    Някой хора се мислят за незаменими и велики . Тоя щлял да каже кой ще кара влака. Всичко е 2х2х1 м. х време..
  • 9 А50

    13 0 Отговор
    В Нарколандия държавата изкупува фермите, за да ги затвори и изколи добитъка. Това са решения взети от световното зло на т.н. световен икономически форум Давос. Ако хората не се замислят и реагират това чака целия ЕС на първо време. На второ време ще избият и домашния добитък на селяните които си отглеждат за собствени нужди. Такъв терор не е имало дори и по турско робство. Леберастите и демократите са несравними по тоталитаризъм и с комунистите. Утре на протест от 18:00 срещу световните терористи от НАТО и рептилите
  • 10 бай Иван

    1 0 Отговор
    Най-после. Един ог групата и.д.иоти отлетя. Дано обаче не дойде по-голям.
  • 11 Бурделезов

    2 0 Отговор
    Шенген, като пръдне гугутката, вече. Какво ще ни успиват сега любовния дует....?
  • 12 Тролоеб

    0 0 Отговор
    Бай Рюте с колелото
    гризна дървото
    Сега е ред на другия колоездач
Новини по държави: