Last news in Fakti

8 Ноември, 2013 17:44 945 1

Референдум за еднополовите бракове в Хърватия

  • хърватия-
  • бракове-
  • референдум

Правителството на страната реши гласуването да се проведе на 1 декември

Референдум за еднополовите бракове в Хърватия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гражданите на Хърватия ще гласуват на референдум, за да решат съдбата на браковете между партньори от един и същ пол, съобщава Ей Би Си.

Това беше решено след гласуване на народните представители в парламента на страната. Денят, в който ще се проведе реферндумът, е 1 декември. Въпросът, на който ще отговарят хърватските граждани, гласи: „Смятате ли, че бракът е съюз, сключен между мъж и жена?“. Ако мнозинството от гласуващите отговори положително на въпроса, то в конституцията на страната ще бъдат внесени изменения, определящи брака единствено като „съюз между мъж и жена“. Сега там няма изрично определение за брака, което може да отвори вратички в тълкуването.

Решението стана факт, след като местно консервативно движение успя да събере 700 000 подписа в подкрепа на организирането на референдума. Това веднага срещна отпора на различни правозащитни групи, определящи гласуването като посегателство срещу основни човешки права.

Спорът относно гей браковете отдавна разцепва хърватското общество. Това стана, след като управляващото страната лявоцентристко правителство предприе първи стъпки към узаконяването на еднополовите брачни съюзи. Това обаче не бе посрещнато добре от католическото и силно религиозно население на най-новата страна членка на ЕС, като референдумът се възприема като най-правилното решение на въпроса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 1 Отговор
    Не знам, да си педружка според мен не е голяма гордост.
Новини по държави: