17 Септември, 2023 05:39 1 269 2

Египетски издател и активист бе осъден на 6 месеца затвор

  • египет-
  • присъда-
  • затвор-
  • активист-
  • хишам касем

Хишам Касем е ръководител на новосформираната либерална група "Ат-Таяр ал-Хур"

Съд в Кайро осъди известния издател и активист Хишам Касем на шест месеца затвор, съобщи адвокатът му, цитиран от Ройтерс и БТА.

Касем е ръководител на новосформираната либерална група "Ат-Таяр ал-Хур" (Свободно течение). Движението призовава за политически промени, които да доведат до справяне с икономическата криза, и казва, че може да издигне свой кандидат на президентските избори, които се очаква да бъдат произведени до началото на 2024 г.

Касем бе осъден за обида и клевета срещу бивш министър и вербална атака срещу служители на полицията, заяви адвокатът му Насер Амин.

Съдът, постановил присъдата, му наложи и глоба от 20 000 египетски лири (645 щатски долара).

По думите на Амин съдебното заседание, на което ще бъде разгледана жалбата на Касем срещу присъдата, е насрочено за 7 октомври.

Касем бе задържан миналия месец, след като разкритикува в социалните мрежи президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси и начина, по който той ръководи Египет от 2014 г. насетне.

Режимът на Ас Сиси извършва широкомащабни репресии срещу политическите дисиденти, сред които има хора с най-различни убеждения, отбелязва Ройтерс.

От края на 2021 г. властите предприеха няколко стъпки, за които казват, че са насочени към подобряване на човешките права, включително приемането на стратегия за правата на човека и за прекратяване на извънредното положение. Според критиците тези мерки са козметични.

Някои високопоставени затворници бяха помилвани или освободени, но активисти твърдят, че броят на новите задържания е по-голям от броя на освободените и че хиляди политически затворници все още са в затвора.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    2 1 Отговор
    ще го преместя в другия крачол
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.