14 Септември, 2023 15:30 1 692 15

Мигрантска вълна: Италианският остров Лампедуза достига своите предели

  • италия-
  • лампедуза-
  • мигранти-
  • остров

Броят на мигрантите, пристигащи на малкия италиански остров, е поразително голям

Мигрантска вълна: Италианският остров Лампедуза достига своите предели  - 1
Източник: БГНЕС

Кметът на Лампедуза заяви днес, че броят на мигрантите, пристигащи на малкия италиански остров, е поразително голям, след като само през последните два дни пристигнаха лодки от Северна Африка с хиляди хора.

Лампедуза се намира в Средиземно море между Тунис, Малта и по-големия италиански остров Сицилия и е първата спирка за голяма част от мигрантите, които се опитват да достигнат Европейския съюз.

"През последните 48 часа около 7000 души пристигнаха в Лампедуза, която винаги ги е посрещала с отворени обятия", заяви кметът на едноименната община Филипо Манино пред италианското радио "Ар Ти Ел 102.5" (RTL 102.5). "Сега обаче сме достигнали точката, от която няма връщане назад, и островът е в криза", каза той.

Населението на острова е само малко над 6000 души, отбелязва Ройтерс.

Стотици мигранти са били прехвърлени през нощта с ферибот в Порто Емпедокле на остров Сицилия, където са били посрещнати от доброволци, раздаващи храна.

Пристигащите представляват сериозно главоболие за дясното правителство на Джорджа Мелони, което дойде на власт през октомври миналата година с обещанието да се бори с нелегалната имиграция.

Мелони се стреми да подобри връзките си с Тунис, откъдето сега отплават повечето лодки, а през юли Тунис и Европейският съюз подписаха договор, целящ намаляването на мигрантските потоци.

Говорител на италианското външно министерство не направи коментар, когато бе запитан защо сделката, по която ЕС обеща 1 милиард евро за подпомагане на изпадналата в тежко положение икономика на Тунис, не дава резултати по отношение на миграцията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 докато умните са наумуват лудите

    11 1 Отговор
    благодарение на кировите и боковите поклонници и тук се увеличават и ще ни превземат когато запада тракне резето за тях ама наивните пак да си ги преизбират
  • 2 МинОвач

    19 0 Отговор
    След като ги посрещат с отворени обятия да им берат грижата , евролидерите не можаха да проумеят че тези не идват да слугуват без пари като източно европейците а просто ще лежат на хранилка. За Германия има данни че по-малко от 0,5% "инженери" са интегрирани и започнали работа.. Кому е изгодно цялата тази работа е непонятно да се разбере но със сигурност не е добре за тези които плащат данъци.....
  • 3 Кадафи съм, отгоре гледам

    18 0 Отговор
    Липсвам ли ви?
  • 4 Защото Италия е в Шенген

    12 0 Отговор
    Сигурни ли сте че искаме в шенген?
  • 5 Наско

    11 0 Отговор
    Да се извади от Шенген Италия. Такава външна граница не ни трябва.
  • 6 Соваж бейби

    6 0 Отговор
    После да не се чудят защо в морето или океана имало риби подобни на пирани /лаб.версия/.Из между тези хора има и човеци които си намират работа ,голямата част калпазани се утроява всеки ден ?как си я мислят ,това не като проблема с бездомните кучета и котки да вкараш малко виетнамци... и ти оправят проблема ,даже пари за каст..ция и ваксини не плаща държавата не им търси хора да ги осиновяват ,месото е изядено.
  • 7 Добре дошли, добре дошли в ЕС

    9 0 Отговор
    Чувствайте се като у дома си! Внимавайте само, че някои жени са преоблечени мъже!
  • 8 Ха ха ха

    12 0 Отговор
    Посрещайте ги с отворени обятия глупаци. Даже и с разтворени бузи ги посрещайте. Обаче си ги дръжте там. Тука черен крак на хрантутник няма да стъпи и да го търпим. И още малко остана.
  • 9 гост

    7 0 Отговор
    Италия веднага вън от шенген
  • 10 геноцид

    9 0 Отговор
    Ах Джорджа , ах Мелони , такава кризичка ти спретнаха глобалистчетата , че не е истина ! И това само защото не мислиш като тях и не им играеш по свирката ! Сега е момента да обявиш затворени границите на републиката и всички емигрантски лодки при капитан потапов !
  • 11 Ханибал Барка Афроевропеец

    4 1 Отговор
    Напред Картагенци !
    Слава на Картаген !
    Слава на Африка !
  • 12 САЩ ....

    2 1 Отговор
    Браво..само напред..
  • 13 Граничар бивш

    7 0 Отговор
    Граница се пази с оръжие.Стреляйте и ще спрат да идват.
  • 14 истина ти казвам

    1 0 Отговор
    Сега да взривът 3-и,4-и термични бомби и започват на чисто!
  • 15 Стратега

    0 0 Отговор
    Сорос и сие печатат на мигрантите на техния език, лепорелата с упътвания за правата им в Европа.
    А в Полша вече говорят че Путин е виновен а САЩ и Сорос!
Новини по държави: