Last news in Fakti

22 Юли, 2023 08:44 2 055 4

На частичните избори във Великобритания: Победа на торите разтърси политическия живот в страната

  • великобритания-
  • частични избори

Политици и анализатори обясниха изненадващата загуба на лейбъристите със спорен план на кмета на Лондон от Лейбъристка партия Садик Хан да разшири обхвата за по-голямо данъчно облагане на най-замърсяващите автомобили

Победата на кандидата на торите в бившия избирателен район на Борис Джонсън се превърна в голямата изненада на частичните избори във Великобритания за попълване на няколко овакантени депутатски места в парламента. Но измеренията на резултатите от Ъксбридж и Южен Райслип може да се окажат много по-сериозни от очакваното и да предизвикат сътресения и обрати в британската политика, коментира БТА.

В четвъртък във Великобритания бяха произведени частични избори за попълване на три овакантени места в Камарата на общините. Съгласно мажоритарната избирателна система в Обединеното кралство при овакантяване на депутатско място се произвеждат нови избори в съответния избирателен район.

Такъв беше случаят и в Ъксбридж и Южен Райслип, бившия избирателен район на Борис Джонсън, който наскоро обяви, че се оттегля от парламента заради „Партигейт“, скандала около нерегламентираните купони в премиерската резиденция на „Даунинг стрийт 10“ по време на най-строгите затваряния на Великобритания заради пандемията от КОВИД-19.

Политици и анализатори обясниха изненадващата загуба на лейбъристите – смятани за фаворити за спечелването на този избирателен район, а и за спечелването и на следващите парламентарни избори – със спорен план на кмета на Лондон от опозиционната Лейбъристка партия Садик Хан да разшири обхвата на спорна мярка за по-голямо данъчно облагане на най-замърсяващите автомобили.

По-конкретно става дума за намерение на Хан от 29 август така наречената Зона на свръхниски вредни емисии да обхване цялата британска столица, а не само централните ѝ части, както беше досега, посочва Франс прес.

Мярката беше въведена през 2019 г. и предвижда, когато влизат в центъра, собствениците на коли, които отделят повече вредни емисии от допустимото, да плащат тол такса от 12,50 лири.

Но в условията на най-тежката криза на жизнения стандарт във Великобритания за последните 30 години подобно разширяване на зоната извън пределите на Централен Лондон предизвика недоволство в по-периферните части на града, които ще бъдат засегнати, а именно там се намира и избирателният район Ъксбридж и Южен Райслип.

Преди вота се очакваше лейбъристите да го спечелят с лекота поради масовото недоволство във Великобритания от действията на управляващите на национално равнище консерватори за справяне с кризата в икономиката, както и заради белязаното от непрекъснати скандали управление на бившия премиер Борис Джонсън.

Но кандидатът на торите в този район Стив Тъкуел се възползва от недоволството срещу разширяването на зоната, превръщайки го в основното си предизборно послание, и така постигна изненадваща победа.

„Лейбъристите загубиха тези избори единствено и само заради Садик Хан. Всички сме наясно, че в основата на поражението им е неефективният му и скъпоструващ план“, каза Тъкуел в победната си реч пред привържениците си, след като спечели вота с преднина от по-малко от 500 гласа.

Коментирайки резултатите от изборите на фона на силното недоволство, което те предизвикаха в лейбъристкия лагер заради неговия „принос“ за тях, Хан вчера защити политиката си по въпроса за разширяването на обхвата на зоната. „Това беше тежко, но необходимо решение“, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя е

    9 4 Отговор
    Пълен тапут!
  • 2 редник

    6 7 Отговор
    Да се надяваме, че новата управа на София ще се замисли и отмени забраната по-стари коли да минават през центъра през зимата!
  • 3 Въй

    0 2 Отговор
    Ъкс брич и Южен гащослип
  • 4 Сигурно

    3 0 Отговор
    Крале и кралици на Велика Британия се въртят в гробовете си.Управляващи,кметове и кметчета от индо-пакистански произход! Добра работа са свършили колонизаторите явно през вековете!
Новини по държави: