26 Юли, 2023 08:25 971 4

Вучич предупреди: Ще има последствия, ако нещо се случи на сърбите в Косово

  • сърбия-
  • вучич-
  • косово-
  • сърби-
  • последици

Сръбският президент подчерта, че има информация за малтретиране на арестуваните сърби

Вучич предупреди: Ще има последствия, ако нещо се случи на сърбите в Косово - 1
Източник: БГНЕС

Президентът на Сърбия, Александър Вучич, изрази загриженост за положението на сръбското население в северната част на Косово и поиска помощ от международната общност по този въпрос. Той намекна, че косовското правителство не иска да организира предсрочни избори в северните общини със сръбско мнозинство - Северна Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин Поток.

Вучич подчерта, че има информация за малтретиране на арестуваните сърби в Косово и призова за тяхното освобождаване, тъй като състоянието им е тревожно. Той предупреди, че ако не бъдат предприети необходимите стъпки за защита на сръбското население, може да последват непредвидими последствия.

Според Вучич, вицепремиерът на Косово, Бесник Бислими, постави условие за провеждането на изборите в северните общини, а именно вдигане на санкциите от Европейския съюз. Това, според президента на Сърбия, подчертава, че косовските власти не желаят избори в региона, а насочват усилията си към преследване и тормоз на сръбското население.

Правителството на Косово се съгласило да направи публично изявление в подкрепа на провеждането на предсрочни избори в северните общини със сръбско мнозинство след края на летния сезон, което може да помогне за разрешаването на напрежението и създаването на по-справедливи условия в региона, цитира dariknews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    3 2 Отговор
    Не, няма. Аз управлявам 1 милиард неумни западни гои.
  • 2 Тъй тъй

    10 3 Отговор
    сърбета. Да видите какво им е на българите в РСМ, където подстрекавате макетата към геноцид.
  • 3 Албанец ама реалиста моля

    6 1 Отговор
    За сажеление свикнали сме постоянно този господин само да се изплаква и да обвинявяа другия-Курти.
    Искам да каже че сърбите на Косово имат повече свобода отколкото самите сърби въф майка Сърбия, казвам го това затощо ,
    Сърбите на Косово могат да изразяват своите политически виждания свободно без да се линчуват после,не плащат Ток,вода,и други общински такси.Имат 24/7 четири ТВ канала на сърпски език.
    Ако искат да работят то има много сводни места итн.....
    Вчера са постъпили на дължност нещата генерация полицаи ,ОД които 75 са ОД малцинствата а 45 са сърби.Познай режима на въпросния господин е започнало да ги атакува по разни социални медии и даже им публикува снимки адреси и прочим,със закани да ще ги бият, убиват ,ще им запалят къщите итн.
    А на друга страна явно уж е загрижен за тяхния живот.
    Няма да има мир и спокойствие на балканите докогато този ученик на
    Милошевич е на власт заедно със своите подрженици.
  • 4 Този копира 1/1 Путин

    2 0 Отговор
    Същата риторика, същите заплахи.......Да видим ще посмее ли да направи нещо с Косово, така както го направи неговия ментор в Украйна!
Новини по държави: