Last news in Fakti

10 Септември, 2023 17:37 1 678 15

Тайван призовава за включване в ООН и възпиране на авторитарната агресия и експанзионизъм

  • тайван-
  • китай-
  • експанзионизъм-
  • агресия-
  • свобода-
  • суверенитет-
  • мир-
  • полупроводници-
  • чипове-
  • вериги за доставки-
  • икономика-
  • оон-
  • резолюция 2758-
  • общо събрание на оон-
  • народноосвободителната армия-
  • заплахи-
  • война-
  • тайвански проток-
  • права на човека-
  • върховенство на закона-
  • демокрация

Официално изявление на посланика на Тайван в Гърция

Представителството на Тайван в Гърция заяви категорично, че резолюция 2758 на Общото събрание на ООН от 1971 г. не дава право на Китай да представлява Тайван или която и да е друга страна в системата на ООН, нито поставя под въпрос суверенитета на Тайван.

Изявлението на посланика на Тайван в Гърция Шърман Куо бе адресирано до редакторския екип на Fakti.bg и призовава за задълбочаване на сътрудничеството между България и Тайван.

"Уважаеми, редакторе

По отношение на въпроса за статута на Тайван, бих искал да споделя с Вас някои положения. С настоящото потвърждавам отново, че Република Китай (Тайван) е суверенна, независима държава. Тайван и Китай не са подчинена една на друга страни. Това е факт от историята.

Тайван е напълно функционираща демокрация с конституция и демократично избрани лидери. През последните седем десетилетия неговата политическа система е узряла и е напълно различна от комунистически Китай. Икономическият и политически растеж на Тайван е забележителен. Той е една от големите икономики в Азия и лидер в световната полупроводникова индустрия.

След като Общото събрани на ООН прие резолюция 2758 през ноември 1971 г. за признаване на КНР като единствен законен представител на Китай в ООН, Тайван обяви оттеглянето си от организацията. Оттогава Тайван не може да участва в системите на ООН като държава-членка.

Резолюцията засяга само представителството на Китай в ООН. Той не дава правно разрешение на КНР да представлява Тайван или друга страна в ООН, нито посочва, че Тайван е част от КНР. Следователно тази резолюция не решава въпроса за участието на страната в ООН. В действителност „принципът един Китай“, застъпен едностранно от китайското правителство, представлява явен опит за анексиране на Тайван под претекст на закона.

През последните седем десетилетия Корейската война, Китайско-индийската война и Китайско-виетнамската война са свидетелство за военната агресия на Китай. Демонстрацията на сила на Китайската народноосвободителна армия в Тайванския пролив, след посещението на Нанси Пелоси в Тайпе и посещението на президента Цай Ин-уен и вицепрезидентът Лай Чинг-те в Латинска Америка, оставя много малко на въображението относно намерението си спрямо Тайван, Китай се опитва да рутинизира действията си в опит да разруши дългосрочното статукво в пролива.

Тайван стои на първа линия, когато става въпрос за защита на свободата и демокрацията от авторитарната експанзия на Китай. Проучванията показват, че 87 процента от тайванците не искат да бъдат контролирани от Китай, а 73 процента са готови да вземат оръжие, за да се защитят.

Бих посочил неоспоримото значение на Тайван в световната икономика като източник на 60% от световните полупроводници и 90% от чиповете от висок клас, както и опасностите, които всяка атака срещу него крие за глобалните вериги за доставки.

ООН публикува доклад за отношенията на Китай към уйгурите, в който се посочва, че престъпленията срещу човечеството и сериозните нарушения на правата на човека са извършени под прикритието на антитероризма. Докладите показват, че милиони хора в Синдзян са били задържани в центрове за „превъзпитание“.

Това е сравнимо с индикациите на бившия китайски посланик във Франция Лу Шайе, че тайванците ще бъдат „превъзпитани“, ако нацията се обедини с Китай. Съдбата на 23,5 милиона тайванци вероятно ще бъде подобна на 25-те милиона жители на Синдзян. От чисто хуманитарна гледна точка Тайван трябва да бъде приет като член на ООН.

Както американският секретар Антъни Блинкен каза в свое изявление, „Тайван се превърна в история на демократичния успех. Неговият модел подкрепя прозрачността, зачитането на човешките права и върховенството на закона – ценности, които са в съответствие с тези на Обединените нации (ООН)“. Тайван е от решаващо значение за глобалната високотехнологична икономика и е хъб за пътувания, култура и образование. Тайван е ценен партньор и доверен приятел. Смисленото участие на Тайван в системата на ООН не е политически, а прагматичен въпрос.

Време е България и Тайван да засилят сътрудничеството на всички фронтове, за да гарантират, че Тайван ще получи статута, достойнството и справедливостта, които заслужава като прогресивна нация."


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вовата съм

    10 19 Отговор
    Абе той Си се подготвя и сега има пресен пример с Окраината. Няма да има подобни грешки и да ви бави толкова
  • 2 българина

    11 17 Отговор
    китай закъснява много с тайван, трябваше да е влязъл вече

    Коментиран от #4, #6

  • 3 да де

    13 16 Отговор
    Само дето Президент Никсън при посещението си в Китай официално заявява, че Тайван е част от Китай.

    Коментиран от #11

  • 4 Вовата съм

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "българина":

    Ако го напрявт сега ще сринат борсите и ще вкарат света в рецесия поне 5 години. Нямат интерес от такъв сценарий в момента
  • 5 касапинъ

    9 15 Отговор
    Колко от малоумните прозападни дебили в Тайван си мислят, че ще останат живи, ако се пролее Киайска кръв според желаниято на Сащ на които са слуги. Всички до един ще бъдат екзекутирани по Китайски – направо по улиците а за висшите ще бъде приложено Китайското смърт от хиляди прорязвания.

    Коментиран от #9

  • 6 По-българин, ама не глупав

    13 11 Отговор

    До коментар #2 от "българина":

    Яяяя, тролче на хоризонта. Хваща пътя за Китай и да те няма. Може и при Путин. Където ще се чувстваш най-добре. Пък дано и теб те "превъзпитат" малко, за да видим каква песен ще пееш после
  • 7 Растежът на Китай спира.

    18 7 Отговор
    Индия се възправя. Икономиката раждаемостта и имотния спукан балон са фактори, които ще раздрусат изоснови властта на ККП. Съответни Си като Путлер, Хитлер, Садам и т.н. диктатори, в момента, в който видят вътрешен зор и започват война. Тя винаги води до краха им. И не, не от САЩ и Тайван, Китай с претенциите си застрашава довчерашни приятели като Виетнам, Лаос, Камбоджа, Тайланд, за Индия и Филипините не споменавам даже.
    Ама иначе тук дрончетата сте големи разбирачи ..

    Коментиран от #15

  • 8 12343211

    3 12 Отговор
    Защо студентите им не се връщат, а остават там където са завършили?!

    Коментиран от #10

  • 9 Ти Тайван не си го и помирисал,

    16 7 Отговор

    До коментар #5 от "касапинъ":

    но обиждаш едно от най-развитите социално и икономически общества в света?!?
    Е, толкова си можете русофилите с IQто си, съизмеримо с температуратав хладилник?
  • 10 Повечето им студенти завършват в Тайван

    18 2 Отговор

    До коментар #8 от "12343211":

    и си остават там? Ти пак не разбра какво си прочел, безаналогови мислителю.

    Коментиран от #14

  • 11 факуса

    3 14 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    те сащисаните никога не спазват договореното и казаното,зависи как им е угодно на демокрацията
  • 12 Осъзнаването на

    4 10 Отговор
    Тайван вече е в сила. А осъзнаването е как ще бъдат похарчени като Украйна на която вече според британски полковник времето изтича. Така е когато си наивник свършваш по този начин.

    Коментиран от #13

  • 13 Кърсердарят

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Осъзнаването на":

    Само осъзнаването на опериране от разум русофили, никога няма да се състои. Къде и изтича времето на Украйна, при положение че ВСУ бавно и безпощадно настъпва на южния фронт, а запада приготвя все нови и нови пакети с високотехнологично оръжие.
    За Тайван, ако китаеца посмее да нападне, такава хурка ще изяде, че фияското през Опиумните войни, ще му се стори детска приказка.
  • 14 12343211

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Повечето им студенти завършват в Тайван":

    Имаше статия преди няколко дена за това!
    Явно не следиш.
  • 15 Анджело

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Растежът на Китай спира.":

    Абе ти добре ли си?
    Ходил ли си някога в Китай и Индия? Да сравняваш Индия и Китай е все едно да сравняваш Столипиново с центъра на Пловдив. Хитлер, Саддам, ....каква каша е главата ти. Има медикаменти разни да ти кажа...