Last news in Fakti

8 Юли, 2023 21:23 1 453 8

Стотици протестираха в Сеул срещу изхвърлянето на радиоактивна вода от Фукушима

  • рафаел гроси-
  • южна корея-
  • маае

Ръководителят на МААЕ посети Южна Корея

Стотици протестираха в Сеул срещу изхвърлянето на радиоактивна вода от Фукушима - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси се срещна днес в Сеул с южнокорейския външен министър Пак Джин, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Гроси пристигна вчера в южнокорейската столица след посещение в Япония, по време на което МААЕ одобри спорния проект за изпускане в океана на вода, използвана в авариралата през 2011 г. атомна електроцентрала.

Стотици протестиращи в центъра на Сеул днес порицаха решението на МААЕ, взето според тях след "недостатъчно" проучване, докато Гроси се срещаше с Пак Джин. Те носеха плакати с критики срещу МААЕ, които обвиняват агенцията, че е написала доклада си "под влиянието на Япония".

Гроси подчерта днес, че процесът на вземане на това решение от неговата агенция извършва "много щателно" проучване на обстоятелствата. Нито един експерт не е изразил несъгласие с финалния доклад, подчерта той.

Южнокорейски опозиционни депутати също се обявиха срещу плана на Токио, като някои от тях дори започнаха гладна стачка. Очаква се Гроси да се срещне утре с членове на опозицията в парламента. Южна Корея заяви, че "уважава" решението на МААЕ, въпреки нарастващата съпротива и протести в страната.

Японското правителство планира да изпусне в океана, след пречистването и разреждането им, около 1,33 милиона тона замърсена вода, съхранявана на площадката на електроцентралата, засегната от земетресение, цунами и ядрена авария на 11 март 2011 г. Според МААЕ този проект отговаря на международните норми за ядрена безопасност и ще има "пренебрежимо малък" ефект върху населението и околната среда.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    20 1 Отговор
    Я виж ти какви ги вършат демократичните държави с още по-демократичните си ядрени централи.А на нас тук ни надуха главите с оная АЕЦ,дето руснаците направили нещо си,пък тя,централата де,си е украинска,пък и щетите май не са това,което ни набиват в главите,ама нейсе,ние сме доверчиви лапнишарани и вярваме на нашите свободни и демократични медии.
  • 2 Гатанка

    5 0 Отговор
    Кое е това, което го няма, но постоянно намалява...
  • 3 12343211

    10 0 Отговор
    Какво производство е реактора!?

    Коментиран от #6

  • 4 Калпазанин

    7 0 Отговор
    Не, то изобщо няма да има вреда само дето рибата която ще ядът ще е мутирала като тях. Това е демократично изхвърляне на радиоактивни вода, само дето забравиха да обвинят Путин за това пак
  • 5 888888

    7 0 Отговор
    Ще ядем радиоактивна риба и ще ни поникнат по още една ръка още един крак и дълга опашка.И това е само един "пренебрежимо малък" ефект върху населението и околната среда.

    Коментиран от #7

  • 6 Сандо

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "12343211":

    Допълни и с въпроса:чия собственост е централата?Май отговорите на тези два въпроса хич няма да се харесат на сегашните ни управляващи.
  • 7 Няма да стане

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "888888":

    Просто ще измираме. За хората ракът ще е най-големия бич, до инфаркти, инсулти, деменция и т.н. изобщо няма да се доживява. Малформациите ще се увеличат драстично както и неживородените. Плодовитостта на мъжете ще спадне почти до нива до които ще е невъзможно естествено зачеване което всъщност някой има желание да контролира. Всичко върви по план, дори първоначално да не е било част от плана след правилния анализ и с палко помощ става част от плана.
  • 8 Човек

    0 3 Отговор
    Айде събраха се експертите по ядрена енергетика в този коментарник! Първо бяха вирусолози ( от тъпотия. бг), после експерти в телекомуникациите ( нали, че 5 джито), минахме после на климатолози и еколози, накрая се преквалифицираха в професори и експерти по военно дело, генерали, майори и някви бесни тактици. Наскоро чета един коментар, в който някой си обяснява за звезди и черни дупки (аз съм астроном) . Ама пълни глупости пише, ма нали Ганьо най-великия и всичко знае и разбира!
Новини по държави: