Last news in Fakti

5 Ноември, 2013 19:09 1 271 0

Хърватски град забрани надписите на кирилица

  • вуковар-
  • сръбски-
  • кирилица-
  • латиница-
  • хърватска

Сръбското малцинство може да търси правата си в съда в Хага

Градският съвет на Вуковар в източната част на Хърватска взе решение да обяви хърватския с изписване на латиница за единствения официален език в града, съобщи телевизия HRT, цитирана от Lenta.ru.

Поправките в градския устав били предизвикани от вълната от възмущение сред местните жители заради появата из града на надписи и табели на сръбски език с изписване на кирилица. Според тях подобни надписи обиждали паметта на жертвите от войната срещу Югославия.

Преди приемането на тези промени местната власт нямала законно основание да откаже на сърбите да слагат кирилски надписи заради европейската Харта за езиците на етническите малцинства, подписана и от Хърватия. Във Вуковар сърбите са именно етническо малцинство.

Промените в градския устав обаче ще позволят на Съвета да заобиколи изискването на Хартата и да изключи сръбския език от обществено ползване. Местните сърби обаче имат право да се оплачат за нарушаването на техните права пред Европейския съд в Хага.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: