4 Септември, 2023 12:51 1 925 5

Светът навлезе в нова ера на безпрецедентни предизвикателства и драматични промени

  • казахстан-
  • икономика-
  • политика-
  • реформи

Токаев: Днес се случват фундаментални промени в световната икономика и международното разделение на труда

Светът навлезе в нова ера на безпрецедентни предизвикателства и драматични промени - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 1 септември 2023 г. президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев на съвместно заседание на камарите на парламента отправи послание към народа на Казахстан на тема „Икономическият курс на справедлив Казахстан“.

В началото на речта си Токаев се спря на политическите реформи, които се провеждат в страната. Той отбеляза, че формулата „Силен президент – влиятелен парламент – отговорно правителство“ е още по-вкоренена в управлението на страната. Направени са важни стъпки в областта на защитата на правата на човека. Също така се извършва мащабна реформа, насочена към осигуряване на върховенството на закона и справедливост.

Както е убеден президентът, за да се превърне Казахстан наистина в развита държава, е необходимо да се съчетаят политическите реформи с дълбоки и всеобхватни социално-икономически трансформации. „Въпреки трудната геополитическа обстановка страната ни запазва положителна тенденция по всички основни показатели на икономическото развитие. През 2022 г. БВП на Казахстан възлиза на 104 трилиона тенге. Привлечени са рекордните 28 млрд. USD преки чуждестранни инвестиции. Външнотърговският оборот също достигна рекордно ниво - 136 млрд. USD, от които 84 млрд. USD са износ. Стълбът на стабилността на нашата икономика - външните резерви, се доближи до 100 млрд. USD. Повечето държави обаче също не стоят на едно място. Днес се случват фундаментални промени в световната икономика и международното разделение на труда. Технологичната надпревара набира скорост, конкуренцията за ресурси се засилва навсякъде. Проблемите на изменението на климата, продоволствената сигурност и устойчивото демографско развитие станаха изключително актуални теми. Накратко, човечеството навлезе в друга ера на безпрецедентни предизвикателства и драматични промени. В такъв важен период имаме всички възможности за мощен икономически пробив. За да направим това, ние трябва постепенно, но твърдо и решително да преминем към нов икономически модел, който се ръководи не от абстрактни постижения, а от реално подобряване на живота на гражданите“, каза Касим-Жомарт Токаев.

В своето обръщение президентът на Казахстан постави конкретни задачи пред правителството за подкрепа на промишлеността и минната индустрия, военно-промишления комплекс, селското стопанство, енергетиката, транспорта и логистиката, финансите, ИТ и цифровизацията, водните ресурси, креативната индустрия, както и малкия и среден бизнес. Той обяви и редица важни инициативи за намаляване на влиянието на държавата върху икономиката, демонополизиране на икономиката, преразглеждане на макроикономическата политика, реформиране на данъчната и бюджетната политика, както и системата за административно управление.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    Благодарение на кого????
  • 2 Ами да

    9 2 Отговор
    Да, обаче, най - големите и значими промени, които предстоят в света ще бъдат в развитието на политическите системи и управлението! Възможностите на сегашните са вече изчерпани! За това още никой не говори! Ще видите след войната в Украйна!

    Коментиран от #5

  • 3 Ако искате вярвайте

    4 1 Отговор
    САЩ и Русия работят в забележителен синхрон.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТрампЛин

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ами да":

    Знаем знаем! От кога ги чакаме тези промени….КПСС ли пак ще ни ги сервира? Този загнил Капитализъм от кога го чакаме да се скапе, а той все по-сладък става! Като мушмул.