Last news in Fakti

1 Септември, 2023 04:54 1 148 4

Четирима финландци планирали расово мотивирани нападения с използване на 3D принтирани оръжия

  • финландия-
  • обвинения-
  • нападения-
  • оръжие

Те са официално обвинени от прокуратурата

Прокуратурата във Финландия днес повдигна обвинения срещу четирима финландци от радикализирана местна група, че са планирали на нападения срещу мигранти, критична инфраструктура и хора, които смятали за свои политически опоненти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА, като се позова на местните власти.

Полицията съобщи, че мъжете са заподозрени и в производство на оръжия чрез триизмерен (3D) печат, като това било част от подготовката за расово мотивиран въоръжен конфликт във Финландия.

На трима от мъжете са повдигнати обвинения в тероризъм заради производството на огнестрелни оръжия и обучение за тяхната употреба.

По информация от финландската обществена телевизия четиримата изповядват неонацистка идеология, по-специално концепцията за акселерационизма, която е маргинална философия, насърчаваща масовото насилие, за да подхрани разпадането на обществото, и е предпочитана от белите супремасисти.

"Предполага се, че въз основа на расистките си убеждения обвиняемите са се подготвяли за въоръжен конфликт между групи от населението, в който да бъдат убити хора и да бъдат подкопани структурите на обществото чрез нападения с използване на самоделно огнестрелно оръжие", се казва в изявление на Юка Рапе, заместник-държавен прокурор в Националната прокуратура на Финландия.

Предварителното разследване е показало, че дейността на обвиняемите не е достигнала до ниво на подготовка за конкретен терористичен акт, добави прокуратурата.

Според финландската полиция четиримата мъже са заподозрени в събиране на информация за идеологически противници и сдружения - включително поддръжници на леви политики - и планиране на въоръжени нападения срещу тях. Те също така са планирали нападения срещу ключова гражданска инфраструктура, като електропреносни мрежи и железопътни линии.

Мъжете са обвинени и в притежание на огнестрелно оръжие и престъпления, свързани с наркотици, за които се смята, че не са свързани с терористичния заговор.

Обвиняемите, един от които остава в ареста, не са се признали за виновни по повечето от обвиненията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циник

    7 2 Отговор
    Европейски ценности в действие.
  • 2 Северина

    5 0 Отговор
    Измислената карта с расизма за да заблудят и разсеят овчиците, докато ги стрижат с "любов". Какви конфликти на расова основа? Между шведско говорящи и финландци? ;)
  • 3 Нормално

    4 1 Отговор
    "Обвиняемите, един от които остава в ареста, не са се признали за виновни по повечето от обвиненията."

    Какво от това? На кой му пука? Важното е да се сътвори тази статийка!
    И че оная с двете майки нахендри Финландия в НАТО, за да натрием носа на Путин заради "непредизвиканото пълномащабно" в демократична Украйна,
  • 4 Дойче веле

    0 0 Отговор
    Путин е виновен!
Новини по държави: