Last news in Fakti

17 Септември, 2023 05:48 1 488 13

Пендаровски: Близки до опозицията структури ме тестваха за амнистия на Груевски

  • стево пендаровски-
  • никола груевски-
  • северна македония

Не зная причините, поради които промените в Наказателния кодекс бяха предложени тъкмо сега, заяви президентът на Северна Македония

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски е подписал указа за приетия по бърза процедура Наказателен кодекс, защото текстът е одобрен от парламента, а досегашните текстове не са били достатъчно прецизни по отношение на бързата конфискация на имущество, придобито по незаконен начин.

В интервю за ТВ 24 Пендаровски заяви, че не знае причините, поради които промените в Наказателния кодекс са били предложени тъкмо сега и за това трябва да бъде попитано правителството, но е наясно със спекулациите в страната, че бързите промени в Наказателния кодекс са направени, за да се спаси бившият премиер Никола Груевски, който избяга от Северна Македония заради делата срещу него, като очакванията са той да помогне за осигуряване на мнозинство от две трети в парламента за гласуване на промените в конституцията.

„Кажете ми как Груевски ще помогне от Будапеща за осигуряване на две трети от депутатите? Не знам какви машинации са възможни, не съм наясно с тези неща, ако ги има. Обаче с тези поправки в Наказателния кодекс Груевски не може да се върне в Скопие”, каза Пендаровски.

На въпрос дали би амнистирал Груевски, Пендаровски отговори категорично, че не би го направил „дори за най-близкия си роднина”, добавяйки, че преди седем-осем месеца е бил „тестван неформално от някои актьори на политическата сцена" какво мисли за такава възможност.

"Казах им категорично, че никога няма да направя такова нещо, защото това би било разрушаване на правовата държава. Този тип милосърдие е заложен в конституцията, но аз не смятам, че съм султан или монарх в тази държава, за да съдя и решавам кое е правилно, и кое не, за подобни престъпления", каза Пендаровски.

„Пендаровски веднага трябва да отговори на въпроса кой го е тествал”, реагира говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски.

„Тези предложения бяха изпратени до президента Пендаровски, чрез посредници, от политически структури и структури, свързани със сигурността, близки до сегашната опозиция (ВМРО-ДПМНЕ), както и от бивши политици”, беше отговорът, изпратен от кабинета на Пендаровски.

Приемането на Наказателния кодекс, в който се намаляват наказанията за злоупотреба със служебно положение и престъпно сдружаване, което автоматично намалява и давността за тези престъпления и обхващат вече започнали, но и бъдещи дела, предизвикаха множество коментари в страната. Опозицията ги обяви за "скрита амнистия за престъпленията на сегашното правителство", според анализатори пък те облагодетелстват бивши висши служители от управлението на ВМРО-ДПМНЕ, които вече са преследвани за такива деяния, а вносителите от СДСМ се мотивираха, че промените са необходими заради синхронизиране на законодателството с европейското.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🔰🇧🇬🔰

    6 0 Отговор
    Македония е българска.
  • 2 Мое мнение

    4 3 Отговор
    Оставете Пендаровски. На кой му дреме за него? Я пуснете анкета, да видим дали зърнопроизводителите ще бутнат правителството във вторник или в сряда.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    8 1 Отговор
    ВСЕКИ ПЪТ КОГАТО ПЕНДАРЕВСКИ
    ГОВОРИ НА СЛАВЯНСКИ ЕЗИК
    ...
    УНИЖАВА ПАМЕТТА НА АЦЕ МАКЕДОНСКИ
    ....
    ТОЙ Е ГОВОРИЛ НА ТРАКИЙСКИ С МАЙКА СИ И НА ГРЪЦКИ С ДАСКАЛИТЕ СИ ....

    Коментиран от #12

  • 6 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    Кой пък този?!?

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лилипутин

    5 0 Отговор
    Този е Стерво, виден северо-македонски дуп,едавец.

    Коментиран от #13

  • 9 Подаръчно пликче

    7 0 Отговор
    Стервата дава онуй ,ама само на срби.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 хмм

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лилипутин":

    Има вид на чипиран.
Новини по държави: