Last news in Fakti

12 Ноември, 2013 13:43 1 286 0

Националисти нападнаха руското посолство във Варшава

  • варшава-
  • руското посолство-
  • марш-
  • националисти-
  • безредици-
  • подпалиха-
  • изгориха

Москва иска официално извинение и обезщетение от полските власти

Националисти нападнаха руското посолство във Варшава - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ежегодният националистически марш по случай Деня на независимостта на Полша снощи прерасна в безредици и стълкновения с полицията в столицата Варшава, съобщи Newsru. Демонстрантите подпалиха полицейска будка на охраната на руското посолство, изгориха руското знаме, хвърляха камъни и бутилки с „коктейли Молотов“ по сградата и се опитаха да прескочат оградата й, а на Площада на Спасителя унищожиха цветната инсталация „Дъга“, която се приема за символ на толерантността.

Освен това националистите нападнаха митинг на левицата, устроиха погроми над множество автомобили в центъра на столицата, атакуваха и пазителите на реда, които бяха принудени да използват сълзотворен газ и гумени куршуми срещу тях.

Пострадали са и разположените близо по руското посолство търговско представителство на Русия и Руският център за наука и култура. Според полския тв канал TVN24, в стълкновенията са ранени 19 участници в шествието (14 от тях са хоспитализирани), както и 12 полицейски служители.  72-ма души са арестувани, като трима от тях са заподозрени за подпалването на будката на охраната на посолството, а един – за изгарянето на арката-инсталация „Дъга“.

Според организаторите от крайната десница, в шествията са участвали около 50 000 души, но столичният кмет реши да прекъсне демонстрациите преди края им поради възникналите конфликти и безредици. 

Министерството на външните работи на Руската федерация днес поиска официално извинение от полските власти, както и овъзмездяване заради щетите, причинени от вчерашните „безчинства“ около посолството. В изявление на ведомството се казва, че работата на посолството е била блокирана в продължение на няколко часа и това е нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, а в същото време действията на полицията са неефективни и ненавременни.

От Москва искат от полските власти да се вземат всички мерки за осигуряване безопасността и нормалното функциониране на всички дипломатически представителства на Русия в Полша, строго наказание за виновните и недопускане на подобни провокации в бъдеще.

От влиятелен член на Евросъюза този скандал праща Полша в категорията на страните от третия свят и ако не пряко, той е косвено иницииран от господата от партията на Ярослав Качински, коментира пред ИТАР-ТАСС руският дипломат Михаил Маргелов.

Управляващите в Полша в интерес на истината осъдиха действията на националистите. Премиерът Доналд Туск заяви, че безредиците в Деня на независимостта развалят репутацията на страната.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания