Last news in Fakti

14 Септември, 2023 11:43 4 128 5

Кризисна ситуация в засегнатите от наводненията райони в Гърция

  • гърция-
  • наводнения-
  • криза-
  • животни-
  • жертви-
  • зараза

Водните нива остават високи

Кризисна ситуация в засегнатите от наводненията райони в Гърция - 1
Източник: БГНЕС

В засегнатите от наводненията райони на Тесалия в Централна Гърция, водните нива остават високи, а гръцките власти продължават усилията си за отваряне на пътните маршрути и за откриване на мъртви животни, които представляват опасност за общественото здраве, съобщи гръцката телевизия "Скай".

Счита се, че повече от 110 хиляди животни и птици са загинали, и основната грижа на властите е да ги кремират или заровят незабавно, за да се предотврати разпространението на заразни болести.

Ситуацията с пътната мрежа се подобрява в Лариса, Кардица и Трикала, където всички основни пътища са отворени, с изключение на връзката между Трикала и Лариса. Въпреки това магистрала Атина-Солун остава затворена за пореден ден, а състоянието на железопътната мрежа също предизвиква проблеми. Селата в общините Килелер, Агия и Фаркадона остават недостъпни, предаде БТА.

Селското стопанство и фермите в селата около Кардица са засегнати, нивата и животновъдните ферми са затрупани от кал, а реките в Лариса напомнят тресавище, съобщава "Скай".

Проблемите с водоподаването продължават, и водата остава негодна за пиене, което води до увеличение на случаите на гастроентерит. През последните два дни са приети 1396 души с различни здравословни проблеми, от които 48 с гастроентерит.

Пожарната служба получи 11 735 сигнала за изпомпване на вода и отстраняване на дървета, и извърши общо 4594 спасителни операции, от които 807 по въздух.

Усилията продължават и за овладяване на водите от прелялата река Пеней край Лариса. Съществува и опасност от преливане на езеро Карла край Волос, където нивото на водата нараства тревожно. Кметът на община Килелер, Танасис Насиакопулос, предупреди, че ако водата се покачи още 60 см, езерото ще наводни село Сотирио.

Средиземноморският циклон "Даниел" остави огромни материални и инфраструктурни щети, отне живота на 15 души в Гърция и остави стотици други без домове, храна и вода.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: