Last news in Fakti

22 Юли, 2023 09:16 5 776 79

Върви ли към разпад Белгия?

  • избори-
  • белгия-
  • крайнодясна партия

Според проучване на Politico крайнодясната партия Vlaams Belang, която се стреми към независимост на Фландрия, сега е най-голямата политическа сила в страната с около 22%

Рискът Белгия да се разпадне става все по-осезаем, пише Politico, цитиран от "Инвестор.

Страната, в която се намират висшите институции на Европейския съюз (ЕС) и централата на НАТО, отдавна има нефункциониращ национален политически живот. Тя държи световния рекорд за най-дълго време за съставяне на правителство по време на коалиционни преговори - над 500 дни.

Сега напрежението между холандоговорящата Фландрия на север и френскоговорящата Валония в южната част на страната заплашва да прерасне в по-сериозна криза.

През 2024 г. в страната трябва да се проведат избори. Според проучване на медията крайнодясната партия Vlaams Belang, която се стреми към независимост на Фландрия, сега е най-голямата политическа сила в страната с около 22% от гласовете.

Том ван Грикен, който застана начело на партията, когато е бил само на 28 години, и който е ключът към успеха ѝ, е твърд в плановете си за независимост, ако спечели вота. „Вярваме, че Белгия е насилствен брак“, коментира той пред Politico. „Ако се стигне до развод, ще го обсъдим като възрастни. Трябва да стигнем до подредено разделяне. Ако те не седнат на масата с нас, ние ще го направим едностранно“, допълва той.

За много от 12,6 млн. население на страната евентуалното ѝ разпадане ще е изненада. Споровете между фламандския север и френскоговорящия юг охладняха през последните години. Фландрия получи езиковите права и политическите компетенции, които искаше. В рамките на федералната държава Белгия регионите вече имат широки правомощия по отношение на образованието, селскостопанската политика и транспортът.

Това обаче не доведе до сериозен скок, което насърчава лидерите на Vlaams Belang да не разчитат само на политиката за независимост, за да наберат подкрепа.

В целия ЕС в последните месеци има възход на крайната десница, тъй като блокът не се справя с нелегалната миграция, бавния растеж и високата инфлация. Популистките и антисистемните партии печелят подкрепа точно в такива моменти.

Белгия е една от европейските страни, които се сблъскват с голям приток на търсещи убежище, като броят на пристигащите е подобен на броя им по времето на миграционната криза от 2015 г.

Във Фландрия миграцията се смята за грижа номер едно за избирателите, според скорошно проучване. „За Vlaams Belang миграцията е водеща тема, а това е много важно за фламандските избиратели“, коментира Николас Бутека, доцент в университета в Гент. „Това е основната причина за техния успех“, посочва той.

За Барт де Вевер, президент на фламандската националистическа партия N-VA, „същата тенденция се случва в цяла Европа в момента“. Има „вълна от огромно безпокойство“ сред гражданите, които се чувстват „икономически изоставени от собствените си елити“, коментира той пред медията.

„Колкото и несправедливо да ви се струва, крайната десница печели“, допълва той. В социологическите проучвания неговата партия N-VA сега е втората по големина във Фландрия след Vlaams Belang.

Потенциалните гласоподаватели за Vlaams Belang виждат миграцията като най-важния политически въпрос, следван от данъците и икономиката. Реформата на белгийската държава е значително по-малко важна за тях, според изследването на Politico.

Белгия е създадена по хаотичен, непланиран начин — en stoemelings, на брюкселски диалект. Грикен признава обаче, че не всеки от неговите избиратели може да бъде емоционално развълнуван от идеята за независимост на Фландрия.

„Не че хората не знаят. Това е първа точка от нашата програма. Знам обаче че никой, който е против независимостта, няма да гласува за моята партия или за N-VA“, казва още той.

Път към развода

Стратегията на Ван Грикен е партията му да стане най-голямата във Фландрия на изборите догодина, което ще му даде прерогатив да избира своя коалиционен партньор за фламандското правителство. В идеалния случай за него това би била партията N-VA.

След това фламандското правителство ще издаде декларация за суверенитет, за да принуди френскоговорящите коалиционни партньори да преговарят за края на Белгия, както съществува в момента.

Има обаче някои препятствия, дори Ван Грикен да спечели. В рамките на N-VA има ожесточено несъгласие дали да се състави правителство с Vlaams Belang. Дори N-VA да направи съдбоносната стъпка да се обедини с крайната десница, френскоговорящата страна на белгийската политика вероятно няма да се появи на масата за преговори, поне в началото.

Каквото и да се случи догодина, то ще създаде допълнителна политическа нестабилност в Белгия и това само по себе си би могло да помогне за насърчаване на каузата за независимост.

Белгийският премиер Александер де Кроо, който в момента ръководи трудна коалиция от седем партии, дойде на власт след изборите през 2019 г. Вотът беше последван от мъчително 500-дневно търсене на коалиционно споразумение и оттогава Де Кроо се затруднява да удържа управляващите партии на една и съща страница по ключови въпроси.

Отливът на подкрепа за партиите в центъра ще направи формирането на национално коалиционно правителство още по-трудно. Иван де Вадер, опитен политически репортер, написал няколко книги за белгийската политика, се опасява, че това ще създаде порочен кръг. „За мен това, което ще се случи на федерално ниво, е много по-експлозивно, защото има риск от тотална блокада на политическите институции“, коментира той.

Ван Грикен посочва обаче, че Белгия се разпада и в основата на проблема не е съществуването на фламандска партия, а това, че страната не работи. Това е и предпоставката за създаването на фламандската партия, заключава той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами...

    135 17 Отговор
    Не само Белгия а цяла Европа върви към разпад

    Коментиран от #9

  • 2 Мхм

    27 16 Отговор
    Проблема на фламандците е един да те наистина са повече като насрление но по територия Вялония е по голяма.Това което дрязни фламандците е че не могат да откъснат повече от Валония

    Коментиран от #5, #45

  • 3 Дааа

    46 2 Отговор
    Я там имало павета за наместване, а гепи груп да кандидаства за държавна поръчка. Ремонт на ремонта.
  • 4 много ясно че да

    100 7 Отговор
    всеки който е бил там знае че това ще се случи по улиците само примати почти няма бели хора като изчезнат и малкото бели кой ще издържа маймуните???
  • 5 Да знаеш

    11 11 Отговор

    До коментар #2 от "Мхм":

    Загубил си някъде запетаите!
    Или в празната ти тиква духа много вятър и ги е отвял.

    Коментиран от #53

  • 6 гост

    78 2 Отговор
    Белгия е изкуствена държава създадена по религиозен признак - католицизма. Холандци, французи и малко германци. Водещи са холандците, до като френска Валония е по пасторална. Мигрантския поток е на север, и работягите - холандци са бесни. Не може да си представите колко е мръсна вече Фландрия. За това имат принос и множеството "българи" пребиваващи там, особено в Гент!

    Коментиран от #30, #41

  • 7 2745

    27 16 Отговор
    За Белгия незнам, не съм бил там, но България със сигурност!!!!!
  • 8 на100%

    42 4 Отговор
    А Антвертпен е най-еераският град в света !!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пич

    68 9 Отговор
    Цялата стара Европа така изпростя , че вече целокупно участва в операта " Вълшебната флейта " ! Голяма свирня се задава и в Германия , и в Италия , и във Франция , Белгия , Англия - къде ли не реват либерастите !!!???
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    53 1 Отговор
    Колко е площта на Белгия , знате ли❓
    А колко е на България 😉
    А чули ли сте някой някога да казва :
    " Ние сме малка държава, от нас не зависи...." ❓

    Коментиран от #37, #79

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Аватар

    32 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    На мен не ми харесва ролята на куче пазач пред виенските порти.А колко свободен си на икономическа верига и,ако не лаеш не те и хранят за наказание.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 надарена кака

    5 7 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки,върви ли,не върви ли!

    Коментиран от #68

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 мъкаааа

    24 4 Отговор
    Ла Бельжик ще я присъединят към Францата,към отъмнялата, макаронска Франца.
  • 22 гост

    12 42 Отговор

    До коментар #17 от "Аватар":

    Предпочитам европейския свободен и достоен живот отколкото кучешкия комунистически..... Виж как живеят севернокорейците. Живях този живот един път,не искам да го живеят моите деца и внуци . Границите са отворени, живеем в Свободна Европейска България, можете да се изнесете към Северна Корея

    Коментиран от #27, #48

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дедо ви...

    41 4 Отговор
    Бай дън постави Европа на масата за разфасоване. Наскоро приетия бюджет на ЕС до 2027 г. е на изчерпване.
  • 25 Любо

    7 28 Отговор

    До коментар #23 от "Айде бе..":

    Лъжеш дърта комунистическо безгънково 😀

    Коментиран от #28, #52

  • 26 Ами да

    2 11 Отговор
    Закономерно, демокрация ще измества псевдо демокрациите по света! При първобитните псевдо демокрации като нас и при диктатурите като Русия - насилствено, с революция!
  • 27 И на кой му пука

    15 2 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    какво предпочиташ? Ходи където ти се ходи,кой те е спрял?

    Коментиран от #31

  • 28 Какъв Любо?

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Любо":

    Пиши се лаконично разлютено и глупаво п с е..
  • 29 Смех

    5 22 Отговор

    До коментар #23 от "Айде бе..":

    Сирене на Франция кога тва през въшливия комунизъм ли дето в наще магазини нямаше нищо.
  • 30 РЕАЛИСТ

    28 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Да, Белгия е изкуствена държава , създадена от Великите сили. Първо 17-ти век Англия я използва за буфер срещу Франция. През 18-ти век, пък Франция я използва за буфер срещу Прусия. През 19-ти век отново Англия я използва, като буфер срещу Германия и има неутрален статут. През 1885 дори я даряват с колония. Подаряват ѝ Конго. Имах приятелско семейство от Белгия. Казаха ми, че никой там не се чувства белгиец. Или смята , че е французин или холандец.

    Коментиран от #71, #72

  • 31 гост

    9 30 Отговор

    До коментар #27 от "И на кой му пука":

    Сега си ходя където искам по цял свят,но по време на комунистите не можеше в съседния град да ходиш . Сега българина може да почива на Сейшелите, Карибите, Мавриций......по време на комунизма всички си спомняме лятото на село при баба и дядо,а родители на ленински съботници безплатно или да развяват червени знаменца под строй като северно корейци

    Коментиран от #33, #34, #35, #49, #77

  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 3 Отговор
    Днешните ДЕМОНОкрадЦи в Белгия са били децата водени да гледат ....

    "Хора, изложени като животни в зоопарк: общо 267 мъже и жени от бившата белгийска колония Конго били наблъскани плътно един до друг в покрайнините на големия парк в брюкселското предградие Тервурен. Доведени били по разпореждане на крал Леополд Втори и изложени на показ под сламения покрив на уж автентична колиба от конгоанско село, за да бъдат разглеждани от удивената европейска публика.

    По време на Световното изложение през 1897 година покрай мъжете и жените от Конго са преминавали дневно по 40 000 посетители, за да задоволят жаждата си за сензации. "
  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 4 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    " ...Сега българина може да почива на Сейшелите, Карибите, Мавриций......"

    ДАЖЕ ЗНАЕМ И КОЙ Е ТОЗИ БЪЛГАРИН ❗
  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 5 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Това ,че
    " ... ходя където искам по цял свят,но по време на комунистите не можеше в съседния град да ходиш ..."
    го разправяй
    на тези в ЦДГ" Щастливо детство"❗

    Щото даже 30 годишните
    НЯМА ДА ТИ СЕ ВЪРЖАТ ❗

    Коментиран от #43

  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 0 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Бойко , ти ли си бе ❓
    Това с баба , дядо , филии с лютеница и мас , това с червените връзки и знаменца .... са ТВОИ лакърдии бе❗
  • 36 Гран Плас

    3 22 Отговор
    Белгия никога няма да се разпадне, има висок жизнен стандарт, това е руска пропаганда
  • 37 Бай Мук

    3 17 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А ти колко акъл имаш? Когато стигнеш стандарта на Белгия, тогава говори

    Коментиран от #42

  • 38 Следващи по разпад

    4 12 Отговор
    Русия, Македония, Босна и Херцеговина т.е. всичко скалъпено.
  • 39 Копейкин от Максуда

    1 17 Отговор
    Болшевишката пропаганда в действие
  • 40 Наблюдавай

    2 2 Отговор
    Те са лесни не да си продължиш с нашата задача основно за самите цени в магазинната мрежа на първо място трябва да болеем че има някакъв някакво намаление от 29%, 43% 25% и така нататък печени кюфте от топлата витрина за един брой 39 стотинки бира пиринско един лев и 79 стотинки розови домати 2,99 за един килограм в лева лаврак изчистен 3400 г 3 лв 4 лв една грешка за един килограм 12 лв е 69 лв свински врат без кост 7 лв и 49 стотинки.
  • 41 как не те е срам

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    да наричаш живущите в грент с български паспорти българи!!! бил съм там за малко и се почувствах ужасно гандо след като ми показаха “българския”квартал…
  • 42 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 2 Отговор

    До коментар #37 от "Бай Мук":

    "А ти колко акъл имаш? "
    Та сравняваш и искаш аз да сравнявам стандарта на
    ЕДНА ДЪРЖАВА , била тя и Белгия,
    със
    СТАНДАРТА НА ЕДИН ЧОВЕК, без значение кой е той ❗🤔❗
    А може би липсата на А-къл те води ❗
  • 43 Пурко

    2 7 Отговор

    До коментар #34 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Къде ходеше по онУЙ време?

    Коментиран от #47

  • 44 Марк Дютро

    3 1 Отговор
    Ще спечели следващите избори в Белгия
  • 45 Циник

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мхм":

    Това, което дразни фламандците е, че техните данъци хрантутят френскоговорящите мързеливци от Валония. А сега са се добавили и мързеливците от Северна Африка и Близкия Изток. Там е разковничето.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 3 Отговор

    До коментар #43 от "Пурко":

    Колегата пише, че по онУЙ време не можел да ходи до съседния град, а аз и мои роднини и познати ходихме на Слънчев бряг, ходихме в Сандански, ходихме в София, дори в Мелник съм ходил❗
    Може би не това те интересува , а пътуванията зад граница -
    ами аз съм ходил на екскурзии в Румъния, в Чехословакия, в Унгария, в Полша, в ГДР и в Австрия ❗
    Все пак ме съм бил професионален ТУРИСТ или екскурзовод, а не сме били сред богатите ❗
    Ще питаш ли в кои градове съм бил , какво съм видял или какво съм си купил ❓

    Коментиран от #55

  • 48 Яяяя

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Разкажи по-подробно , щом си живял в Сев. Корея
  • 49 Яяяяя

    9 1 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Не Българина, а мутрата
  • 50 Ако Белгия се разпадне,

    20 0 Отговор
    то ще е заради мигрантите,а не заради партия!Но сега е на мода да се плюят опозиционните партии,който печелят вота на народите,и да се плашат хората с тях! Пример-Възраждане! Толкова ги е страх от Възраждане,че ще прегазят и Закон и Конституция,за да не позволят Възраждане да управлява!Такова е нареждането на посолството!
  • 51 факуса

    5 0 Отговор
    колектива нещо взе да се фрагментира хи хи
  • 52 Сандо

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Любо":

    Човекът не лъже,има достатъчо литература за хора с повечко гънки в мозъка си.Какъвто ти явно не си.
  • 53 факуса

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да знаеш":

    кат не ви изнася,все за граматика се чоплите,информацията е по важна,а и скоро ще е американска граматика,с туй слагачество и продажност и латиница ще въведем да е удобно на посолството
  • 54 факуса

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "Факт":

    при руснака бехме 25 икономика в света по класация на оон,а сега почти 100
  • 55 Пурко

    2 4 Отговор

    До коментар #47 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Можеш в соц .страните вярно , но ако не си некакъв ,,враг на народа,, щото дядо ти е отказал да си даде нивите навремето. Имам приятел който ходеше да си копа градината с открит лист

    Коментиран от #60, #64, #65, #66, #67

  • 56 лудия

    6 0 Отговор
    Еи тези идиоти нарочно ще направят да се разпадне тази държава.Това се прави умишлено от вън.Които държи под подпечитество Холандия той иска да се докопа до Фламандия.
  • 57 Хаха хаха ха

    0 9 Отговор
    Към разпад върви РСФСР на фашиста Путлер!

    Коментиран от #61

  • 58 Урюрвкос

    3 2 Отговор
    някой имат право на свободен избор а други по малоценни нямат право така е при демокрацията
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Така така

    4 0 Отговор
    Само мога да им пожелая по бързо да се случи нека видят и почувстват как е
  • 64 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "Пурко":

    Забеляза ли Австрия❓ Тя НЕ беше соц. страна ❗И не , че не можеше , а имаше допълнителни изисквания ❗
    Сега и за тях ли ще искаш подробно да ти ги изброявам ❓
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #55 от "Пурко":

    И ка-то пи-таш за-що три-еш от-говора ❓
    ТО.ВА С ОТ.КРИТИЯ ЛИ.СТ СИ ГО ЧУ.ВАЛ , НО НЕ СИ ГО РАЗ.БРАЛ ❗
    ИСКА.ШЕ СЕ ЗА ГРАНИЧН.И ЗОНИ 1 и 2 ❗
    НЕ СЕ ИСКАШЕ ЗА ПЛЕВЕН ИЛИ СЕЛАТА ОКОЛО НЕГО ❗
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Ник.а

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "надарена кака":

    Е кво си се разписала тогава? Или колкото да покажеш колко си т...
  • 69 Бай лой

    2 4 Отговор

    До коментар #67 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Сигурно заради промития си мозък,ако се нарича така айряна в тиквата ти си забравил една подробност - жителството. Живееш във Враца, ако нямаш жителство не можеш да работиш в Стара Загора, примерно. За празните комунистически магазини няма смисъл да се спори,и разправяй на котката си,че свободно е могъл някой да ходи в Австрия по време на диктатурата в България

    Коментиран от #75

  • 70 Величко

    3 0 Отговор
    Дааа... , Белгия е нашия идеал ! Е , и какво ще стане с нашия идеал , ако се разпадне нашия идеал ? ! Бога ми , не ме оставяите без идеал ! Няма да го понеса !
  • 71 Мито

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "РЕАЛИСТ":

    Макар че говорят един език, има разлика между холандец и фламандец . Първият е протестант втория католик. Също така никой валонец не се чувства французин, макар да говорят френски.
    Това е все едно да кажеш че австриеца е германец.... Или по-лошо че македомеца е българин, 😄😄😄
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Том ван Грикен

    9 0 Отговор
    е представител на профашистката Вландерс беланг, Гледал съм тяхно предаване, приличат на хитлерюгент само дето не носят кафяви ризи.
    Мислят се за по-велики от техните съграждани валонците. Причината е че са комплексари. Не С забравили предвоенните бедни години, когато гладни и ходеха да работят в Шарлероа на богатите френски и валонски фабрикант. Били са дискриминирани от френскоговорищите и сега искат реванш, тъй като ролите се обърнаха - бизнеса е във фландрия а Валония е все по бедна

    Коментиран от #74

  • 74 Мито

    10 0 Отговор

    До коментар #73 от "Том ван Грикен":

    този същият ми прилича на оня шарлатанин Фарадж, дето подхлъзна Англия с брекзита.
    Сега реват и пак искат в ЕС.
    И в Холандия имаше един такъв, но като видяха колко е "успешен" брекзита млъкнаха и не се чуха повече.
  • 75 Реплика

    6 0 Отговор

    До коментар #69 от "Бай лой":

    За времето,за което пишете,във Враца,а и не само там,имаше поминък за хората.Не се е налагало преместване,за да си намериш работа.След т.н.масова приватизация и унищожаването на работни места се наложи хората да мигрират в търсене на препитание.Не е добре,когато махалото отива в двете крайности.
  • 76 УЙКО КАЛЕКО

    5 0 Отговор
    ПУТИН БЕШЕ ПРЕДУПРЕДИЛ КОГАТО САЩ ПРИЗНАХА КОСОВО,ЧЕ СЕПАРАТИСТКИТЕ ТЕНДЕНЦИИ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ. И ИЗЛЕЗЕ ПРАВ.ПРИМЕРИ;.КАТАЛУНИЯ ДОНЕЦК ЛУГАНСК,ПРИДНЕСТРОВИЕ,А СЕГА И ЗА КАПАК БЕЛГИЯ СЪРЦЕТО НА ЕС.

    Коментиран от #78

  • 77 Гошо

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Явно, не си живял по онова време,нещо си чул, нещо коментар си прочел ,но не си живял тогава /съзнателно, физически може и да си/ А и да ти кажа -комунизъм нямаше имаше социализъм било развит ,било зрял ,но социализъм , комунизъм не
  • 78 Джуджака с двата крака

    4 3 Отговор

    До коментар #76 от "УЙКО КАЛЕКО":

    За Путин знаем, уйко. Това му е мечтата. Много малки и слаби държавички. Схемата е ясна- референдум и руската армия отива да ги освободи. Номерът може да мине в Украйна и Грузия но другаде едва ли
  • 79 либерал с чалма

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    По Европейските стандарти България е средноголяма по размери държава. Другото е ясно как ни го пробутват.
Новини по държави: